#Madrid –

Comunitatea Madrid aprobă investiția pentru finanțarea activităților extracurriculare pe parcursul cursului și deschiderea școlilor publice în zilele non-școlare începând cu următorul an universitar 2024/25. Consiliul Guvernatorilor a autorizat, în ședința de astăzi, să aloce 12 milioane de euro în doi ani pentru această nouă măsură de care vor beneficia peste 310.000 de studenți din 900 de centre din regiune.

Inițiativa Executivului regional vizează consiliile orășenești să organizeze activități în toate centrele publice pentru Învățământul Preșcolar și Primar (CEIP), Școlile Primare și Gimnaziale (CEIPSO) și Școlile Rurale Grupate (CRA). Activitățile extrașcolare se vor adresa elevilor care aparțin în general centrului propriu-zis, deși pot participa și copii înscriși într-unul din același municipiu și alții, cu condiția să îndeplinească cerințele de vârstă stabilite de responsabili și să existe locuri libere.

Printre acțiunile care vor fi programate se vor număra suport, studiu direcționat și întărire, limbi străine, sport sau arte. Familiile vor trebui doar să parcurgă o simplă procedură la școala lor sau prin primărie pentru a se înscrie la cel care le interesează.

Sumele vor fi acordate consiliilor care le solicită sub formă de ajutor direct și vor depinde de numărul de activități pe care le organizează săptămânal. Concret, au fost stabilite trei variante: 7.000 de euro pe centru în cazul programării a 10 activități extrașcolare săptămânale; 8.500 euro pentru între 11 și 15 propuneri; iar 11.000 de euro pentru mai mult de 16. În cazul Școlilor Rurale Grupate, ajutorul va fi de 1.000 de euro pe locație atâta timp cât efectuează minim două pe săptămână.

Reconcilierea vieții de familie cu cea profesională

În ceea ce privește deschiderea în zilele non-școlare, acestea vor fi disponibile tuturor elevilor din localitate și în zonele indicate de consiliile orășenești. În acest fel, aceștia vor putea deschide în afara programului școlar începând cu data de 1 septembrie care vine și până la începutul cursului, de Crăciun, de Paște și în restul zilelor nelocoale stabilite în calendarul școlar până la încheierea cursului în Iunie. În acest caz, pot fi programate, printre altele, sporturi și antrenamente legate de primul ajutor sau nutriție și obiceiuri sănătoase.

Subvenția va consta în 500 de euro pe centru deschis în perioada cuprinsă între 1 septembrie și începerea cursului; 800 euro de Crăciun; 600 euro în Săptămâna Mare inclusiv zilele adiacente non-școlare; si 150 euro pe zi iar centrul este deschis in restul zilelor fara cursuri pentru restul cursului.

Această propunere a Ministerului Educației, Științei și Universităților își propune să contribuie la formarea cuprinzătoare a minorilor prin completarea educației academice pe care o primesc într-o manieră curriculară, îndeplinind în același timp și funcția de sprijinire a reconcilierii vieții de familie cu cea profesională.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid finalizează deschiderea școlilor publice în zilele non-școlare și extrașcolare cu o investiție de 12 milioane de euro