#Spania – Ministrul Sănătății, Mónica Garcia, în cadrul discursului său la prezentarea campaniei „O vară de îngrijire”.”.

Distribuie pe Cele mai fierbinți zone din Spania au deja o anumită cultură a căldurii care trebuie consolidată și reînnoită, a spus el, „și că trebuie să ne transferăm în zone care în mod tradițional nu erau atât de fierbinți vara și care acum, din cauza schimbărilor climatice, merg. a deveni așa.” fi”.

Vara trecută a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pe planetă, iar în Spania mai mult de jumătate din luna august a fost sub avertizare de caniculă. Sistemul european de sateliti Copernicus a avertizat deja că există o probabilitate mare (peste 70%) ca vara aceasta să fie din nou mai caldă decât în ​​mod normal.

Conform estimărilor sistemului zilnic de monitorizare a mortalității de toate cauzele (MoMo), anul trecut au fost 3.009 decese atribuite căldurii în exces.

În acest context, a amintit Mónica García, „este esențial să fim clari și puternici: negarea climei este dăunătoare sănătății. Negația climei, dar și pozițiile politice care îl văresc. Negarea realității schimbărilor climatice pune în pericol sănătatea populației. , așa că primul pas pentru a face față acestei urgențe climatice este să respingem cu forță acele discursuri care o susțin.”

„Guvernul Spaniei și acest minister sunt ferm angajați în lupta împotriva schimbărilor climatice și a efectelor acesteia asupra sănătății. Am spus deja de multe ori că nu există oameni sănătoși pe o planetă bolnavă. Prin urmare, lucrăm intens de la Observatorul de Sănătate și Schimbări Climatice”, o inițiativă comună cu Ministerul Tranziției Ecologice și Provocarea Demografică și Ministerul Științei și Inovării.

Ne dorim, a insistat el, „ca Observatorul să fie un centru de pionier și de referință pentru cercetare, monitorizare și formularea de politici publice bazate pe dovezi științifice pentru a proteja sănătatea populației noastre împotriva impactului schimbărilor climatice”.

În acest cadru, la 16 mai, Ministerul Sănătății a activat Planul național de acțiuni preventive din cauza temperaturilor ridicate sau „Planul de căldură” care este instrumentul prin care Ministerul va încerca să reducă impactul excesului de temperatură asupra sănătăţii populaţiei, definind când, unde şi la ce nivel sunt date avertismentele.

Planul de acțiuni conține o serie de recomandări sub forma unui decalog care stau la baza pe care a fost concepută campania. „O vară a îngrijirii”. Pentru că „știm că în Spania căldura este principala problemă de sănătate asociată cu schimbările climatice și că în următorii ani se așteaptă o creștere a temperaturilor extreme din cauza încălzirii globale”, subliniază el.

Responsabilul pentru Sănătate și Schimbări Climatice din Cabinetul Ministrului, Héctor Tejero, a explicat obiectivele campaniei și a vorbit despre necesitatea dezvoltării culturii căldurii, cu comunicare continuă și intergenerațională și din toate domeniile, în zonele în care a fost în mod tradițional mai cald, dar acum și în zonele care suferă mai multă căldură din cauza schimbărilor climatice.

Campania are trei obiective:

Dezvoltați o cultură a căldurii: promovați obiceiurile individuale și colective de autoprotecție și îngrijire pentru a reduce impactul căldurii asupra sănătății.Comunicați în mod eficient sfaturile: transmiteți în mod clar și concis măsurile de prevenire și protecție împotriva temperaturilor ridicate.Evidențiați dimensiunea comunitară: subliniați importanța îngrijirii reciproce și a responsabilității colective în protecția împotriva căldurii. Etichete: Sănătate Schimbarea climei Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Sănătății prezintă campania „O vară de îngrijire” pentru promovarea obiceiurilor bune în fața temperaturilor ridicate