#AlcaladeHenares – Departamentul de Turism al Consiliului Municipal Alcalá de Henares continuă cu procesele de execuție a Planurilor de Sustenabilitate Turistică cu fonduri Next Generation. Toate planurile, începând cu cel prezentat în 2021, au trebuit să fie reformulate în momentul executării lor, fie la conducerea Ministerului Turismului, fie a Comunității Madrid, ținând cont de implementările axei de tranziție ecologică în mare parte. . parte a spectacolelor.

În acest sens, Consiliul de Administrație Locală a aprobat vineri caietul de sarcini pentru furnizarea, în valoare de aproximativ 400.000 de euro, a Insulelor Climatice din Plaza de los Santos Niño și zonele învecinate, ultimul proiect inclus în aceste planuri care își propune să protejeze spațiile din Centrul Istoric cele mai afectate de temperaturile ridicate, ținând cont că acestea pot fi mutate dintr-un loc în altul în așteptarea climei aspre.

„Aceste insule climatice moderne sunt stații de plante, de sine stătătoare și mobile, care vor oferi până la 50 de metri de umbră în acele spații cel mai depopulate de vegetație și care vor fi dotate cu senzori pentru a analiza temperatura, umiditatea, calitatea aerului. timpi si asigura autogestionarea si eficienta irigarii. Aceste stații climatice vor fi conectate la Centrul Smart Tourism”, a indicat primul viceprimar și consilier pentru Turism Isabel Ruiz Maldonado. Bugetul estimat este de aproximativ 400.000 de euro.

Insulele climatice sunt o soluție inovatoare bio-inspirată de verdeață pentru a combate schimbările climatice și a reîmprospăta spațiile publice. Baza va fi personalizată cu un scut tăiat cu laser și/sau logo-uri, vopsite la cuptor, respectând manualul de stil de semnalizare turistică al Consiliului Municipal Alcalá de Henares aprobat de comisia locală de patrimoniu istoric a Comunității Madrid. Elementul trebuie să fie de sine stătător și mobil, fără ancorare de pavaj. Acest element trebuie să fie ușor de mutat dacă este necesar.

Ruiz Maldonado a indicat că „acest mobilier urban modern, care este solicitat de cetățeni și turiști, creează adăposturi climatice esențiale pentru a crea spații plăcute și se alătură mobilierului inteligent pe care Departamentul de Turism îl implementează în Alcalá în ultimii ani”.

În acest sens, consilierul a indicat că „pentru noi, Planurile de Sustenabilitate Turistică sunt fundamentale. Dezvoltarea turismului în Alcalá este esențială pentru dezvoltarea economică a orașului. După cum am mai spus ocazional, am fost surprins de starea incipientă de execuție a planurilor și că toate nu aveau un plan de întreținere pentru infrastructura achiziționată. Ne-am pus pe treabă și am studiat în detaliu toate evoluțiile. Și am fost nevoiți să ne confruntăm cu modificări parțiale ale aproape tuturor proiectelor, în principal din cauza tuturor cerințelor de mediu legate de etichetarea europeană. Cu alte ocazii pentru că proiectele nu aveau autorizațiile relevante privind Zona de Patrimoniu.”

Planuri de durabilitate turistică

Rolul administrațiilor locale în Planurile de Sustenabilitate a Turismului este limitat la execuție, cu modificarea acestora limitată în orice moment pe cheltuiala evaluărilor trimestriale sau semestriale ale organelor de decizie competente. Și tot așa, încep să fie executate previziunile inițiale sau, după caz, modificările pertinente solicitate de fiecare dintre instituțiile responsabile cu luarea deciziilor.

În acest fel, execuția Lucrării de Renovare a Plaza de San Lucas a fost deja scoasă la licitație, odată cu revizuirea proiectului solicitată de Comunitatea Madrid și Ministerul Turismului. Această lucrare a semnat deja contractul cu ofertantul câștigător în urmă cu câteva săptămâni. Proiectul Digital Twins of Tourism Resources este și el contractat și se află în faza de planificare.

Pe de altă parte, în urma rapoartelor referitoare la infrastructura orașului, emise după prezentarea în 2022 a proiectului de reformă a Muzeului de Sculptură în aer liber și Eficiență Energetică a Zidului, reformularea proiectului este în prezent în curs de delimitare a celor afectați zone, fapt care a fost deja aprobat de Comunitatea Madrid și de Comisia de Monitorizare din cadrul Ministerului Turismului.

Sursa: Consiliul orașului Alcalá propune noile insule climatice în Planul său de durabilitate a turismului