#Madrid –

A treia și penultima săptămână de programare pentru cel de-al 23-lea Festival Ibero-American al Epocii de Aur de la Alcalá este vedeta agendei culturale a Comunității Madrid în aceste zile. Actori precum Pedro Casablanc, regizori precum Eduardo Galán și dramaturgi precum Ana Zamora vor da formă operei lui Gustavo Adolfo Bécquer, Francisco de Quevedo și Calderón de la Barca, în diferite spații ale orașului Complutense.

Laturile Veronei ajunge astăzi și mâine (27 și 28 iunie) la Teatro Salón Cervantes, sub conducerea lui Eduardo Galán. Este o comedie distractivă, scrisă de Rojas Zorrilla, originar din Toledo, bazată pe povestea din secolul al XVI-lea a lui Pyramus și Thisbe.

În continuare, sâmbătă, 29 și duminică, 30, același spațiu scenic va găzdui premiera lui Castelul Lindabridis regizat de dramaturgul Ana Zamora. Aceasta este o piesă în care Calderón de la Barca a adaptat tema cavalerească la propriul său context teatral, creând un joc de palat cu o senzație de carnaval.

Corral de Comedias, la rândul său, prezintă recitalul poetic Bécquer și Quevedo, dragoste și moarte, cu Pedro Casablanc și Jorge Rivera (vineri, 28). Lucrarea include o selecție personală a lui Casablanc de texte de Quevedo și Bécquer, poezie și proză care abordează și contrastează temele dragostei și morții, cu sensibilități diferite, dar similare.

Dincolo de aceste premiere variate, se remarcă și alte propuneri precum teatrul de păpuși artizanal al lui Juan Catalina cu El Cid Campeador, la Casa de Interviuri (vineri 28); spectacole folclorice care vor face turul centrului oraşului ca Pachamama (vineri 28) sau parada cai menorcani, de la firma Tutatis (duminica 30).

Mai mult, prin spectacol Duelul Poețilorpublicul se va putea bucura în direct de o încăierare actuală între Góngora și Quevedo, condusă de Duelos y Quebrantos (sâmbătă, 29, la Hospital de Ntra. Sra. de la Misericordia, Fundația Antezana), sau de spectacolul unic de dans colaborativ al Chevi Muraday și Losdedae, Cel Tăcut (Duminică, 30, în Plaza Cervantes).

De asemenea, merită să ne amintim și alte funcții ale concursului: Quijote, de La Pica Lagartos (vineri, 28, la Muzeul Casa Natal de Cervantes); Testul ingeniozității, de Lope de Vega, de Evogía regia Noelia Pérez (sâmbătă, 29, la Auditoriul Centrului Cultural Gilitos); Fericirea și nenorocirea jocului și devotamentul Fecioareide Ángela de Azevedo, adaptat și regizat de Julieta Soria (duminică, 30, la Corral de Comedias).

Punctul muzical al acestui Festival organizat de Guvernul regional și Consiliul Municipal Alcalá de Henares este asigurat de două premiere: Muzica pe vremea lui Cervantes și Don Quijote în barocde către Cvartetul de Recorder El Iubilate (sâmbătă, 29, la Casa de la Interviu) și Fără a trăi în mineinterpretată de Corul La Abadesa sub regia lui Ángel Chirinos (sâmbătă, 29, în Capela San Ildefonso).

Cele mai bune din Opera WU de la Teatros del Canal

Teatrele Canal din Comunitatea Madrid, în Sala Roșie (28 și 29), au Opera Wu, cunoscută și sub numele de Opera Jinhua. Acesta va reuni cele mai reprezentative lucrări ale acestei bijuterii unice a artelor populare chineze, în special, din provincia Zhejiang, cu o istorie de peste 500 de ani.

