#Madrid –

Centrele de sănătate din Goya, Ensanche de Vallecas și Torito, printre multe altele, au sărbătorit activ Ziua Mondială fără Fum.

Centrele de sănătate din Comunitatea Madrid au resurse importante pentru a oferi sprijin cetățenilor care, punându-și sănătatea în prim-plan, decid să renunțe la fumat. Pentru a-i face cunoscuți și a crește gradul de conștientizare cu privire la daunele grave cauzate de consumul de tutun la mai multe niveluri, profesioniști din majoritatea acestora au participat la Ziua Mondială Fără Tutun, sărbătorită la sfârșitul lunii mai.

La Centrul de Sănătate Goya, din Retiro, al Direcției Centrale de Îngrijire a Managementul Asistenței Primarecomemorată această zi prin intervenții comunitare cu populația.

La masa de informare, instalată în holul principal al centrului, s-au distribuit pliante cu privire la efectele nocive ale tutunului și s-a oferit pacienților posibilitatea de a se înscrie în grupele de renunțare la fumat.

Centrul de Sănătate Goya s-a alăturat astfel Planului de Prevenire și Control al Fumatului care include inițiative de oprire a utilizării țigărilor electronice și a dispozitivelor de vaping în rândul populației tinere care, în ciuda unei convingeri eronate despre siguranța lor, provoacă daune organismului.

Viziunea tinerilor

La rândul lor, un grup de asistente de la Centrul de Sănătate Ensanche de Vallecas, din cadrul Direcției de Îngrijire Sud-Est, a lucrat în cursul lunii aprilie într-o sesiune educațională cu elevii IES María Rodrigo despre țigări electronice și fumat.La acel moment, elevilor din anul 1 ESO li s-a oferit posibilitatea de a participa la o intervenție de Ziua Mondială a Tutunului, prin desene pentru a-i sensibiliza și a-i încuraja în procesul de renunțare la fumat. De două săptămâni, cei mai buni au fost expuși la acel centru de sănătate. Mesajele tinerilor sunt axate pe familiile lor și pe persoanele apropiate și se adresează etapelor de viață în care este mai ușor să începi acest obicei nociv sau în care provoacă prejudicii mai mari, precum sarcina sau populația în vârstă.

În tutun și insecticid

Un alt centru din aceeași Direcție de Asistență Sud-Est s-a dedicat și el acestei campanii. Ziua Mondială Fără Tutun a fost sărbătorită cu un tabel informativ în care asistentele și rezidenții de medicină R1 au oferit informații cu broșuri și infografice despre riscurile tutunului și diferitele opțiuni pentru renunțarea la fumat, inclusiv trimiterea către o consultație de asistentă medicală.

Într-un mod foarte grafic, companiile din domeniul sănătății i-au avertizat asupra numeroaselor substanțe nocive pe care le conține, precum amoniacul, nicotina și gudronul, prezente și în alte produse precum detergentele de uz casnic sau insecticidele.

Sursa: Comunitatea Madrid – Echipele de Asistență Primară pun pe masă motive și resurse pentru a renunța la fumat