#Madrid –

Permite o viziune normalizată și umană asupra sănătății mintale

Unitatea de spitalizare deschisă a Institutului de Psihiatrie și Sănătate Mintală a Spitalului Gregorio Marañón, un centru public din Comunitatea Madrid, a fost premiată de Platforma Organizațiilor Pacienților (POP). Aceste „Premii POP” au evidențiat că este o inițiativă care are participarea activă a pacienților după un model de îngrijire umanizat. Proiectul, un pionier în regiune, a făcut posibilă efectuarea de îngrijiri mai personalizate și mai puțin restrictive, rezervând spitalizarea convențională pentru situațiile clinice acute care necesită o observare continuă pentru a garanta siguranța pacientului. Acest nou model de îngrijire a însemnat o pregătire a spitalului în sine și o adaptare a profesioniștilor și utilizatorilor acestui serviciu. S-a prioritizat sprijinul familiei pe perioada internării, precum și adaptarea infrastructurii pentru a permite intrarea și ieșirea pacienților ca în orice alt serviciu spitalicesc. De asemenea, au fost realizate diverse acțiuni de formare și diseminare, precum și diverse activități de umanizare.

Această recunoaștere a fost acordată de Platforma Organizațiilor Pacienților, formată din peste 200 de asociații de pacienți din toată Spania. Proiectul, un pionier în Comunitatea Madrid, a primit acest premiu la categoria „Servicii” pentru că este o inițiativă care are participarea activă a pacienților după un model de îngrijire umanizat.

Obiectivul a fost dezvoltarea unui model de spitalizare care să permită o viziune normalizată și umană asupra pacientului cu boală mintală, pentru aceasta am avut colaborarea Comisiei de Utilizatori a Institutului de Psihiatrie Marañón, care este alcătuită din Comisia de Management a Institutul împreună cu reprezentanții a peste 20 de asociații de pacienți și familie și asociația de cartier din zona Marañón. Unitatea este formată din 24 de camere și este formată din aproximativ 30 de profesioniști.

Deschiderea Unității Deschise în 2022 a făcut posibilă oferirea de îngrijiri mai personalizate și mai puțin restrictive, rezervând spitalizarea convențională pentru situațiile clinice acute care necesită o observare continuă pentru a garanta siguranța pacientului.

Au fost implementate și domenii de îmbunătățire identificate de Comisia Utilizatorilor, precum îmbunătățirea umanizării în spitalizare sau dezvoltarea acțiunilor împotriva stigmatizării. În ceea ce privește inițiativa, Francisco Ferre, co-director al Institutului de Psihiatrie și Sănătate Mintală Marañón, a subliniat că aceasta are „două semnificații: umanizarea pe care o primesc pacienții cu sănătate mintală și lupta împotriva discriminării pe care o suferă”.

O schimbare a modelului de sănătate cu rezultate excelente

Acest nou model de îngrijire a însemnat o pregătire a Spitalului în sine și o adaptare a profesioniștilor și utilizatorilor acestui serviciu. S-a prioritizat sprijinul familiei pe perioada internării, precum și adaptarea infrastructurii pentru a permite intrarea și ieșirea pacienților ca în orice alt serviciu spitalicesc. De asemenea, au fost realizate diverse acțiuni de formare și diseminare, precum și diverse activități de umanizare.

„Modelul a însemnat o îmbunătățire substanțială a umanizării îngrijirii cu rezultate importante în siguranța globală atât pentru pacienți, cât și pentru personal, cu o scădere cu 94% a numărului de atacuri suferite de profesioniști, precum și o scădere cu 83% a numărului de bolnavi. pleca ca urmare a acestei agresiuni.” Luisa Cuesta Santamaría, șef al Departamentului de Nursing al Institutului de Psihiatrie și Sănătate Mintală al Spitalului

Cine mai adaugă că s-a înregistrat o scădere cu 16% a șederii medii. În ceea ce privește satisfacția generală, trebuie menționat că pacienții acordă unității un scor de 4,3 din 5.

Sursa: Comunitatea Madrid – Unitatea de Spitalizare Deschisă de Psihiatrie a Spitalului Gregorio Marañón, acordată de pacienți