#Madrid –

CU UN SUCCES LA AMPLASAREA EXACTA A SURUBURILOR DE PAST 98%

Spitalul Clinic San Carlos, un centru public din Comunitatea Madrid, a depășit 100 de intervenții chirurgicale la persoane cu leziuni ale măduvei spinării efectuate prin chirurgie robotică. Chirurgii de coloană ai Serviciului de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie al acestui centru de sănătate din Capitală au obținut o rată de succes de peste 98% în poziționarea exactă a șuruburilor pe vertebrele pacienților.

De când programul de chirurgie robotică a coloanei vertebrale a început în 2020 la Spitalul Clinic San Carlos, din Comunitatea Madrid, cu această tehnică minim invazivă și precizie milimetrică, „am plasat 526 de șuruburi la peste 100 de pacienți fără a fi nevoie să scoatem niciunul până în prezent, având o rată de succes în poziționarea exactă a șuruburilor pe coloana vertebrală a pacienților mai mare de 98%”, subliniază șeful Secției Chirurgie a Coloanei vertebrale a Serviciul de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie al Spitalului Clinic San CarlosIgnacio Domínguez.

Lucrarea de pre-planificare este foarte importantă deoarece ghidează ulterior chirurgul în amplasarea exactă a șuruburilor. Radiologii și chirurgii planifică în comun intervenția printr-o scanare CT care se efectuează în prealabil pacienților și ale cărei imagini sunt fuzionate cu imaginile radiologice obținute în sala de operație, obținându-se astfel o imagine virtuală tridimensională pentru amplasarea exactă a șuruburilor pediculare, întrucât atunci când o face cu o intervenție chirurgicală minim invazivă, chirurgul nu poate vedea interiorul corpului ca în operația deschisă.

În aceste operații robotizate, robotul navigator ghidează chirurgul pentru a plasa șuruburile în locația exactă a vertebrelor, iar precizia sa extremă, chiar și în cazul anomaliilor anatomice, „permite utilizarea șuruburilor mai lungi și mai late pentru a ține mai bine vertebrele. și reduce considerabil riscul poziționării proaste a șuruburilor, care ar putea duce la leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge”, adaugă Domínguez.

Mai puține infecții, mai puține complicații, mai puține sângerări și o recuperare mai bună

Printre principalele avantaje ale acestei tehnici de chirurgie minim invazivă asistată de robot, se remarcă o rată de infectare mai mică, în jur de 0,1%; spitalizare mai scurtă, având în vedere că pacienții se întorc de obicei acasă în 48 de ore în loc de cele șapte sau zece zile petrecute în chirurgia convențională; utilizarea mai redusă a resurselor spitalicești, cum ar fi paturile de terapie intensivă și consumul redus de medicamente; Mai puține sângerări și mai puține complicații decât operația deschisă, în plus față de reducerea timpului de recuperare pentru pacient.

Serviciul de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie al Spitalului Clinic San Carlos are o unitate de coloană care a devenit un reper internațional în procedurile de chirurgie minim invazivă și în care traumatologii și neurochirurgii colaborează strâns, mai ales în cazurile complexe, formând o echipă multidisciplinară pentru îngrijirea personalizată a pacientului. Profesioniștii săi au pregătit peste 100 de chirurgi ai coloanei vertebrale din mai multe țări europene și altele precum Australia sau Iordania, pentru a numi câteva exemple.

Aceștia au fost cei care au efectuat prima intervenție chirurgicală robotică a coloanei vertebrale într-un spital public din Spania, la o pacientă care a prezentat spondilolisteză L5-S1, adică o deplasare a celei de-a cincea vertebre lombare pe prima sacrală, și care a fost externată fără complicații. dupa 48 de ore.

Spitalul Clinic Public San Carlos, din Comunitatea Madrid, a optat pentru introducerea tehnicilor robotizate în traumatologie și s-a impus ca o referință în acest domeniu, fiind un pionier în implantarea primelor proteze de genunchi din Spania cu chirurgie robotică și în implantare. cu protecția totală de șold cu succes cu chirurgie robotică, pentru prima dată în Spania.

Chirurgia robotică a luat în greutate și și-a extins domeniul de acțiune în diferite specialități chirurgicale și pentru asta „este esențial ca chirurgii să aibă o pregătire adecvată, atât în ​​ceea ce privește dobândirea de cunoștințe în planificarea chirurgicală, cât și în tehnicile robotice a robotului pe câmpul chirurgical real”, precizează șeful Serviciului Chirurgie Ortopedică și Traumatologie de la Spitalul Clinic San Carlos, Fernando Marco.

Spitalul Clinic San Carlos este unul dintre puținele centre de sănătate din Spania care dispune de diferiți roboți pentru implantarea protezelor de șold și genunchi și care efectuează intervenții la nivelul coloanei vertebrale, precum și colaborarea între traumatologi și neurochirurgi în intervențiile coloanei vertebrale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Chirurgii de la Spitalul Clinic San Carlos depășesc 100 de intervenții ale coloanei vertebrale efectuate cu chirurgie robotică