#Spania – Panoramă de case din orașul Malaga

Distribuie pe Pablo Bustinduy s-a deplasat la Malaga pentru a inaugura Adunarea a IV-a a Rețelei de Entități Locale pentru Agenda 2030 și, după inaugurarea acestui eveniment, s-a întâlnit cu Confederația de Stat a Asociațiilor de Vecinătate (CEAV) pentru a le informa cu privire la ancheta pe care a declanșat-o pentru a urmări reclame. pentru casele turistice care funcționează fără licență.

Printre cei prezenți la întâlnire s-a numărat și federația provincială a locuitorilor din Malaga, oraș care în acest weekend a avut o manifestație masivă în apărarea dreptului la locuință și împotriva proliferării apartamentelor turistice.

Șeful Ministerului Consumatorului le-a explicat locuitorilor ancheta deschisă în departamentul său pentru urmărirea publicității apartamentelor turistice ilegale: „Dacă o locuință nu are licență de utilizare turistică, publicitatea acelei locuințe trebuie să fie ilegală și de aceea trebuie urmărită penal.”. De asemenea, el a mai explicat că a cerut consiliilor din toată țara să se alăture anchetei deschise pentru ca, dintre toate administrațiile, să poată contribui la rezolvarea a doua cea mai importantă problemă pentru cetățeni, conform CSI .

Astfel, ministrul Drepturilor Sociale a făcut apel la toate administrațiile publice să ia măsuri în acest sens, cu un accent deosebit pe comunitatea autonomă Andaluzia, teritoriul cu cele mai multe apartamente turistice, și orașul Malaga, care oferă deja mai multe apartamente turistice închiriere decât reședința obișnuită. „Nu este de înțeles că Málaga nu a decretat nici măcar un moratoriu privind acordarea licențelor. Vreau să-mi reiter apelul la Consiliul Municipal Malaga”a declarat ministrul.

De asemenea, ministrul a reamintit administrațiilor că acestea sunt responsabile pentru aplicarea Legii locuinței și a cerut ca unii lideri regionali să nu mai dea vina pe „situație nesustenabilă a locuințelor” la o lege pe care nu o aplică. „Prețurile de închiriere trebuie să fie limitate în zonele stresate”a afirmat el.

Pe de altă parte, ministrul a subliniat că obiectivul întâlnirii, pe lângă transmiterea inițiativelor Ministerului, este „ascultați reclamațiile, prioritățile și propunerile vecinilor”care este considerată o problemă prioritară nu doar aici, ci și în „multe alte părți ale țării” și mai ales cele care, ca și Málaga, sunt „destinații turistice”.

Potrivit datelor gestionate de Ministerul Drepturilor Sociale, orașul Malaga a cunoscut în ultimii ani o creștere enormă a caselor turistice: dacă în 2016 erau doar 846, în 2024 vor fi deja peste 12.000. Adică s-au înmulțit cu paisprezece în mai puțin de un deceniu.

Pe de altă parte, Bustinduy a apreciat ca „pozitiv” posibilitatea ca comunitățile de cartier să decidă dacă doresc „în proprietăţile lor şi în casele lor există activităţi economice precum cea a apartamentelor turistice”. Mai mult, șeful Consumului a reamintit că „Va exista un registru de stat pentru acest tip de locuinte, astfel incat informatiile sa fie centralizate si sa stim ce apartamente au licenta pentru aceasta.”.

La fel, Bustinduy a reamintit că a pus pe masă posibilitatea introducerii TVA în activitatea apartamentelor turistice (VUT) din Spania și, astfel, plata taxelor. „ca orice activitate comercială” pentru a opri creșterea ofertei ilegale. „Trebuie să încurajăm în orice mod posibil ca locuința să fie folosită pentru utilizarea principală pe care ar trebui să o aibă, și anume ca oamenii să locuiască în ea, în timp ce construim mai multe locuințe publice și închirieri sociale.”a conchis ministrul.

Mai multe stiri Isabel Rodríguez consideră „necesar si urgent” reglementează chiriile sezoniere Etichete: loc de locuit Sursa: Guvernul Spaniei – Bustinduy le prezintă locuitorilor din Malaga propunerile sale de urmărire a apartamentelor turistice ilegale