#Spania – ONAC- Oficiul Naţional de Consultanţă Ştiinţifică

Distribuie pe Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, a prezentat Oficiul Național de Consiliere Științifică (ONAC), un organism dedicat consilierii care își propune să promoveze utilizarea dovezilor empirice și a cunoștințelor științifice în procesul decizional în elaborarea politicilor publice.

Ce este ONAC?ONAC va fi responsabilă cu stabilirea mecanismelor instituționale pentru a genera un ecosistem național de consiliere științifică care să conecteze mediul academic și cercetarea aplicată cu Administrația și să consolideze rolul cunoștințelor științifice în procesul decizional.

Acest ecosistem va avea o rețea de consilieri științifici în toate ministerele și Consiliul Superior de Cercetare Științifică (CSIC), un grup de consilieri care vor efectua sejururi specifice în ministerele și grupurile de lucru care participă la noul program de burse pentru cercetare aplicată administratia.

Cu această inițiativă, Spania se alătură unor țări precum Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Japonia și Noua Zeelandă, care au deja unități și mecanisme de consiliere științifică.

ONAC a fost creat la 8 februarie 2024 cu rang de subdirecție generală și este integrat în structura Președinției Guvernului în dependența directă a Secretariatului General de Politici Publice, Afaceri Europene și Prospective Strategice.

Care este obiectivul ONAC?Obiectivul principal al ONAC este de a stabili mecanisme instituționale de consiliere științifică, de a identifica și promova cazuri de bune practici în interiorul și în afara sectorului public și de a contribui la crearea de punți între Guvern și talentul științific care există în centrele de cercetare și universități.

Concret, misiunea ONAC este de a facilita accesul Administrației Generale a Statului la cunoștințele științifice-tehnice pentru proiectarea politicilor publice, precum și de a promova includerea cunoștințelor științifice-tehnice ca un alt pilon în luarea deciziilor publice.

De asemenea, va ajuta la identificarea nevoilor care pot apărea pentru rezolvarea unor probleme complexe, în special în cazurile de crize și urgențe în care este necesară aplicarea cunoștințelor științifice, precum și stabilirea protocoalelor care să faciliteze acest sfat.

Ce instrumente ai?ONAC promovează diferite mecanisme de promovare a procesului decizional de către funcționarii publici, luând în considerare cunoștințele științifice. Organizația va avea următoarele cifre pentru a-și îndeplini misiunea:

Consilier științific. Fiecare departament ministerial va avea un consilier științific în cabinetul ministrului.Sejururi de cercetare. Comunității științifice i se oferă sejururi între șase și opt luni pentru ca oamenii de știință să petreacă o perioadă în ministere și să contribuie din cadrul Administrației la abordarea provocărilor specifice care țin de domeniul lor de specializare. Primul apel este programat pentru primul trimestru al anului 2025.Burse pentru cercetare aplicată. Este creat un nou program de burse în valoare de două milioane de euro pentru finanțarea proiectelor experimentale, a analizei datelor publice și a altor forme de cercetare aplicată.Unitatea guvernamentală de sprijin pentru consiliere științifică. Este creată o unitate de suport, cu sediul la CSIC, care va fi responsabilă de conectarea nevoilor Executivului cu talentul și cunoștințele generate în universități și centre de cercetare.
Care este figura consilierului științific?Consilierul în domeniul științific este o figură nouă care va fi încorporată în cabinetele fiecărui minister. Misiunea ta va fi dublă. Pe de o parte, va acționa ca o legătură între minister și comunitatea științifică și tehnologică pentru a primi sfaturi cu privire la problemele din jurisdicția sa. Pe de altă parte, munca lor va fi, de asemenea, să identifice și să consolideze mecanismele de consiliere științifică existente.

Cine poate fi consilier științific?

ONAC deschide oportunități pentru diferite tipuri de profiluri, deoarece urmărește să lucreze cu echipe multidisciplinare și diverse. Orice cercetător interesat să facă parte din ecosistemul de consiliere științifică își poate trimite CV-ul prin intermediul site-ului ONAC.

Sunt om de știință și vreau să colaborez cu Administrația în timp utilONAC intenționează să încorporeze guvernului diferite forme de consiliere științifică. Persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul cercetării și doresc să colaboreze cu ONAC pentru a oferi în vreun fel consiliere științifică Guvernului, o pot face completând formularele disponibile pe site-ul ONAC.

Mai multe informatii WEB Oficiul Național de Consiliere Științifică (ONAC) Decretul Regal 158/2024, din 8 februarie, prin care se modifică Decretul Regal 890/2023, din 27 noiembrie, prin care se aprobă structura Președinției Guvernului Mai multe stiri Sánchez anunță crearea unui Birou Național de Consiliere Științifică pentru… Pedro Sánchez anunță încorporarea a peste cincizeci de consilieri științifici pentru… Etichete: Ştiinţă Sursa: Guvernul Spaniei – ONAC: Ce este Oficiul Naţional de Consultanţă Ştiinţifică?