#Madrid –

Comunitatea Madrid urmează să acționeze asupra a 90% din cele 570 de infrastructuri judiciare în perioada 2023-2027 cu o investiție de peste 830 de milioane de euro, fie pentru renovarea totală sau parțială a acestora, fie pentru îmbunătățirea eficienței energetice a acestora. Ministrul Președinției, Justiției și Administrației Locale, Miguel Ángel García Martín, a făcut bilanțul primului an de legislatură al departamentului său, unde a subliniat că 96% dintre măsurile incluse în program au fost deja finalizate sau sunt în curs de desfășurare. . Guvernul pentru acest Legislativ.

García Martín a subliniat angajamentul guvernului regional în această chestiune, pentru a „oferi atât cetățenilor, cât și profesioniștilor facilități moderne, digitalizate și accesibile”. Astfel, în 2023 au fost inaugurate noile instanțe din Valdemoro și sunt foarte avansate lucrările noilor judecătorii din Getafe, care vor intra în funcțiune anul acesta, și ale celor din Torrejón de Ardoz, a căror activitate va începe în 2025. De asemenea, au inaugurat. cinci instanțe noi, două instanțe penale și același număr de instanțe sociale din Madrid, plus o primă instanță în Arganda del Rey.

De asemenea, lucrările tocmai au fost atribuite la Móstoles, a doua ca mărime din Spania după Orașul Justiției, care va avea o investiție de peste 31 de milioane de euro și va deservi 300.000 de locuitori ai acestei municipalități și a altor cinci municipalități ( Villaviciosa de Odón, Brunete). , Móstoles, Quijorna și Villanueva de la Cañada), va unifica cele 5 sedii actuale care găzduiesc 25 de instanțe și va avea spațiu pentru extinderi viitoare pentru alte 7. Construcția sa va începe și în acest an. Clădirile din Leganés, Alcorcón, Colmenar Viejo, Coslada și Fuenlabrada vor fi, de asemenea, îmbunătățite.

Pe de altă parte, Consiliul de Contractare a propus deja și atribuirea provizorie a redactării proiectelor și execuției lucrărilor pentru Orașul Justiției Capitalei, la al cărui concurs au participat 13 firme grupate în 5 UTE-uri. Acest proiect are un buget de 683 de milioane de euro pentru perioada 2024-2028 și va construi cel mai mare, cel mai accesibil și mai durabil complex judiciar din lume. Semnarea contractului este programată pentru această vară, designul proiectului urmând a fi prezentat la jumătatea lunii septembrie și, înainte de sfârșitul anului, livrarea sa finală. Demararea lucrărilor este programată pentru prima jumătate a anului 2025.

Mai multe resurse în instanțe

Anul trecut, Executivul regional a îmbunătățit condițiile de muncă a peste 7.200 de lucrători publici din Administrația Justiției, grație Acordului sectorial încheiat cu toate sindicatele. În plus, a numit 1.350 de funcționari interimari și a extins personalul din Parchet, instanțe civile, rețeaua Birourilor de Asistență pentru Victimele Criminalității și Institutul de Medicină Legală și Științe Legale.

García Martín a evidențiat transformarea digitală în acest domeniu, cu implementarea în 90% din cazuri a Dosarului Judiciar Electronic, care a reușit să reducă timpii actuali de procesare cu până la 20%. El a subliniat, de asemenea, munca de a oferi mai multe resurse personalului, în ciuda „inacțiunii guvernului central”. În acest sens, a reiterat solicitarea a 629 de posturi de funcționari din Administrația Justiției pentru acoperirea nevoilor de bază și garantarea stabilității.

Facilitator expert

Comunitatea Madrid a fost prima regiune spaniolă care a reglementat figura facilitatorului expert, care va oferi sprijin persoanelor cu dizabilități în sediul său judiciar. Reglementările în curs stabilesc cerințele, principiile de acțiune și modalitatea de desemnare a acestor profesioniști. Aceștia trebuie să aibă o diplomă sau licență în Psihologie, Drept, Logopedie, Criminologie, Asistență Socială, Educație Socială sau Terapie ocupațională, și să aibă pregătire specifică, cu cursuri cu o durată minimă de 100 de ore.

García Martín a evidențiat rezultatele Agenției pentru Reeducarea și Reintegrarea Infractorilor Minori, care s-a asigurat că 90% dintre tinerii care trec prin centrele sale nu mai comită infracțiuni. Anul trecut a deservit 592 de persoane, cu 7,5% mai puține decât în ​​2022, dintre care 446 și-au găsit un loc de muncă. Măsurile implementate au scăzut și ele cu peste 5,5% și au fost lansate noi programe pentru a preveni căderea acestora în rețelele bandelor violente de tineri.

Atenția cetățeanului

Într-o altă ordine de lucruri, Biroul Central de Servicii pentru Cetăţeni şi-a schimbat locaţia, mutându-se de la Gran Vía în Carrera de San Jerónimo din capitală, cu o creştere a spaţiului său, a serviciilor – axate în special pe persoanele cu dizabilităţi şi pe persoanele în vârstă de 65 de ani – și program. Această nouă resursă publică a fost inaugurată vinerea trecută de către președintele Díaz Ayuso.

