#Madrid –

Comunitatea Madrid a organizat expoziția Jano. O jumătate de secol de afișe și ilustrații, care reunește viniete, afișe de film și desene care fac cunoscută opera grafică a acestui remarcabil artist. Astfel, acesta poate fi vizitat gratuit până pe 15 septembrie viitor în sala de expoziții a Bibliotecii Regionale a Complexului Cultural El Águila.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano De Paco Serrano, a inaugurat astăzi expoziția, în care a amintit de importanța Madridului în producția artistică a acestui creator și amprenta pe care a lăsat-o pe sute de lucrări. „Ar fi imposibil să abordăm istoria imaginii populare din Spania în a doua jumătate a secolului trecut fără a ține cont de munca sa extinsă ca caricaturist”, a adăugat el.

În 2016, guvernul regional a achiziționat o lucrare a acestui ilustrator, un mușchetar amuzant pe care familia l-a păstrat, începând astfel o relație care ne-a permis să recuperăm o mare parte din moștenirea sa de când și-a început cariera în 1938, cu peste 7.000 de exemplare. .

Setul grafic include și desenele dedicate lui de alți ilustratori precum Antonio Casero, Lorenzo Goñi, Serafín, sau K-Hito, sau cele pe care le-a colecționat ca colecționar.

Artist polivalent cu o lungă carieră, a lucrat în benzi desenate și edituri de romane precum Dolar, Edițiile Cid, Aspirații… și coperți ilustrate ale lui El Coyote și Flash Gordon, printre alte personaje literare. S-a remarcat în design editorial dar mai ales în domeniul publicității de film, devenind progresiv unul dintre cei mai importanți designeri spanioli de afișe de film.

Rezultatul este imaginea unor filme ca Bun venit domnule Marshall, Jaf la trei, cerul negru fie povestiri Al radioului fără a uita munca sa abundentă dedicată cinematografiei internaţionale.

Conferințe, ateliere și excursii ghidate

Această expoziție are un program variat de activități care include și tururi ghidate, conferințe și ateliere. Astfel, participanții se vor bucura de conferință Janus, portretul unui artist cu mai multe fațete, de Víctor Zarza, doctor în Arte Plastice la Universitatea Complutense din Madrid (UCM).

Aceste tururi pot fi efectuate pe 28 și 29 iunie; 5, 6, 12 și 13 iulie; și 6, 7, 13 și 14 septembrie, orele 12:30 și 18:30 (înregistrare obligatorie). De asemenea, va avea loc atelierul Cum ar proiecta Jano semnalizarea astăzipredat de designer Ana Linde de Soto.

Toate informațiile și înregistrarea pe site-ul Portalul cititorului

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid reunește într-o expoziție viniete, postere de film și desene ale ilustratorului Francisco Fernández-Zarza, Jano