#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a semnat astăzi la München un acord pentru „multiplicarea întregului potențial și talent industrial și tehnologic” al multinaționalei germane din regiune. Șeful Executivului regional a semnat acest acord de colaborare cu președintele și CEO-ul Siemens Spania și Siemens Mobility SouthWest Europe, Agustín Escobar, datorită căruia experții companiei vor oferi formare profesioniștilor din centrele atașate Administrației regionale legate de noi tehnologii precum inteligența artificială, securitatea cibernetică sau conectivitate.

În prima sa zi de vizită în țara germană, președintele a mulțumit Siemens pentru munca depusă în cercetare, dezvoltare, inovare, industria 4.0, inteligență artificială și securitate cibernetică. În acest sens, el a subliniat că acest acord va promova formarea angajării profesionale calificate în sectorul logisticii industriale, cu programe de educație, stagii de practică și târguri de locuri de muncă. Toate acestea cu angajamentul de a „atinge ocuparea deplină a forței de muncă, în special pentru tineri și prin talentul digital”, a subliniat el.

Díaz Ayuso a mulțumit Siemens pentru angajamentul față de regiune, după ce compania s-a angajat să-și deschidă noul sediu în cartierul Las Tablas din capitală în 2028. „De când am consolidat legăturile și ne-am angajat să găzduim acest nou sediu, am continuat să mergem mai departe și am găsit calea de a face acest lucru realitate foarte curând”, a indicat el.

„Vorbim de 22.000 de metri pătrați într-o locație de excepție, lângă Madrid Nuevo Norte, o zonă de mare expansiune care va avea peste 10.500 de locuințe, ceea ce înseamnă familii, locuri de muncă, tehnologie, companii noi, o nouă linie de Metrou cu trei stații, care vor fi un nou pol de atracție pentru acel Madrid al viitorului, alături de noul oraș bio-sănătate pe care l-am prezentat săptămâna trecută”, a remarcat el, cu referire la Orașul Sănătății din Comunitatea Madrid care va face până la Spitalul Universitario la Paz și facultatea Universității Autonome din Madrid, printre alte centre.

Acordul dintre Administrația Madrid și Siemens este încadrat în necesitatea soluționării deficitului de talent cerut de acest domeniu de activitate, adaptând învățământul la nevoile țesăturii productive. De asemenea, pentru a da un impuls angajării de calitate, precum și proiectelor de afaceri cu valoare adăugată mare, care se adaugă inițiativelor regionale precum Digital Talent Plan cu care vor fi pregătiți aproape 9.000 de tineri, cu un buget de 20 de milioane de euro.

Pariați pe sectorul industrial

Comunitatea se bucură de un sector industrial de productivitate ridicată și stabilitate a ocupării forței de muncă care reprezintă 10,5% din Valoarea Adăugată Brută (VAB), fiind a doua regiune din Spania și concentrând 25% din principalele companii de înaltă și mijlocie naționale de înaltă tehnologie consolidându-se ca reper în domeniile aerospațial, farmaceutic, componente electronice și tehnologia informației.

În 2023 Madrid avea 17.730 de companii dedicate sectorului industrial care angajează 303.100 de persoane, iar producția a crescut cu +2,1%, în timp ce în Spania scăderea a fost de -1,4%. În plus, industria din Madrid a reprezentat 6.739,6 milioane de investiții străine în 2023, 56,5% din totalul statului, cu o creștere de +39,7% față de anul precedent, față de scăderea națională de -17,7%.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso semnează un acord cu Siemens la München „pentru a multiplica potențialul industrial și tehnologic și talentul Comunității Madrid”