#Madrid –

Agenda culturală a Comunității Madrid pentru acest weekend este evidențiată de premiera la Teatros del Canal a La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina, prima operă scrisă de o femeie, Francesca Caccini. Producția vine sub conducerea coregrafului și dansatorul Blanca Li, sub conducerea muzicală a lui Aarón Zapico alături de soliști ai orchestrei Teatro Real. Va fi în Sala Roșie duminică, 9.

Personalitate cheie în nașterea genului liric, Caccini (1587-1640) a interpretat-o ​​și pe vrăjitoarea Alcina în premiera florentină a operei sale, dând astfel dovada multiplelor sale talente și inaugurând ilustrul listă de opere bazate pe opera lui Ariosto. .

Sala Verde, oferă în aceeași zi premiera în Spania a impulsuri, ultima lucrare a lui Byetone, denumirea proiectului solo al artistului și muzicianului german Olaf Bender, obișnuit la principalele festivaluri electronice din întreaga lume. În 1996 a fondat casa de discuri Raster, unde a lansat muzică sub numele său și sub pseudonimul Byetone.

In afara de asta, Sala Negra are (până pe 19) premiera absolută a Polarcomedie ecologică scrisă și regizată de Rulo Pardo și interpretată de Secun de la Rosa, Natalia Hernández, Chema Adeva, Cristina Gallego și Alba Recondo.

Corul de copii Little Singers al Orchestrei și Corului Comunității Madrid, ORCAM, va trece și el prin Sala Verde în acest weekend (sâmbătă 8), cu un concert bazat pe lucrări de Bob Chilcott, Alberto Grau, Álvaro Galindo, Eva Ugalde , Benjamin Britten și David Azurza. Sub titlu Mareava fi regizat de profesoara Ana González și Álvaro Martín ca pianist.

El Teatrul Abbey Juan de la Cruz primește în camera lui Costum (Până pe 7 iulie). Scris și regizat de Juan Cavestany,Este interpretat la zece ani de la premieră. Este un comedie caustică, sufocantă și rapidă, unde actorii Javier Gutierrez și Luis Bermejo Se înfruntă verbal și fizic pe scenă pentru a vorbi a dorinţelor şi mizeriei umane.

Tot în La Abadía, Sala José Luis Alonso găzduiește (7 și 8 iunie) Dreptul la furieal treilea loc de muncă al companiei Chatis din Montalbán. Scris și regizat de Berta Prieto și Lola Rosaleseste o poveste cu trei supereroine, concepută ca o odă pentru a nu lua viața prea în serios.

Centrul Cultural Pilar Miró, din Villa de Vallecas, prezintă lucrarea paella, a Companiei Tarambana. Un spectacol contemporan pe un ton plin de umor cu puls treptat, care poate fi savurat sâmbătă, 8.

La Centrul Cultural Paco Rabal din Puente de Vallecas, în perioada 6-8 iunie, se va desfășura cea de-a VI-a ediție Vallecas Danza 2024, eveniment organizat de Platforma Creatorilor Emergenți, conceput ca o platformă permanentă pentru creatorii emergenti din care să susțină concentrați. inițiative în dansul contemporan și alte tehnici experimentale.

Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial închide oferta scenica, cu concertul Aeruri revoluționare (8 iunie), interpretată de trio-ul Monsieur Fuchs: Eduardo Gaspar Polo Baader la flaut, Carolina Guiducci la clarinet și William Gough la fagot. Acesta este al doilea recital al ciclului pe care Comunitatea Madrid îl celebrează cu ocazia Zilei Europene a Muzicii. Programul se învârte în jurul compozitorului de influență franceză, după care poartă numele grupului, Georg Friedrich Fuchs – care a scris nenumărate lucrări pentru vânt în timpul șederii sale la Paris în timpul Revoluției Franceze -, alături de lucrări contrastante, anterioare acestei perioade tulburi. , de Joseph Bodin de Boismortier.

Expozitii in sali si muzee ale Comunitatii

Muzeele și galeriile regionale oferă în aceste zile expoziții interesante. Sala Alcalá 31 dedică expoziția Daca tot vrei sa vezi ceva… artistei Eva Lootz, care se adâncește în reflecțiile sale despre rezonanță, lumină și limitele percepției. Include o instalație în care puteți vedea cum anumite minerale și substanțe rezonează cu lumina ultravioletă și o serie de aproape 1.000 de desene. Poate fi vizitat până pe 21 iulie.

Sala Canal de Isabel II are și expoziția până pe 21 iulie O lumină incertă, dedicat lui Gonzalo Juanes, pionier în utilizarea culorii în fotografia documentară din Spania. Inclus în Secțiunea Oficială a PHotoESPAÑA și îngrijit de fotograful Chema Conesa, oferă un tur atemporal al carierei acestui creator cu peste 250 de imagini, printre care se numără celebra sa serie dedicată străzii Serrano din capitală.

Administrația regională dedică alte două expoziții doi artiști: Asunción Molinos Gordo și Teresa Solar Abboud. Acestea pot fi vizitate până pe 25 august, respectiv 1 septembrie, la Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo (CA2M), din Móstoles.

