#Madrid –

În ședința sa de săptămâna aceasta, Consiliul de Guvernare al Comunității Madrid a autorizat o investiție de 700.560 de euro în noul său ajutor direct care poate depăși 6.000 de euro pentru crescătorii de animale care au suferit pierderi din cauza bolii hemoragice epizootice (EHE). Recunoscută în toate comunitățile autonome, această problemă virală infecțioasă necontagioasă a afectat fundamental bovinele, atât la fermele extensive, cât și la cele intensive.

Linia de stimulente, care este aprobată pentru prima dată în Comunitatea Madrid, are ca scop compensarea pierderilor economice ale profesioniștilor și menținerea viabilității afacerilor acestora. De asemenea, vrea să evite creșterea prețurilor la alimente din cauza scăderii producției.

Pentru acestea pot aplica proprietarii de ferme de bovine dedicate producției de lapte și carne, reproducerii raselor de luptă și a căpăstrelor, centrelor de concentrare și îngrășămintelor. Aceștia vor trebui să fie înscriși în registrul regional, să respecte legislația privind sănătatea și identificarea animalelor și să fi sesizat prezența bolii începând cu data de 15 iulie 2023, prin Asociațiile de Apărare a Zootelului.

Guvernul regional va extinde această investiție cu noi contribuții pe măsură ce se fac cereri și se fac plăți, astfel încât să rămână deschisă pe tot parcursul anului 2024 și să finalizeze alocarea bugetară planificată de 1,1 milioane de euro. Sumele vor acoperi cheltuielile veterinare, cu o sumă care va varia de la 800 la 6.000 de euro, în funcție de câte animale a înregistrat ferma.

Vor fi compensate și decesele înregistrate, cu contribuții care vor varia în funcție de vârsta specimenului: 500 de euro pentru cei sub 24 de luni, 1.000 între 24 de luni și zece ani și 750 pentru cei peste zece ani. Deschiderea aplicațiilor va fi publicată în zilele următoare în Monitorul Oficial al Comunităţii Madrid iar în portal corporativ regional.

Plan cuprinzător și utilizarea dronelor pentru supraveghere

Guvernul regional a fost un pionier în Spania în dezvoltarea unui plan de acțiune cuprinzător pentru a atenua efectele grave ale EHE, ajutând asociațiile agricole și proprietarii. Pe lângă subvențiile aprobate, i s-a propus Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației să realizeze un studiu privind prevalența imunității, în vederea unei posibile reapariții anul viitor. De asemenea, a fost solicitată implementarea unui vaccin sau includerea EHE în politicile Agroseguro.

De asemenea, există un serviciu de împrumut gratuit de drone care, folosind camere termice, permite identificarea cu ușurință a animalelor bolnave din fermele extinse, avertizând asupra diferenței de temperatură. Și a fost semnat un Protocol de colaborare între Universitatea Complutense și Colegiul Oficial al Medicilor Veterinari pentru a întreprinde un studiu de detectare a anticorpilor, analizând 900 de probe de bovine din 100 de locații, precum și monitorizarea rezultatelor pozitive și negative.

În regiunea Madrid, între august 2023 și sfârșitul lunii mai 2024, au fost înregistrate confirmări pozitive la 532 de animale și au avut loc 720 de decese. În prezent există un total de 1.554 de ferme de bovine cu 98.672 de animale, deci morbiditatea este de 5%, cu o mortalitate de 0,8%.

EHE are o natură virală infecțioasă necontagioasă și este transferată de vectori, în general insecte, deși nu se transmite la om, astfel încât consumul de lapte și carne poate continua. Are o perioadă de incubație de două până la zece zile, cu simptome foarte variate. Animalele prezintă letargie, slăbiciune, șchiopătură și dificultăți de mers, care provoacă lipsă de mobilitate; De asemenea, au probleme cu mâncatul sau băutul din cauza prezenței ulcerelor bucale și pot apărea disconfort, curgerea nasului și diaree.

În prezent nu există vaccinuri autorizate în Uniunea Europeană, așa că tratamentul este simptomatic și cu rehidratare. Cea mai bună prevenire este utilizarea insecticidelor și larvicidelor în instalații și mijloace de transport.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid lansează ajutoare împotriva bolilor virale la bovine