#Madrid –

Comunitatea Madrid va facilita desfășurarea activităților destinate persoanelor în vârstă din municipiile cu mai puțin de 2.500 de locuitori, pentru a le promova autonomia, prevenirea singurătății și îmbătrânirea activă. În acest scop, Ministerul Familiei, Tineretului și Afacerilor Sociale va aproba în curând o rezoluție care va permite furnizarea de servicii de conviețuire socială în incinta municipalității dedicate acestui lucru fără a fi necesară o structură de conducere permanentă.

În Comunitatea Madrid există în prezent 72 de municipii cu aceste caracteristici populaționale, cu o mare proporție de persoane în vârstă. Prin această măsură, consiliile orășenești vor putea preda înșiși administrarea localului utilizatorilor, flexibilizând astfel funcționarea acestora.

În prezent, în regiune, peste 268.000 de persoane locuiesc singure acasă, 22,3% din totalul populației în vârstă de 65 de ani sau peste, ceea ce ar putea ajunge la 30% în 2030. Fenomenul singurătății și impactul acesteia asupra sănătății fizice și psihologice a fost descris în diverse studii care relevă influența negativă a acesteia asupra calității vieții celor care suferă de aceasta și o creștere a nevoii de îngrijire a sănătății.

Ministerul Familiei, Tineretului și Afacerilor Sociale a lansat în 2020 un program regional pentru a aborda această problemă, prin construirea unei rețele de instituții, entități și profesioniști care în prezent însumează 60. Acest plan își va vedea investiția triplată în acest an până la cele 1,5 milioane alocate pentru proiecte cu primării și asociații. În plus, din 2023 dispune de un serviciu de informare și consiliere axat pe combaterea acestei probleme, care se adresează atât vârstnicilor și familiilor acestora, cât și profesioniștilor din domeniul sănătății și sociale și profesioniștilor din alte domenii.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid facilitează activități care previn singurătatea în rândul persoanelor în vârstă din municipiile cu mai puțin de 2.500 de locuitori