#ComisiaEuropeana – Potrivit comunicării Comisiei intitulate „Pescuitul sustenabil în UE: situația actuală și orientări pentru 2025”, adoptată astăzi, 7 iunie, sustenabilitatea generală a situației pescuitului în Uniunea Europeană continuă să se îmbunătățească treptat și mai puține stocuri sunt exploatate excesiv. În același timp, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a se asigura reziliența sectorului pescuitului și sustenabilitatea pe termen lung a principalelor specii din toate bazinele maritime.
Comunicarea adoptată astăzi stabilește orientările aferente propunerilor Comisiei privind posibilitățile de pescuit pentru 2025 și lansează un proces de consultare cu părțile interesate implicate. Propunerile care vor fi adoptate după perioada verii vor viza menținerea stocurilor de pește care au atins deja niveluri sustenabile la aceste niveluri, ajutând în același timp la refacerea altor stocuri. Comunicarea Comisiei se bazează pe evaluări științifice independente.
Această comunicare subliniază faptul că stocurile de pește din Atlanticul de Nord-Est se încadrează, în medie, într-un interval acceptabil pentru sănătate, cea mai recentă evaluare indicând cele mai bune rezultate de până acum în materie de sustenabilitate, demonstrând astfel că deciziile UE privind gestionarea sustenabilă a pescuitului, precum și eforturile pescarilor dau roade. Acest lucru pare să fie valabil în apele comunitare ale Atlanticului. Cu toate acestea, mai multe specii esențiale pentru echilibrul ecosistemului și din punct de vedere comercial continuă să înregistreze rezultate slabe.
În Marea Mediterană și în Marea Neagră, deși stocurile se refac lent, mortalitatea cauzată de pescuit rămâne prea ridicată. Cu toate că rata mortalității cauzate de pescuit a atins cel mai scăzut nivel de până acum, ea rămâne cu 20 % mai mare decât rata de sustenabilitate recomandată. Sunt necesare un angajament mai puternic și eforturi susținute pentru a permite speciilor și ecosistemelor esențiale să se refacă integral.
Situația din Marea Baltică rămâne extrem de îngrijorătoare, stocurile de pește continuând să scadă din cauza unor presiuni diverse. Patru din zece stocuri din Marea Baltică nu mai sunt vizate și pot fi debarcate doar drept capturi accidentale. Comisia va continua să ia măsuri pentru a combate diversele presiuni asupra stocurilor de pește, contribuind în același timp la îmbunătățirea stării ecosistemelor din Marea Baltică. Cu toate acestea, statele membre trebuie să își continue și ele eforturile pentru a inversa această situație prin aplicarea deplină a legislației UE.
Mai multe detalii sunt disponibile în comunicatul de presă aferent și în documentul nostru cu întrebări și răspunsuri.