#Madrid –

Economia Comunităţii Madrid a crescut cu +2,7% în ultimul an, cu trei zecimi mai mult decât media spaniolă. Acest lucru se reflectă în cele mai recente date din Contabilitatea Regională pentru primul trimestru detaliate astăzi de ministrul Economiei, Finanțelor și Ocupării Forței de Muncă, Rocío Albert, care a subliniat că creșterea a fost de șapte zecimi față de perioada octombrie-decembrie 2023.

Pe sectoare, tot în termeni anuali, Construcțiile au avut cea mai mare creștere cu +3,1%, urmate de Servicii cu un sold pozitiv de +3%. Dintre activitățile terțiare, cele legate de Distribuție și Ospitalitate au înregistrat +4,5%; cele din Afaceri și Finanțe +2,6%, iar Sănătate, Educație și Servicii Sociale +2,2%.

Pozitivă este și îmbunătățirea investițiilor, care primesc un impuls de +2,1%, în special în domeniul locuințelor (+3,6%). În plus, consumul gospodăriilor a crescut cu +2,1%, în timp ce cererea externă a crescut cu +6,6% și cererea internă cu +2,4%.

Albert a subliniat că Madridul este motorul economiei de stat, contribuind cu 19,4% din PIB (unul din cinci euro) și conducând crearea de companii, cu peste 7.200 de companii noi. De asemenea, se menține pe primul loc în atragerea investițiilor străine, cu peste 15.000 de milioane în 2023, și a înregistrat maximul istoric în afiliere, aproape de 3,7 milioane de înregistrări la Asigurări Sociale.

Consilierul s-a referit și la previziunile întocmite de organizații externe pentru finalul acestui an și că „acestea indică o creștere de 2,2% în medie cu o perspectivă ascendentă, cu două zecimi mai mult decât cele pe care le-au tras pentru Spania”.

Economii fiscale de 31.000 de milioane de euro

Pentru responsabilul cu zona economică a Executivului regional, „aceste succese nu sunt rezultatul întâmplării, ci mai degrabă al unor politici care generează locuri de muncă și bogăție și impozite mai mici. De când Isabel Díaz Ayuso este președinte, au fost realizate în total 21 de vânzări, ceea ce i-a economisit madrilenilor cu 31.000 de milioane de euro. Acesta este un model opus celui al guvernului central, care a promovat noi sarcini administrative și 69 de majorări de taxe de când Sánchez a ajuns la Moncloa”, a spus el.

Sursa: Comunitatea Madrid – Economia Madridului crește cu +2,7% de la an la an, cu trei zecimi mai mult decât media spaniolă