#Spania – Ministrul Economiei, Comerțului și Afacerilor, Carlos Body, în cadrul conferinței de presă pe care a oferit-o după ședința Conferinței Sectoriale a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență.

Distribuie pe Astăzi a avut loc Conferința Sectorială a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență, care a reunit Guvernul și consilieri din guvernele și orașele autonome pentru a raporta despre lansarea Fondului de Reziliență Autonomă (FRA), după formalizarea primelor acorduri legale. cu Grupul Băncii Europene de Investiții, format din Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI). Acest fond va putea canaliza până la 20 de miliarde de euro din fonduri Next Generation UE în împrumuturi pentru finanțarea proiectelor regionale publice și private în condiții avantajoase și pe termen lung.

În cadrul întâlnirii, ministrul Economiei, Comerțului și Afacerilor, Carlos Body, a aprofundat în detaliile pe care le-a transmis deja președinților regionali despre caracteristicile acestui Fond, în special despre guvernarea acestuia, în care comunitățile autonome vor avea un să spunem rolul principal în deciderea proiectelor care vor fi finanțate.

În acest sens, a solicitat comunităților autonome să-și desemneze reprezentanții în Consiliile de Investiții care vor monitoriza performanța acestui fond, vor aproba operațiuni mari de finanțare pentru proiecte regionale și vor supraveghea selecția intermediarilor financiari.

Obiectivul acestui fond este de a continua promovarea proiectelor care promovează transformarea și reziliența economiei, finanțând inițiative private și publice în următoarele domenii prioritare: locuințe sociale și accesibile și regenerare urbană; transport durabil; competitivitatea industrială și a IMM-urilor; Cercetare, dezvoltare și inovare; turism sustenabil; economie de îngrijire; managementul apei și al deșeurilor; și tranziția energetică.

Design la cerereDesignul acestui fond este flexibil pentru a putea finanța cele mai bune proiecte care contribuie la creșterea economică durabilă și rezistentă a Comunităților Autonome. În acest sens, instrumentul va fi desfășurat în funcție de cererea efectivă a pieței și a comunităților autonome, motiv pentru care nu au fost stabilite procente sau limite de distribuție de către comunități. Resursele vor fi alocate prin diferite instrumente financiare în funcție de oportunitățile de investiții.

Printre instrumentele financiare, există un instrument de cofinanțare directă, care va permite acordarea de împrumuturi unor proiecte mari, precum energia regenerabilă, transportul curat sau infrastructura durabilă, printre altele, a căror finanțare poate ajunge în unele cazuri până la 20 sau termen maxim de 30 de ani și care va fi completat cu finanțare de la BEI cu resurse proprii. De asemenea, va fi implementat un set de instrumente intermediare, a căror finanțare va fi asigurată prin intermediari selectați de Grupul BEI (instituții financiare și administratori de infrastructură sau capital de risc, de exemplu), pentru a sprijini proiecte mai mici în domeniul dezvoltării urbane și durabile. turism, precum și finanțare pentru IMM-uri în termeni de inovare, durabilitate și competitivitate.

Fondul Regional de Reziliență este desfășurat în etape, care vor fi extinse progresiv pentru a maximiza impactul execuției sale. Prima fază va lansa finanțare pentru proiecte regionale publice și private în valoare de 3,4 miliarde de euro. Această finanțare este complementară celei realizate de Grupul BEI cu resurse proprii suplimentare și cu atragerea de finanțare privată de la intermediari financiari și alți investitori.

Este de așteptat ca în următoarele săptămâni să fie numiți reprezentanții Consiliilor de Investiții, permițând astfel să înceapă să fie aprobate primele operațiuni. Grupul BEI are o experiență dovedită în identificarea, structurarea și implementarea proiectelor în Spania și un dialog fluid cu Comunitățile Autonome, în care a dezvoltat operațiuni importante în trecut. În 2023, Grupul BEI a semnat acorduri de finanțare în Spania pentru o valoare totală de 11.386 milioane de euro.

Etichete: SIDA Economie Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul activează primele 3.400 milioane din Fondul de Reziliență Autonomă cu participarea comunităților autonome pentru finanțarea proiectelor regionale cu fonduri europene