#Madrid –

MILIOANE DE DATE PENTRU O MAI BUNĂ CUNOAȘTERE A BOLII

Un urolog de la Spitalul Clinic San Carlos, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, coordonează un proiect european care aplică „big data” pentru diagnosticarea și tratamentul persoanelor cu cancer de prostată – cel mai răspândit la bărbați – în implicând medici, pacienți, ingineri și manageri de date pentru a oferi răspunsuri la cele mai importante întrebări despre această boală și pentru a îmbunătăți procesul decizional, optimizând îngrijirea pacienților și a familiilor acestora.

Proiectul, numitPioneer Big Dataface parte din rețeaua europeană de excelență în domeniul cercetării cancerului de prostată și urmărește să răspundă la întrebările care scapă dovezilor științifice, deoarece „prin colectarea și analizarea unor cantități mari de date anonime de sănătate de la mii de pacienți din întreaga lume, urmărește să descoperiți modele și perspective ascunse despre boală la care nu se poate răspunde prin studii clinice convenționale”, explică urologul de la Spitalul Clinic San Carlos și coordonatorul proiectului, Juan Gómez Rivas.

Una dintre întrebările acestui proiect de cercetare a ajutat la caracterizarea pacienților cu cancer de prostată metastatic în viața reală, și s-a descoperit că aproximativ 25% sunt subtratați și nu primesc tratament standard, fiind doar cu o linie de tratament, conform studiului. rezultate prezentate la mai multe conferințe științifice internaționale, precum cele ale Asociațiilor Europene și Americane de Urologie și ale Societății Europene de Oncologie Medicală. „Cu acest studiu am observat că pacienții care fac parte din studiile clinice tind să fie mai în vârstă și să aibă mai multe comorbidități și efecte adverse decât ceea ce spune literatura medicală, există diferențe între ei și pacienți într-un context real”, explică urologul de la Clinica San Carlos, Juan Gómez Rivas.

Progrese semnificative în tratament

Platforma utilizată pentru dezvoltarea proiectului reprezintă un avans semnificativ în lupta împotriva cancerului de prostată la nivel mondial, întrucât reunește diverse surse cu peste trei milioane de date demografice, epidemiologice, genomice, tratamente, fișe medicale electronice sau studii clinice printre altele, din spitale, institute de cercetare sau biobanci și oferă o viziune generală și largă asupra acestei boli. Această abordare „nu oferă doar viziunea descrisă mai sus, dar va contribui și la îmbunătățirea înțelegerii noastre asupra acesteia și va ajuta la dezvoltarea unor strategii de tratament mai precise și personalizate pentru pacienți, folosind date din viața reală”, continuă Gómez Rivas.

Una dintre evoluțiile pe care această platformă le-a permis până acum este un model predictiv pentru a ajuta la selectarea celui mai eficient tratament pentru pacienți în funcție de caracteristicile acestora, care are capacitatea de a prezice dacă vor muri în următorii ani, cu o acuratețe de 75%, combinând datele reale cu informațiile mari de date.

Coordonatorul acestui studiu, urolog la Spitalul Clinic San Carlos, din Comunitatea Madrid, Juan Gómez Rivas, enumeră avantajele pe care le-ar putea oferi acest proiect: „înseamnă avansarea cercetării prin accesul la o cantitate mare de date anonime, care „ceea ce va facilita cercetările aprofundate care pot duce la o mai bună înțelegere a bolii și să propună noi perspective asupra progresiei acesteia și opțiuni de tratament mai eficiente”.

Pe de altă parte, „va permite personalizarea îngrijirii sănătății în funcție de caracteristicile fiecărui pacient datorită determinării profilurilor de risc genetic, a unei mai bune înțelegeri a impactului comorbidităților și a speranței de viață și a actualizării principalelor tratamente, pe lângă colaborare. între diferite instituții și actori din sistemul de sănătate, ceea ce ar putea permite o abordare mai cuprinzătoare și mai colaborativă pentru abordarea acestei boli”, continuă Gómez Rivas.

Gómez Rivas face parte din secția Urologie Oncologică a Asociației Europene de Urologie și școala europeană a asociației menționate pentru formarea specialiștilor, fiind recunoscut drept cel mai bun tânăr medic urolog din Europa, sub 40 de ani, și cu cea mai mare proiecție. de către Asociația Europeană de Urologie în 2023.

Specialist în urologie oncologică, el subliniază „că tratamentele pentru cancerul de prostată s-au schimbat și s-au îmbunătățit în ultimii cincisprezece ani, până în punctul în care s-a cronicizat, iar rata mortalității a scăzut semnificativ. Progresele lor au fost semnificative, cu abordări din ce în ce mai personalizate și mai eficiente care ne-au permis să obținem rezultate mai bune în supraviețuire și calitatea vieții, datorită managementului multidisciplinar al bolii.”

Sursa: Comunitatea Madrid – Un urolog de la Spitalul Clinic San Carlos conduce cercetări cu „date mari” despre cancerul de prostată în Europa