#Madrid –
PUBLICĂ UN ARTICOL ŞTIINŢIFIC ÎN Jurnalul medical britanic
Direcția Generală de Sănătate Publică a Comunității Madrid a publicat luna aceasta în prestigioasa revistă „British Medical Journal – Public Health” un nou articol științific referitor la eficacitatea vaccinului împotriva virusului mpox la pacienții cu risc crescut de a suferi de boala (denumită anterior variola maimuță sau variola maimuțelor).
Articol Evaluarea eficacității vaccinului pre-expunere împotriva mpox în timpul focarului mpox 2022-23 ak în regiunea Madrid (Spania): un design cu test negativprezintă o eficacitate de cel puțin mai mare de 80% (limita inferioară a intervalului de încredere de 95%) în a opta săptămână după vaccinare cu o singură doză.
Publicarea Direcției Generale de Sănătate Publică a Comunității Madrid a fost realizată cu 799 de cazuri și 891 de controale și arată o eficacitate ajustată de 86,4% la 14 zile după vaccinare, cu un interval de încredere de 95% cu variabilitate scăzută (între măsurarea studiul şi datele realităţii). Prin urmare, dezvăluie eficacitatea vaccinului la persoanele cu risc de infecție cu mpox, inclusiv la cei care trăiesc cu HIV, la persoanele care iau profilaxie pre-expunere la HIV și la alți bărbați care fac sex cu bărbați.
Faptul că a fost demonstrată o eficiență ridicată a vaccinului atât post-expunere (persoane în contact cu cazuri de mpox), cât și pre-expunere (persoane cu risc de infectare cu mpox, chiar dacă nu au avut contact direct cu persoane infectate), demonstrează necesitatea de a promovează vaccinarea în acest grup.
Investigatie stiintifica
Investigația științifică a Direcției Generale de Sănătate Publică cu privire la mpox a început după depistarea focarului, odată cu publicarea în Eurosupraveghere în iulie 2022 a celei mai mari serii de cazuri până la acel moment (508 cazuri), în a articol larg citat în literatura științifică.
Ulterior, în 2023, în revista științifică menționată au fost publicate două articole noi. În primul dintre ele a fost evaluat eficacitatea vaccinului în persoanăcei care au fost în contact direct cu pacienți cu infecție cu virus mpox (eficacitatea vaccinului post-expunere), iar utilitatea vaccinului în acel cadru a fost evidentă, în momentele inițiale ale focarului în care disponibilitatea vaccinului a fost foarte scăzută. Un al doilea studiu, din acel an, și realizat în colaborare internațională europeană, a făcut posibilă stabilirea consecventă a perioada de incubație a bolii.
Pe de altă parte, în cursul acestui an, Direcția Generală de Sănătate Publică a Comunității Madrid a participat la un studiu național retrospectiv de cohortă care a evaluat eficacitatea vaccinului la adulții care au primit profilaxie pre-expunere împotriva HIV. Eficacitatea a fost de 79% la 14 zile după administrarea vaccinului, dar intervalul de încredere de 95% a fost larg.
Sursa: Comunitatea Madrid – Direcția Generală de Sănătate Publică a Comunității Madrid oferă informații științifice care sprijină menținerea utilizării vaccinului împotriva mpox