#Spania – Fotografie a documentației de inventar a Războiului Civil și a dictaturii Franco.

Distribuie pe Cercetarea a fost realizată de către Direcția Generală Patrimoniu Cultural și Arte Plastice în colecțiile muzeelor ​​de stat administrate direct de Ministerul Culturii.

Cele nouă muzee de stat care au identificat printre colecțiile lor bunuri provenite din confiscări efectuate în timpul Războiului Civil și imediat după război sunt Muzeul Costumului-Centrul de Cercetare a Patrimoniului Etnologic, Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Național al Romantismului și Muzeul Național de Arte Decorative. , Muzeul Național de Antropologie, Muzeul Americii și Muzeul Sorolla, din Madrid; Muzeul Național de Ceramică și Arte Sumptuare „Gonzalez Martí”, din Valencia; și Muzeul Național de Sculptură, din Valladolid. În plus, a fost identificat un tablou conservat la sediul Ministerului Culturii cu aceeași origine.

Obiecte precum bijuterii, veselă, ceramică, piese textile și ornamente liturgice, precum și unele picturi, sculpturi și mobilier, alcătuiesc majoritatea celor 5.126 de piese a căror origine s-a documentat ca provenind din sechestrele efectuate de Republică pentru a proteja temporar bunuri de interes artistic și care nu au fost niciodată restituite proprietarilor lor de către dictatura Franco de la sfârșitul războiului.

În Muzeul de Arte Decorative au fost identificate piese din colecția Weissberger, care au fost confiscate de la acest colecționar și dealer de artă de către Curtea Responsabilităților Politice. Deși lucrările i-au fost restituite odată ce a fost achitat de acuzații, se mai păstrează piese care au fost depuse în muzeu. Sunt singurele fonduri identificate în Ministerul Culturii care provin din embargouri efectuate de dictatura Franco.

Informații în slujba cetățenilorInventarul este deja publicat pe site-ul Ministerului Culturii. În cadrul portalului, pe lângă lista de mărfuri, găsiți și dosarele pentru majoritatea pieselor, o lucrare care continuă și se așteaptă să fie finalizată în următoarele săptămâni. De asemenea, au fost digitizate și cărțile de inventar ale Tezaurului artistic, care pot fi descărcate de pe web.

Odată cu activitatea de cercetare în colecțiile muzeelor ​​de stat, s-a depus o muncă intensă de digitizare și descriere a documentației păstrate în Arhivele Statului, care este și ea accesibilă. În plus, Institutul de Patrimoniu Cultural din Spania (IPCE) a digitizat documentația Comitetului Delegat Republican din Madrid și Serviciul de Recuperare Artistică, o instituție franquista însărcinată cu restituirea capturilor la sfârșitul războiului. Cărțile de semnături, procesele-verbale sau inventarul Consiliului pot fi descărcate de pe site-ul creat cu ocazia, precum și acces la mai multă documentație prin catalogul digital cunoscut sub numele de „Arhiva Războiului”.

Portalul web include, în completare, o compilație exhaustivă a reglementărilor referitoare la confiscarea bunurilor în timpul Războiului Civil și al dictaturii Franco. Este organizat după trei mari blocuri: regulamente ale guvernului celei de-a doua republici în timpul războiului civil; reglementări ale regimului stabilit de trupele rebele în timpul Războiului Civil; și regulamentele guvernului dictaturii Franco. Acest corpus constituie cea mai completă compilație publicată, până în prezent, pe un portal al Administrației și va ajuta persoanele interesate de subiect să aibă acces ordonat la diferitele texte legislative pe această temă.

Tur istoricÎn primele zile ale revoltei militare, guvernul Republicii a creat Consiliul Tezaurului Artistic (JTA), o instituție dedicată protejării bunurilor culturale împotriva jafurilor și bombardamentelor și depozitării lor în depozite de valori. Pe măsură ce trupele rebele ocupau teritorii, au creat Serviciul Național de Apărare a Patrimoniului Artistic (SDPAN) care, la sfârșitul războiului, era însărcinat cu restituirea lucrărilor proprietarilor lor.

Acele bunuri care nu au fost returnate au ajuns depuse în diferite instituții și muzee. Cercetările în colecțiile muzeelor ​​de stat administrate direct de Ministerul Culturii și diferitele arhive care păstrează documente legate de procesul de sechestru din timpul Războiului Civil, ne permit să urmărim traseul pieselor de la sechestru până în prezent.

Documentarea inventarului Războiului Civil și al dictaturii Franco.

Pasii urmatoriÎntocmirea și publicarea inventarului reprezintă primii pași pe calea restituirii bunurilor sechestrate. Voința Ministerului Culturii este de a restitui proprietarilor lor legitimi toate acele bunuri care pot fi identificate. În acest scop, s-a solicitat un raport de la Procuratura Statului, primit în urmă cu câteva zile, care dă criteriile generale de procedură la returnări. Astfel, acele persoane care localizează un bun pe care îl dețin își pot depune cererea la registratura Ministerului, urmând ca cererile să fie studiate de la caz la caz.

Mai multe informatii Sechestrul de bunuri culturale în timpul războiului civil și în perioada postbelică Legea 20/2022, din 19 octombrie, privind Memoria Democratică Mai multe stiri Legea memoriei democratice: obiective și acțiuni Pedro Sánchez anunță că va recurge la toate mijloacele statului de drept pentru… Etichete: Guvernul Spaniei Cultură Sursa: Guvernul Spaniei – Cultura publică inventarul bunurilor confiscate în timpul Războiului Civil și al dictaturii Franco