#Madrid –

La a II-a Conferință de Umanizare a Sănătății a avut loc pentru a recunoaște cele mai bune inițiative ale centrelor Serviciului de Sănătate din Madrid

Unitatea de Terapie Intensivă (UTI) a Spitalului Universitario del Sureste, un centru public al Comunității Madrid, situat în Arganda del Rey, a fost recunoscută cu Premiul pentru cea mai bună comunicare orală la cea de-a II-a Conferință privind umanizarea asistenței medicale din regiune. . Mai exact, ea a fost premiată pentru munca sa „Noi instrumente de umanizare în UTI: harta experienței familiei”. Evenimentul a avut loc la Spitalul Universitar Ramón y Cajal, din capitală, și a fost inaugurat de ministrul Sănătății, Fátima Matute.

Aproximativ 800 de profesioniști (mai mult de jumătate în persoană) s-au adunat în Sala de Adunări a Spitalului Universitar Ramón y Cajal pentru a împărtăși experiențele desfășurate în diferite centre ale Serviciului de Sănătate din Madrid (Sermas) și pentru a recunoaște cele mai bune inițiative în materie de umanizare.

În acest sens, UTI a Spitalului Universitar Sureste, a cărei șef de secție este dr. Ana María de Pablo Hermida, a fost recunoscută cu Premiul pentru cea mai bună comunicare orală pentru munca sa „Noi instrumente de umanizare în UTI: harta experienței familiei.

Având în vedere că familia este prezentă în toate fazele de internare și joacă rolul de interpret al dorințelor și emoțiilor pacientului, adesea incapabil să le exprime singur, harta experienței familiei (MEF) poate fi un instrument bun și să servească drept bază pentru dezvoltarea unui program de îngrijire centrat pe persoană și pe familie în UTI.
În acest scop, au fost culese răspunsuri de la rudele pacienților externați din UTI în 2023, printr-un sondaj validat cu întrebări închise și text liber.

S-a făcut o evaluare ponderată a răspunsurilor pe baza celui mai bun rezultat posibil. Pentru a evalua componenta emoțională, membrii familiei au fost încurajați să scrie în text liber orice comentarii considerate relevante. Ulterior, rezultatele au fost comparate cu procesele interne ale UCI și au fost detectate atât cele mai importante faze ale acestora, cât și posibile oportunități de îmbunătățire.

Printre rezultatele obținute s-au remarcat ca puncte forte informarea, tratamentul personal, accesibilitatea, îngrijirea, precum și implicarea personalului în nevoile familiei și în procesul de externare. Cu toate aceste informații, a început implementarea unui program de îngrijire a familiei în UTI, care include instruirea personalului privind MEF, un chestionar de nevoi ale familiei, modificarea standardelor de sprijin, editarea unei broșuri de informare sau a unui ghid pentru membrii familiei inclusiv auto. -recomandări de îngrijire, printre alte acțiuni.

Sursa: Comunitatea Madrid – UTI a Spitalului del Sureste, premiat pentru implementarea unui program de îngrijire axat pe pacient și familia acestuia