Muzica sa se caracterizează prin reunirea a șase stiluri diferite de interpretare vocală, cum ar fi Gao Qiang, Gun Qiang, Luantan, Hui Melody și Shi Diao. Dintre acestea se remarcă Luantan, definit prin drama sa vernaculară de origine rurală, prin diversitatea temelor abordate și prin bogăția și culoarea interpretărilor sale.

El Teatrul Abbey continuă, până pe 7 iulie, cu Costumscris și regizat de Juan Cavestany. A comedie unde actorii Javier Gutierrez și Luis Bermejo se confruntă verbal și fizic pentru a vorbi a dorinţelor şi mizeriei umane.

Centrul Cultural Paco Rabal, din Puente de Vallecas, oferă Fericirea și nenorocirea jocului și devotamentul Fecioareide Ángela de Azevedo (vineri, 28), în timp ce Centrul Cultural Pilar Miró, din Villa de Vallecas, găzduiește lucrarea până duminică, 30. Metaforă pentru Fridla.

În plus, la Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial, sâmbătă, 29, grupul muzical Concerto XXI Nvivo sărbătorește ultimul concert din ciclul de omagiu celor două sute de ani de la nașterea lui Francisco Asenjo Barbieri (1823-1894). ), Barbieri 200 de ani: două scenete picaresc.

Expozitii in sali si muzee ale Comunitatii

Muzeele și galeriile regionale oferă numeroase propuneri. Trei dintre ele pot fi vizitate până pe 21 iulie în spații separate din capitală. Astfel, Sala Alcalá 31 din Madrid dedică Daca tot vrei sa vezi ceva… artistei Eva Lootz, adâncindu-se în reflecțiile sale asupra rezonanței, luminii și limitelor percepției noastre. Are o instalație în care poți vedea cum anumite minerale și substanțe rezonează cu lumina ultravioletă, precum și o serie de aproape 1.000 de desene.

ÎnCamera de artă tânărăeste prezentat Arheologiile prezentului. Cinci re-imaginări ale moștenirilor noastre construiteunul dintre proiectele câștigătoare ale celei de-a XV-a ediții acomisarul a vrut, care este dedicat noilor modele curatoriale.

Și, în al treilea rând, oferă Sala Canal de Isabel II O lumină incertă, dedicat lui Gonzalo Juanes, pionier în utilizarea culorii în fotografia documentară din Spania. Este o călătorie atemporală prin cariera acestui creator, cu peste 250 de imagini, printre care se numără celebra sa serie dedicată străzii Serrano din capitală. Realizat de fotograful Chema Conesa, este inclus în Secțiunea Oficială a PHotoESPAÑA.

De asemenea, guvernul regional vă invită să descoperiți opera grafică a ilustratorului și afișerului Francisco Fernández-Zarza Pérez, mai cunoscut sub numele de Jano, prin Ianus. O jumătate de secol de afișe și ilustrații. Această expoziție poate fi vizitată până pe 15 septembrie, în Sala de Expoziții a Bibliotecii Regionale din Madrid, în Complexul Cultural El Águila.

Continuând în această zonă a capitalei, Sala Cristóbal Portillo prezintă moștenirea fotografului Javier Campano prin expoziție Cartierele. Madrid 1976-1980, care va fi până pe 8 septembrie. Arată transformarea Madridului de la sfârșitul anilor 70 prin privirea apropiată și răzbunătoare a lui Campamo. Curatorie de Ana Berruguete, în colaborare cu PHotoESPAÑA.

La Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo (CA2M), din Móstoles, Comunitatea Madrid dedică expoziții artiștilor Asunción Molinos Gordo și Teresa Solar Abboud, care pot fi vizitate până pe 25 august, respectiv 1 septembrie.