Pe de altă parte, celCamera de artă tânărămentine Arheologiile prezentului. Cinci re-imaginări ale moștenirilor noastre construite, care propune o serie de lucrări de ficțiune despre un alt prezent, prin desene, mostre fizice, narațiuni și videoclipuri (până pe 21 iulie). Este unul dintre proiectele câștigătoare ale celei de-a XV-a ediții aa vrut comisarulcare se angajează pe noi modele curatoriale, facilitând accesul la lumea profesională pentru tinerii curatori.

În plus, Muzeul Regional de Arheologie și Paleontologie (MARPA), din Alcalá de Henares, găzduiește până în ianuarie 2025 vânător de dragoni, o selecție spectaculoasă de fosile de dinozaur care îi duc pe vizitatori într-o călătorie din Anglia victoriană până în zilele noastre, trecând prin Vestul American, Deșertul Gobi, Tanzania și Patagonia. Marele protagonist este Concavenator corcovatus (Vânătorul cocoșat din Cuenca), un teropod de aproximativ 6 metri lungime, care a trăit în urmă cu aproximativ 130 de milioane de ani și a cărui recreare poate fi văzută în viață.

La Centrul de Interpretare Nuevo Baztán, sala de expoziții a Palatului Juan de Goyeneche prezintă (până pe 23 iunie) Arta militară în vremea lui Goyenecheunde, prin modele și lucrări originale, sunt explorate elementele cheie care explică metamorfoza în această artă.

A șasea ediție a Mutații, program prin care Comunitatea Madrid aduce arta contemporană în Muzeul Casei Lope de Vega, din capitală, și Locul Nașterii lui Cervantes, din Alcalá de Henares (până pe 30 iunie). Include munca a șase creatori spanioli și portughezi și face parte din inițiativa culturală comună Portugalia-Spania. 50 de ani de democrațieîn colaborare cu ambasada țării vecine din Spania.

Pe de altă parte, administrația regională colaborează cu diferite instituții în promovarea și diseminarea culturii, participând la proiecte precum expoziția de la Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía din Madrid, Antoni Tapies. The practica artistică (până pe 24 iunie).

Vineri 7 iunie

Eliberarea lui Ruggiero din insula Alcina,

Blanca Li și Aarón Zapico. Francesca Caccini

20:00 – Sala Roșie – Teatros del Canal. MADRID

Costum

Juan Cavestany

Până pe 7 iulie – ora 19.00 – Sala Juan de la Cruz – Teatrul La Abadía. MADRID

Dreptul la furie

Berta Prieto și Lola Rosales

Până pe 8 iunie – ora 20.00 – Sala José Luis Alonso – Teatrul La Abadía. MADRID

Sambata 8 iunie

Polar

Rolă maro

19:00 – Sala Negra – Teatros del Canal. MADRID

Marea

Micii cântăreți ai Orchestrei și Corului Comunității din Madrid ORCAM

19:30 – Sala Verde – Teatros del Canal. MADRID

Paella

Compania de teatru Tarambana

ora 20.00 – Centrul Cultural Pilar Miró. MADRID

Ediția a VI-a a Concursului de Dans Vallecas 2024

Platformă pentru creatori emergenti

ora 19.00 – Centrul Cultural Paco Rabal. MADRID

Aeruri revoluționare

Trioul Monsieur Fuchs

19:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Duminică 9 iunie

presa

Adio

20:00 – Sala Verde – Teatros del Canal. MADRID

Muzee și expoziții

Arta militară în vremea lui Goyeneche

Până pe 23 iunie – Sala de expoziții a Palatului Juan de Goyeneche – Centrul de Interpretare Nuevo Baztán. NOUL BAZTAN

Antoni Tapies. Practica artei

Până pe 24 iunie – Muzeul Centrului Național de Artă Reina Sofia. MADRID

Mutații

Până pe 30 iunie – Muzeul Casa Lope de Vega și Muzeul Locul Nașterii lui Cervantes. MADRID și respectiv ALCALÁ DE HENARES.

Arheologiile prezentului

Până pe 21 iulie – Camera Young Art. MADRID

Eva Lootz. Daca tot vrei sa vezi ceva…

Până pe 21 iulie – Sala Alcalá 31. MADRID

Gonzalo Juanes. O lumină incertă

Până pe 21 iulie – Camera Young Art. MADRID

Asunción Molinos Gordo. Déja Vécu. Ceea ce a fost deja experimentat

Până pe 25 august – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo (CA2M). MÓSTOLES

Teresa Solar Abboud. Mașină de vis de păsări

Până pe 1 septembrie – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo (CA2M). MÓSTOLES

vânător de dragoni

Până pe 12 ianuarie 2025 – Muzeul de Arheologie și Paleontologie (MARPA). ALCALÁ DE HENARES

Sursa: Comunitatea Madrid – Prima operă scrisă de o femeie ajunge pe agenda culturală a Comunității Madrid datorită Blancei Li