#Madrid –

Comunitatea Madrid a comemorat astăzi centenarul Spitalului Public Universitar Santa Cristina, care a fost conceput pentru a deveni primul centru în care orice femeie putea să nască și să fie îngrijită de cei mai buni lucrători din domeniul sănătății ai vremii, grație ultimelor progrese. a stiintei obstetricale. După ce și-a început drumul ca Casa de Sănătate și după un secol, în 2023 au fost frecventate 120.000 de consultații, cu peste 13.000 de operații, 80% dintre acestea fără internare, iar în 2025 va găzdui o Unitate pentru pacienții cu Scleroză Laterală Amiotrofică (SLA). ).

Ministrul Sănătății, Fátima Matute, a participat astăzi la evenimentul care comemorează această aniversare împreună cu profesioniștii și echipa de conducere a acestui complex de sprijin al rețelei de spitale a Serviciului de Sănătate din Madrid (SERMAS). „Rolul său este foarte important, deoarece contribuie la accelerarea celor mai solicitate intervenții chirurgicale și teste de diagnostic, reducând astfel listele de așteptare”, a spus Matute.

Consilierul a recunoscut munca „fiecăruia dintre cei 800 de lucrători care continuă zilnic să scrie această poveste de sănătate, îngrijire, apropiere și umanizare, într-una dintre cele mai îndrăgite și emblematice instituții de sănătate din Comunitatea Madrid”.

Santa Cristina are șase servicii de Chirurgie (Generală și Digestivă, Ortopedie, Ginecologie, Urologie, Oftalmologie și Plastică), alți zece medici (Cardiologie, Digestiv, Endocrinologie, Geriatrie, Hematologie, Medicină Internă, Pneumologie, Neurofiziologie, Psihologie și Reumatologie) și patru centrale. domenii (Anestezie și Resuscitare, Diagnostic Imagistic, Analize Clinice și Anatomie Patologică)

De asemenea, cinci Unități Speciale, printre care se remarcă Unitatea Tulburări Alimentare, pionier în regiune în tratarea acestor probleme la adulți; un altul pentru Îngrijiri Paliative, cu 31 de camere individuale, și încă unul pentru Continuitatea îngrijirilor, cu 23 de paturi. În plus, profesioniștii săi de cercetare sunt integrați în Institutul de Cercetare în Sănătate al Spitalului public La Princesa.

De asemenea, a lansat școli pentru pacienți, cum ar fi cele pentru podeaua pelvină și genunchi și îngrijitorii în îngrijiri paliative. Angajamentul de a avea cea mai recentă tehnologie prin reînnoirea echipamentelor este o constantă, încorporând recent termoablația prin microunde împotriva cancerului de sân, alături de o nouă rezonanță magnetică, un CT dual spectral și un CESM (Contrast Enhanced Spectral Mammography) de ultimă generație, care obține imagini cu mai multă precizie, facilitând un diagnostic mai precis al posibilelor patologii.

O sută de ani de istorie

În 1902, ginecologul José Gálvez Ginachero i-a prezentat reginei regente, María Cristina de Habsburg, ideea de a crea la Madrid un centru modern dotat cu marile progrese ale vremii, cu caracter caritabil și educațional, și dedicat furnizării îngrijiri obstetricale și ginecologice femeilor neputincioase din Madrid și nou-născuților.

După 20 de ani de muncă, unitatea de sănătate a fost inaugurată oficial la 28 iunie 1924, într-un eveniment prezidat de regii Alfonso XIII și Victoria Eugenia de Battenberg și în prezența mamei monarhului. Numele inițial a fost Casa de Salud y Escuela de Matronas de Santa Cristina, un semn care se mai păstrează pe fațada clădirii principale.

În anii următori a găzduit 300 de paturi și unități de pionierat precum Terapia Intensivă Neonatală, în 1973; Centrul de îngrijire timpurie în 1974 pentru copiii de la 0 la 4 ani cu tulburări de dezvoltare sau Consultația de sterilitate, în 1976.

Deși nu mai pregătește moașe de 37 de ani, încă se pot vedea în vitrinele clădirii unele dintre materialele folosite în pregătirea acestor profesioniști. În același an din 1987, s-a alăturat Institutului Național de Sănătate (INSALUD) cu noi specialități medicale și a devenit parte a rețelei de sprijin a spitalelor publice din Madrid, devenind parte a SERMAS în 2001.

De atunci, creșterea în domeniul sănătății a generat noi nevoi funcționale care au făcut necesară remodelarea completă a incintei principale (Clădirea A), care nu și-a pierdut esența arhitecturală, catalogată din 1999 ca Bun de Interes Cultural, precum și extinderea clădirii. centru pe amplasamentul adiacent a fost construită așa-numita Clădire B, ale cărei lucrări au fost finalizate în anul 2001 dând complexului structura pe care o are astăzi.

Între 1924 și 2004, în această stațiune de sănătate s-au născut în total 348.444 de copii. Începând din iulie 2004, îngrijirea nașterii a fost mutată la Maternitatea Spitalului General Universitar Gregorio Marañón.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid sărbătorește centenarul Spitalului public Santa Cristina, care a început ca un centru de sănătate și servește 120.000 de consultații pe an