#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a prezentat astăzi un nou program cu 13 măsuri de revitalizare a municipalităților cu mai puțin de 20.000 de locuitori și pentru ca toate, mari sau mici, să fie „Oameni cu viață”. Printre obiectivele sale se numără stabilirea populației și atragerea de noi vecini, promovarea dezvoltării economice și a turismului, contribuția la reechilibrarea teritorială și consolidarea serviciilor publice.

Într-un eveniment desfășurat la Castelul Batres, Sit de Interes Cultural din 1985, și însoțit de 143 de primari și consilieri ai acestor orașe, care însumează peste 600.000 de locuitori, șeful Guvernului de la Madrid a detaliat acțiunile planificate în Orașele cu viață. de care vor beneficia peste 600.000 de locuitori.

„Lucrăm pentru ca toate municipalitățile noastre, oriunde s-ar afla, indiferent de dimensiunea lor, să facă viața de zi cu zi a locuitorilor lor și să nu abandoneze niciodată lumea rurală, pentru că este același lucru cu a ne abandona pe noi înșine, pregătirea și originea noastră”. , a subliniat președintele.

Printre măsuri se remarcă Planul de înfrumusețare cu ajutorul pentru îmbunătățirea esteticii acestor orașe și a le face mai frumoase și mai accesibile; și Recuperarea Centrelor Urbane și Complexelor Istorice pentru reînnoirea acestor spații unice, evidențiind bogăția lor patrimonială, arhitecturală, artistică, de mediu și culturală.

Guvernul regional va acorda noi subvenții de până la 10.000 de euro pentru a sprijini crearea sau întreținerea unităților de ospitalitate și comerțul rural și pentru a promova țesutul productiv, ocuparea forței de muncă și serviciile locale, care vor fi extinse la cramele din Madrid pentru a promova rutele vinului. De asemenea, va fi lansat un serviciu de ghizi voluntari locali pentru că, potrivit președintelui, „nimeni nu își cunoaște orașul mai bine decât vecinii înșiși, oameni de toate vârstele, în special vârstnicii, care sunt cei care cunosc istoria municipiului lor. Cel mai bun.” .

Construcția și reabilitarea locuințelor

Pe de altă parte, se va promova construcția și reabilitarea de locuințe pentru a crește numărul de locuințe de închiriat la un preț accesibil și pentru ca tinerii sub 35 de ani să își stabilească reședința obișnuită în aceste medii. În acest sens, vor exista deduceri fiscale pentru achiziționarea sau închirierea reședinței dumneavoastră obișnuite în orașe cu mai puțin de 2.500 de locuitori.

Președintele a evidențiat și Planul Municipal de Lucrări și Servicii care a fost creat pentru a promova reechilibrarea teritorială, garantând că toți madrilenii au cea mai bună infrastructură, inițiativă care se adaugă Programului Regional de Investiții dotat cu peste 1.000 de milioane de euro, cel mai mare buget. în istoria sa.

Guvernul autonom va consolida instruirea și asistența juridică economică și tehnică oferită acestor orașe cu un bazin de funcționari publici pentru ocuparea posturilor care nu sunt acoperite de stat. „Nu putem rămâne pur și simplu nemișcați și stăm, pierzând acest timp prețios, astfel încât toate consiliile orășenești, în special cele mai mici, să se poată ocupa de sarcinile de bază”, a explicat Díaz Ayuso.

Mai mult, pentru a aduce în continuare Administrația mai aproape de cetățeni și pentru a evita deplasările inutile, Biroul Mobil de Serviciu Cetățean va ajunge în toate municipiile cu mai puțin de 20.000 de locuitori, astfel încât vecinii să nu fie nevoiți să se deplaseze pentru a-și efectua procedurile la Administrație. La fel, Biroul Mobile Banking își va spori prezența la cei care nu au serviciu de banking personal.

Ai grija de mine, Empleabus si serviciul de transport la cerere

Cuídame va fi extins și la municipiile cu mai puțin de 250 de locuitori. Această rețea de îngrijire comunitară garantează îngrijiri sociale și de sănătate și ajută la combaterea singurătății în rândul persoanelor în vârstă. Iar transportul la cerere va fi extins și în alte locații pentru a garanta mobilitatea cetățenilor, cu un tarif fix de 4 euro pe călătorie și 8 când călătoria depășește 40 de kilometri.

Empleabus va continua să călătorească săptămânal pentru a ajuta toate acele persoane care doresc să efectueze aceleași proceduri ca într-un birou de angajare. De asemenea, Executivul regional va acorda subvenții pentru ca consiliile locale să poată achiziționa cărți și să organizeze evenimente culturale, expoziții și spectacole. Și va sprijini artiștii locali, implicând vecinii în promovarea municipiilor lor, în special vârstnicii.

Pueblos con Vida va consolida, de asemenea, formarea în zonele rurale, în special în chestiuni tehnologice și de digitalizare. Astfel, se vor preda cursuri de online banking, obiceiuri sănătoase, îndrumări pentru căutarea unui loc de muncă sau prevenirea sănătății pentru vârstnici.

Toate aceste propuneri, a subliniat președintele regional, vizează „oprirea depopulării și promovarea creșterii exponențiale a locuitorilor într-o manieră echilibrată”. „Este o oportunitate grozavă dacă știm să ajutăm cele mai mici municipalități să aibă copii, familii noi sau ca persoanele în vârstă să continue să locuiască în casele lor”, a adăugat el.

„Este acum când trebuie să fim strategi și să profităm de beneficiile de a fi o regiune deschisă lumii, atât de interesantă în interiorul și în afara granițelor noastre. Este o oportunitate de a oferi aceste servicii publice de cea mai înaltă calitate și avem date care indică faptul că suntem pe calea cea bună”, a evidențiat Díaz Ayuso, care a amintit că între 2019 și 2023 a crescut populația din municipiile cu mai puțin de 20.000 de locuitori. 7%, în timp ce la cele care nu depășesc 2.500 creșterea a fost de 12%.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso prezintă un nou Program astfel încât toate municipalitățile din Comunitatea Madrid să fie orașe cu viață