Comunitatea Madrid aduce artă contemporană și la Muzeul Casei Lope de Vega, din capitală, și la Locul Nașterii lui Cervantes, din Alcalá de Henares, cu cea de-a șasea ediție a programului Mutații (Până pe 30 iunie). Totodată, acest spațiu Alcalaíno găzduiește și (până pe 27 octombrie) La aerul tânăr al clasicilor. Modesto Higueras de la la Barraca la TEUo expoziție curatoriată de Javier Huerta, cu care își propune să justifice figura lui Modesto Higueras în cadrul panoramei scenice a secolului XX.

Continuând în orașul Complutense, Muzeul Regional de Arheologie și Paleontologie (MARPA) continuă până în ianuarie 2025 cu expoziția vânător de dragoniîn care vizitatorii fac o călătorie din Anglia victoriană până în zilele noastre, pentru a descoperi secretele dinozaurilor printr-o selecție spectaculoasă de fosile.

Între timp, în Capela Oidor se poate vizita, până pe 7 iulie, Scena Iluziei, Mașinăria teatrală baroco expoziție de mașini de teatru, care a fost creată și produsă de Miguel Ángel Coso Marín și Juan Sanz Ballesteros.

Vineri 28 iunie

Opera Zhejiang Wu

20:00 – Sala Roșie – Teatros del Canal. MADRID

Fericirea și nenorocirea jocului și devotamentul Fecioarei

Angela de Acevedo – Julieta Soria

ora 20.00 – Centrul Cultural Paco Rabal. MADRID

Programarea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Ibero-American al Epocii de Aur de la Alcalá

Sambata 29 iunie

Metaforă pentru Frida

Cristiane Azem & Femei Blestemate

Până pe 30 iunie – ora 20.00 – Centrul Cultural Pilar Miró. MADRID

Barbieri 200 de ani: două scenete picaresc

Concertul XXI Nvivo

19:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Programarea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Ibero-American al Epocii de Aur de la Alcalá

Duminică 30 iunie

Costum

Juan Cavestany

Până pe 7 iulie – ora 19.00 – Sala Juan de la Cruz – Teatrul La Abadía. MADRID

Programarea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Ibero-American al Epocii de Aur de la Alcalá

Muzee și expoziții

Mutații

Până pe 30 iunie – Muzeul Casa Lope de Vega și Muzeul Locul Nașterii lui Cervantes. MADRID și respectiv ALCALÁ DE HENARES.

Scena Iluziei, Mașinăria teatrală baroc

Până pe 7 iulie – Capela Oidor. ALCALÁ DE HENARES

Eva Lootz. Daca tot vrei sa vezi ceva…

Până pe 21 iulie – Sala Alcalá 31. MADRID

Arheologiile prezentului

Până pe 21 iulie – Sala Young Art. MADRID

Gonzalo Juanes. O lumină incertă

Până pe 21 iulie – Sala Young Art. MADRID

Asunción Molinos Gordo. Déja Vécu. Ceea ce a fost deja experimentat

Până pe 25 august – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo (CA2M). MÓSTOLES

Teresa Solar Abboud. Mașină de vis de păsări

Până pe 1 septembrie – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo (CA2M). MÓSTOLES

Cartierele. Madrid 1976-1980 – Javier Campano

Până pe 8 septembrie – Sala de expoziții Cristó bal Portillo. Complexul Cultural El Águila. MADRID

Ianus. O jumătate de secol de postere și ilustrații

Până pe 15 septembrie – Sala de expoziții a Bibliotecii Regionale din Madrid Joaquin Leguina. MADRID

La aerul tânăr al clasicilor. Modesto Higueras de la la Barraca la TEU

Până pe 27 octombrie – Muzeul Casa Nașterii lui Cervantes. ALCALÁ DE HENARES

vânător de dragoni

Până pe 12 ianuarie 2025 – Muzeul de Arheologie și Paleontologie (MARPA). ALCALÁ DE HENARES

Sursa: Comunitatea Madrid – Versurile lui Bécquer, Quevedo și Calderón de la Barca hrănesc Festivalul Ibero-American al Epocii de Aur al Comunității Madrid.