#Madrid –

Pentru a îmbunătăți îngrijirea pacientului în incidente complexe

Serviciul de Urgență Medicală din Comunitatea Madrid (SUMMA 112) este una dintre organizațiile publice spaniole care participă la proiectul de cercetare „Salvator”, finanțat din fonduri europene și în care sunt implicate și alte șapte instituții și companii spaniole și europene Tari europene. Obiectivul a patru ani de muncă care culminează acum a fost acela de a dezvolta diverse instrumente tehnologice care să îmbunătățească localizarea, salvarea și îngrijirea victimelor în dezastre mari pe teren ostil (cutremure, tuneluri fără vizibilitate, incendii…) și să poată Măsurați încărcătura cognitivă și stresul pe care aceste situații îl generează la primii respondenți (lucrători sanitari, pompieri etc.) pentru a preveni afectarea capacității de răspuns.

Profesioniștii SUMMA 112, împreună cu reprezentanți ai Universității Politehnice din Madrid și ai Grupului Special de Pompieri Montani (GERA) din Comunitatea Madrid, au dezvoltat pilotul final al acestei cercetări în 12 și 13 iunie, într-un eveniment pe care directorul general al Cercetarea și predarea Ministerului Sănătății, Inmaculada Ibañez de Cáceres, și magnificul rector al Universității Politehnice din Madrid, Guillermo Cisneros Pérez, s-au închis. Ambele au subliniat modul în care lucrul împreună „ne face să mergem mai departe în combinația dintre tehnologie și sănătate”.

Pe parcursul lucrărilor de cercetare a proiectului Salvator, lucrătorii din domeniul sănătății SUMMA 112 care participă la proiect au putut testa tehnologia dezvoltată, menită să reducă riscurile și să poată îngriji pacienții în mai puțin timp. Astfel, printre materialul care a fost finalizat, se remarcă o cască inteligentă, ochelari de realitate virtuală și senzori pentru monitorizarea semnelor vitale, transpirația și stresul, care a fost mărită în teste prin adăugarea încărcăturii cognitive sub formă de operații matematice care trebuiau să fie rezolvate în timpul îngrijirii pacienţilor în accidente.

„Am dezvoltat un total de 16 instrumente care ne ajută în activitatea noastră de sănătate în cazul dezastrelor majore, cum ar fi un instrument care detectează dacă o persoană respiră sau există semne de viață printr-un perete, esențial pentru structurile prăbușite; un detector de toxice, etc. Și totul este monitorizat de la un centru de control”, explică Patricia Blanco, medic șef de gardă și cercetător principal la Salvator de SUMMA 112.

„Este important pentru noi să învățăm să gestionăm stresul, iar tot ceea ce am învățat în timpul acestui proiect va contribui, fără îndoială, foarte mult la munca noastră de zi cu zi. Ne ajută cu siguranță, înainte de toate. Dar acest proiect este foarte benefic și pentru victime, pentru că ne permite să luăm decizii mai devreme și să ne luăm în considerare mai repede”, rezumă Gemma Izquierdo, medic șef de garda și cercetător în cadrul proiectului.

În această săptămână și până în data de 24, lucrătorii din domeniul sănătății SUMMA 112 continuă să testeze diferitele dispozitive tehnologice înainte ca proiectul să se încheie definitiv.

Sursa: Comunitatea Madrid – Profesioniști de la SUMMA 112 din Comunitatea Madrid participă la simularea finală a proiectului european „Salvator”