#Spania – Ministerul Sănătății și Coordonatorul de Stat HIV și SIDA (CESIDA) au lansat un nou serviciu gratuit de autodiagnosticare HIV la domiciliu. Obiectivul acestui serviciu este de a facilita accesul la detectarea HIV, permițând oricui să facă un test HIV în mod confidențial, la locul și la ora pe care îl preferă.

Procesul de obținere a autotestului HIV este ușor și simplu. Odată accesat site-ul programului ‘enVIHos’, persoana interesată trebuie să răspundă la un simplu chestionar anonim, în care se colectează informații pentru a înțelege motivația susținerii testului prin această platformă, iar ulterior trebuie indicată o adresă unde doriți primi testul.

Ulterior, una dintre farmaciile colaboratoare va trimite testul la adresa indicata, in termen de 3-5 zile. Odată ce persoana primește testul acasă, are la dispoziție resurse Cesida printr-un card de informații inclus în transportul de autotest, care indică ce trebuie făcut în cazul reactivității testului, cum se poate solicita asistență și primi sprijin din partea entităților CESIDA pe tot parcursul acestui proces.

În Spania, în 2023, mai mult de 48,6% dintre diagnosticele noi au fost diagnosticate tardive și 7,5% dintre persoanele cu HIV nu știu că au această infecție.

Ce este autotestarea HIV?Autotestarea HIV este un pachet de autodiagnostic conceput pentru a detecta prezența HIV, fără a fi nevoie de cunoștințe prealabile de sănătate. Autotestarea poate fi de două tipuri:

Test saliva: se recoltează o probă de lichid oral.Prick test: se recoltează o probă de sânge.Ambele teste oferă rezultate în doar 20 de minute, oferind o opțiune rapidă și eficientă pentru autodiagnosticare. Utilizatorii trebuie să urmeze instrucțiunile și recomandările specifice incluse cu produsul pentru a asigura rezultate exacte.

Pentru a se asigura că toată lumea are acces la testarea HIV, a fost stabilită o limită de patru teste gratuite de persoană pe an.

Această nouă inițiativă urmărește să elimine barierele din calea accesului la testarea HIV în zonele fără resurse comunitare, facilitând diagnosticarea precoce și promovând sănătatea publică.

Coordonarea acordului depinde de Direcția de control HIV, ITS, hepatite virale și tuberculoză din cadrul Ministerului Sănătății, care acționează ca o legătură între companiile producătoare de produse de autodiagnostic, companiile de distribuție și farmaciile.

Este de așteptat ca, după rezultatele bune rezultate din executarea acordului, acesta să poată fi prelungit până la sfârșitul anului 2026 și colaborarea să fie extinsă la diferite farmacii de pe teritoriul spaniol pentru a reduce fracția nediagnosticată a HIV la mai puțin. de 5%.

Coperta site-ului web al programului „enVIHos”.

Mai multe informatii Site-ul web al programului „enVIHos”. Mai multe stiri Sănătatea va aloca 10 milioane în 2024 pentru finanțarea prezervativelor pentru tinerii între 16… Mónica García: „Stigma și discriminarea dăunează sănătății fizice, mintale și sociale” Etichete: Sănătate Sursa: Guvernul Spaniei – Health lansează un serviciu gratuit de autotestare HIV la domiciliu