#Madrid –

Folosit in leucemie si limfom cu rezultate bune, nu este inca folosit in nici un tip de tumora solida

Spitalul Universitar Public 12 de Octubre din Comunitatea Madrid dezvoltă primul CAR-T european împotriva celei mai agresive tumori cerebrale, glioblastomul. Acest proiect, finanțat de Institutul de Sănătate Carlos III (ISCIII), se află în faza de testare cu un model animal pentru a vedea toxicitatea acestuia, înainte de a trece la studiile clinice pe oameni. Terapia CAR-T, care face deja parte din arsenalul clinic împotriva leucemiilor și limfoamelor, a făcut primii pași împotriva tumorilor solide în SUA și China și acum, cu studiul la Spitalul Universitar 12 de Octubre, din Europa.

Studiul, dotat cu 1.240.000 de euro, urmărește să genereze un CAR-T împotriva unei proteine ​​numite P32 care se exprimă în glioblastom. Tehnologia CAR-T, care a revoluționat imunoterapia celulară în ultimii ani, constă în extragerea limfocitelor de la pacienți și infectarea acestora cu un virus care reușește să modifice programarea acelui limfocit. Dacă a fost programat să atace un virus, acesta este modificat pentru a ataca orice celulă care exprimă o proteină, în acest caz, glioblastomul P32. Este apoi infuzat din nou în pacient, odată modificat.

Acest tip de imunoterapie a funcționat foarte bine în bolile hematologice, astfel încât acum face parte din arsenalul terapeutic clinic. Dr. Juan Manuel Sepúlveda, șeful Grupului de Cercetare în Neuro-Oncologie de la Spitalul 12 de Octubre și investigatorul principal al acestui proiect, explică că acest lucru este așa „deoarece acest tip de tumori de sânge are ținte, CD20 și CD19, care sunt exprimate în toate celule maligne. În tumorile solide este mai complicat deoarece nu există o proteină universală care să fie exprimată în toate celulele fiecărei tumori și împotriva căreia se poate dezvolta un CAR-T.”

Motivul, potrivit lui Sepúlveda, este că creierul este un organ uman imunoprivilegiat, extrem de protejat. „Este dificil pentru orice celulă imunitară să ajungă pentru a distruge o tumoare, deoarece acesta este un proces care generează inflamație, iar creierul nu tolerează prost inflamația, deoarece poate avea consecințe foarte grave.”

În ciuda dificultăților, un cercetător de la Spitalul 12 de Octubre, șeful Unității de Imunoterapie a Cancerului, Dr. Luis Álvarez-Vallina, a dezvoltat anticorpi împotriva unei proteine, P32, care a fost foarte exprimată în toate celulele canceroase de glioblastom și a creat un CAR-. T a cărui eficacitate a fost demonstrată pe un model animal. Acum, ceea ce intenționează cercetătorii Sepúlveda și Álvarez-Vallina este să genereze CAR-T într-un model uman și pentru a face acest lucru fac un prim pas, care este să-l testeze pe mai multe animale pentru a-i verifica toxicitatea și a vedea doza care trebuie infuzată. .

Acesta este un proiect pentru care se coordonează Grupul de Cercetare în Neuro-Oncologie, Unitatea de Imunoterapie Cancerului și Grupul de Hematologie Translațională din Zona Cancerului, acesta din urmă condus de dr. Joaquín Martínez cu o vastă experiență deja în CAR-T în leucemii și limfoame. .

Rezultatele studiului preclinic lansat de Spitalul 12 de Octubre sunt așteptate în luna decembrie a anului viitor. De acolo, Agenția Spaniolă a Medicamentului trebuie să o evalueze și să autorizeze studiul clinic pe oameni, dacă siguranța acestuia este dovedită.

„O speranță și un pariu foarte puternic”

Tratamentul obișnuit pentru glioblastom constă în chimioterapie și radioterapie după intervenție chirurgicală. Acest tratament durează șase săptămâni și apoi se administrează cicluri de altă chimioterapie cu Temozolomidă care extind tratamentul în total până la nouă luni. În această tumoare, problema este recăderile. Sepúlveda explică că acești pacienți aproape întotdeauna recidivează, între patru luni și un an, iar la acel moment nu există un tratament care să funcționeze. „Folosim din nou chimioterapia, dar probabilitatea de succes este foarte scăzută și în acel moment speranța de viață este de doar 3 până la 5 luni. „De aceea trebuie să găsim ceva care să funcționeze cât mai curând posibil.” În acest context au luat naștere teste cu tehnologia CAR-T.

În SUA și China, au fost deja înregistrate progrese în cercetarea CAR-T împotriva glioblastomului, deși împotriva altor proteine. Rezultatele publicate în două articole științifice anul acesta au fost foarte încurajatoare deoarece există un număr semnificativ de pacienți care răspund și acele limfocite sunt, de asemenea, capabile să se înmulțească, să crească și să atace tot mai mult celulele tumorale. „Limfocitele nu mor, ceea ce era preocuparea pe care o aveam”, adaugă neuro-oncologul. „Cu toate acestea, nu toți pacienții s-au îmbunătățit, iar unii au avut recidive în curând.”

Juan Manuel Sepúlveda concluzionează: „Suntem foarte încrezători în munca noastră. Avantajul proteinei noastre P32 este că credem că se va exprima mai mult în zonele apropiate de zonele tumorale și va exista o atracție mai mare a limfocitelor T pe care le-am creat, decât cu alte ținte. Nu putem ști sigur dacă va fi mai bine decât studiul american, dar credem că, dacă aceste celule au succes, ar elimina toate celulele tumorale care se mișcă în jurul tumorii. Aceasta este marea noastră speranță și un pariu foarte puternic. În ciuda acestui optimism, trebuie să se verifice că nu va provoca daune sau toxicitate excesive la pacienți și lucrăm la asta.”

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre testează primul CAR-T european împotriva celei mai agresive tumori cerebrale, pentru a o valida ca tratament viitor pentru pacienți