#Spania – Ministrul Drepturilor Sociale, Consumului și Agendei 2030, Pablo Bustinduy, în prezentarea strategiei de stat aprobate de schimbare a modelului de îngrijire a persoanelor dependente.

Distribuie pe Pablo Bustinduy, ministrul Drepturilor Sociale, Consumului și Agendei 2030, a participat la un eveniment desfășurat la sediul Imserso din Madrid, care a servit la prezentarea strategiei de stat pe care a adus-o spre aprobare Consiliului de Miniștri și care se intitulează „Spre un nou model de îngrijire în comunitate: un proces de dezinstituționalizare”. Această strategie acoperă perioada 2024-2030 și va avea o alocare financiară inițială care depășește 1.300 milioane euro (1.323.471.810 euro), folosind Fondul Social European Plus și fondurile din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență. Această strategie, a subliniat ministrul, va însemna a „revoluție în modelul de îngrijire” pentru persoanele aflate în situație de dependență, în special persoanele în vârstă, dar și persoanele cu dizabilități, persoanele fără adăpost și minorii migranți. Cu acest obiectiv, Pablo Bustinduy a anunțat că vor fi alocate mai multe resurse pentru servicii precum îngrijire la domiciliu, teleasistență sau centre de zi, „pentru ca persoanele care au nevoie de îngrijire să nu fie forțate să locuiască în macroreședințe și să poată rămâne cât mai mult timp în casele lor, în cartierele sau în orașele lor”a explicat.

Pe această temă, Pablo Bustinduy a făcut referire la proiectele pilot inițiate și finanțate de ministerul său pentru a dezvolta acest nou model de îngrijire și care, după cum a indicat, demonstrează rezultatele pozitive care apar la persoanele dependente atunci când primesc îngrijire mai aproape și într-un mediu comunitar. „Aceste proiecte și această strategie ne oferă un orizont plin de speranță către care trebuie să ne îndreptăm. Trebuie să facem o tranziție în următorii ani pentru a prioritiza îngrijirea care este mai concentrată pe persoană, în locul modelului actual de bunăstare.”a spus.

În acest scop, ministrul Bustinduy a subliniat că este necesară încorporarea mai multor profesioniști în sectorul de îngrijire a persoanelor dependente, alcătuit în prezent din femei în majoritate (80%), după cum a subliniat el, și îmbunătățirea condițiilor de muncă și salariale acestora, în în plus să revalorizeze această profesie. „Este principala provocare a țării pe care o avem în față, datorită transformărilor din structura demografică și structurile familiale care există în Spania, cu o societate din ce în ce mai longevivă în care numărul persoanelor aflate în situație de dependență se va înmulți.”a spus ministrul, concentrându-se pe finanţare, precizând că guvernul de coaliţie a efectuat o majorare „istoric” a articolelor destinate dependenței, „și totuși este încă insuficient pentru că încă suferim de pe urma reducerilor care au avut loc în ultimul deceniu”a adăugat.

Pe această temă, Pablo Bustinduy a propus protejarea finanțării serviciilor sociale și a dependenței, astfel încât să nu se mai producă reduceri în aceste domenii, „iar pentru sistemul de asistență socială este un angajament prioritar al țării și nu depinde de ce partid este în guvern”, a subliniat el. Și a amintit că aproape toate fondurile alocate dependenței, și în special acestei strategii, sunt transferate către Comunitățile Autonome. Din acest motiv, a cerut guvernelor regionale să utilizeze aceste fonduri pentru a implementa această schimbare a modelului de îngrijire și să continue consolidarea finanțării publice a sistemului de dependență.

Pe lângă ministru, la acest eveniment au participat secretarii de stat din cinci ministere: Rosa Martínez (Drepturi sociale), Javier Padilla (Sănătate), David Lucas (Locuințe și Agenda Urbană), Rubén Pérez (Tineri și Copii) și Aina Calvo (Egalitate). De asemenea, la eveniment au participat diferiți experți și cercetători în domeniul îngrijirii, precum și persoane care primesc sau au primit îngrijiri în acest domeniu.

Mai multe informatii Site-ul web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Mai multe stiri Guvernul aprobă Proiectul Legea Cinematografiei și Culturii Audiovizualului Bustinduy prezintă un nou model de îngrijire: mai puține macroreședințe și mai multe… Etichete: Social Drepturi sociale Sursa: Guvernul Spaniei – Bustinduy propune ecranarea finanțării serviciilor sociale pentru a nu putea fi tăiate