Acest spațiu își mărește suprafața față de precedentul cu aproape 100 de metri pătrați, până la 269. Are 10 posturi de service direct – nouă în cameră și unul în birou -, plus doi agenți dedicați sarcinilor de recepție și informare. Programul de lucru devine de luni până vineri de la 8:00 până la 20:00 – cu două ore mai mult decât înainte – iar sâmbăta de la 9:00 până la 14:00 – cu o oră. În august va fi deschis de luni până sâmbătă de la 9:00 la 14:00.

În plus, continuă să acorde asistență de specialitate persoanelor cu mobilitate redusă, nevăzători sau cu deficiențe de vedere grav, utilizatori de proteze și aparate auditive. În cazul în care cineva solicită limbajul semnelor, disponibilitatea acestuia devine permanentă la cerere și la cerere.

Oficiul Central a asistat aproape 52.000 de oameni în 2023, cu 9% mai mult decât anul precedent, iar aproape 20.000 au fost ajutați doar în primul trimestru al anului 2024. În acest timp au avut loc peste 9 milioane de consultații, cu 44% mai multe, dintre care 8,4 milioane prin 012 și 487.000 în persoană. Sondajele în rândul utilizatorilor acordă un scor de 9 acestui serviciu public gratuit.

În acest prim an de Legislativ, s-a dat un impuls și canalelor digitale (WhatsApp, chat și apel video), cu 97.000 de consultații, întărirea serviciilor specializate (012 Alături de tine, Sprijin pentru femei și maternitate) și programul acestuia a fost extins la 24 de ore pe zi pe tot parcursul anului. Serviciul a fost îmbunătățit și în cele 92 de birouri de deservire personală, ajungând la 405 agenți, iar numărul de 012 profesioniști a crescut, ajungând la 205, promovând incluziunea întrucât 50% au un anumit tip de dizabilitate.

Comunitatea Madrid, cu cele mai mici orașe

În ceea ce privește Administrația Locală, programul iese în evidență Orașe cu viață, cu o investiție de peste 40 de milioane anual pentru a executa peste o duzină de măsuri care revitalizează municipiile cu mai puțin de 20.000 de locuitori. Acest plan, prezentat de șeful Executivului regional săptămâna trecută, urmărește stabilirea populației și atragerea de noi vecini; promovează dezvoltarea economică și turismul și contribuie la reechilibrarea teritorială.

De asemenea, are în vedere îmbunătățirea unor servicii pentru a aduce Administrația mai aproape de locuitorii din Madrid și pentru a evita călătoriile inutile. Este cazul Biroului Mobile Citizen Service, care va ajunge în toate municipiile cu mai puțin de 20.000 de locuitori pentru ca locuitorii să nu fie nevoiți să se deplaseze pentru a-și îndeplini sarcinile; Mobile Banking, care își va crește frecvența în cei care nu au un birou bancar, și mai multe servicii în Proiectul Cuídame, printre altele.

Un nou plan de ajutor al guvernului regional va extinde fondul de locuințe închiriate la prețuri accesibile, cu implementarea unei noi deduceri fiscale pentru tinerii cu vârsta peste 35 de ani care își stabilesc reședința obișnuită într-una dintre aceste locații.

Programul Regional de Investiții (PIR) 2022/26 are în vedere cel mai mare buget din istoria sa, 1.000 de milioane de euro, pentru finanțarea lucrărilor, aprovizionărilor și infrastructurii care vizează sprijinirea și colaborarea cu entitățile locale cu respectarea obligațiilor lor de transparență și miză.

În cadrul aceleiași inițiative au fost finalizate 767 de acțiuni în valoare de 211 milioane, dintre care 206 renovări de asfalt și trotuar, 57 de reabilitare de parcuri și zone verzi, 100 de îmbunătățiri în construcția de infrastructuri sportive și 79 în domeniul educațional. și centre culturale, printre altele.

Activitatea legislativă

În ceea ce privește activitatea parlamentară, în acest prim an de Legislatură au avut loc 32 de ședințe plenare, la care președintele Díaz Ayuso a răspuns la 108 întrebări orale, iar consilierii au răspuns la 335, și s-au răspuns la 2.754 de întrebări scrise și 4.699 de solicitări de informații.

În domeniul legislativ, Parlamentul regional a aprobat 10 legi noi, șase la inițiativa guvernului regional. Printre acestea se remarcă deflația impozitului pe venitul persoanelor fizice la secția regională, Economia Circulară și măsurile de urbanism pentru promovarea locuințelor protejate.

Executivul regional elaborează, în colaborare cu organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități, politici publice menite să garanteze autonomia personală deplină a acestora și incluziunea socială. Astfel, au fost deja identificate în jur de 30 de texte în care este necesară eliminarea termenilor peiorativi.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va investi peste 830 de milioane de euro până în 2027 pentru a îmbunătăți 90% din infrastructura sa judiciară