#Spania – Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, în cadrul prezentării noului Oficiu Național împotriva Violenței Sexuale.

Distribuie pe Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a prezentat joi la unul dintre sediile departamentului noul Oficiu Național împotriva Violenței Sexuale, despre care a asigurat că „Va marca un înainte și un după în lupta noastră” împotriva crimelor împotriva libertății sexuale din Spania.

Înființarea Oficiului Național împotriva Violenței Sexuale (Onvios) a fost unul dintre obiectivele stabilite în I Planul Strategic de Prevenire a Violenței Sexuale 2023-2027, aprobat de minister în luna iunie a anului trecut.

În subordinea Direcției Generale Coordonare și Studii a Secretarului de Stat pentru Securitate, inclusă în Domeniul Violență de Gen, Studii și Instruire, acest Oficiu Național este responsabil de promovarea, coordonarea, cooperarea interinstituțională și supravegherea Direcției Strategice. Planul în materie de prevenire a violenței sexuale și, dacă este necesar, actualizarea acestuia.

Onvios va fi, așadar, responsabil de supravegherea acțiunilor necesare executării și desfășurării celor 59 de măsuri, articulate în jurul a șase axe, cuprinse în Planul Strategic, și va avea competențe de a furniza Forțelor de Securitate instrucțiuni specifice.

În discursul său, Grande-Marlaska a asigurat că Onvios „este un angajament strategic al Ministerului de Interne, un instrument inovator în Spania și în Europa în serviciul victimelor și al profesioniștilor implicați în combaterea violenței sexuale, care va lucra atât cu rigoare și fermitate, cât și cu sensibilitate pentru a preveni și a lupta împotriva acestora. infracțiuni și se va asigura, în măsura posibilităților și competențelor sale, că victimele primesc sprijinul și protecția pe care le merită”.

„Astăzi, așadar, lansăm o inițiativă care poartă o nouă responsabilitate pentru schimbare și angajament; o trecere către proceduri mai eficiente și mai actualizate și un angajament de protecție, sprijin și justiție pentru victime”a adăugat ministrul de Interne.

În timpul prezentării Onvios, Grande-Marlaska a fost însoțită de directorul general de Coordonare și Studii, José Antonio Rodríguez, și de șefa Secției Violență de Gen, Studii și Formare, Belén Crego.

Sistemul OnviosLa rândul său, șeful Secției Violență de Gen, Studii și Formare din cadrul Secretarului de Stat pentru Securitate a avansat că se continuă modelul de creștere a infracțiunilor împotriva libertății sexuale, care în 2023 s-au ridicat la 21.825, cu 14,8% mai mult decât precedentul. an, conform bilanțului pe care Ministerul de Interne îl va difuza pe site-ul său.

Crego a explicat că, cu acest fond statistic, Onvios va acționa ca un observator al violenței sexuale, cu misiunea de a executa și coordona toate acțiunile cuprinse în Planul Strategic, și va fi un punct de contact cu instituțiile publice și private care acționează. în domeniul prevenirii și eradicării respectivelor violențe și asistenței și sprijinirii victimelor.

Pe termen scurt, acțiunile strategice atribuite Onvios sunt două. Prima, elaborarea unui protocol de acțiune a poliției pentru prevenirea, îngrijirea și protecția victimelor violenței sexuale.

Și, în al doilea rând, proiectarea, dezvoltarea și implementarea Sistemului de înregistrare, monitorizare și prevenire a infracțiunilor sexuale (Sistemul Onvios), instrument informatic care va conecta bazele de date ale poliției și va promova interacțiunea bidirecțională între instituțiile integrate în sistem, în special serviciile penitenciare. ceea ce va permite generarea unor protocoale preventive mai bune bazate pe inteligenţă şi analiză a fenomenului violenţei sexuale.

Onvios a fost alcătuit din poliție națională și gardieni civili care provin din unități operaționale de investigare a infracțiunilor sexuale și de îngrijire a victimelor și va fi sprijinit de legăturile naționale și teritoriale din cadrul Forțelor și Corpurilor de Securitate de stat și regionale.

Mai multe stiri Un total de șase autonomii au cel puțin un centru de atenție a violenței… Forțele și Corpurile Securității Statului au eliberat 1.466 de victime ale traficului și… Etichete: Violența de gen Egalitatea UE Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska prezintă Oficiul Național împotriva Violenței Sexuale ca „un pariu strategic al Ministerului de Interne”