#Madrid –

Julián a suferit un stop cardiorespirator, din care și-a revenit fără sechele.

„Meseria ta în viață este să salvezi vieți, chiar și atunci când nu lucrezi.” Așa explică Carmen Mendoza, medic de urgență la SUMMA 112 și în prezent director medical adjunct al Serviciului de Urgență și Urgență Medicală din Comunitatea Madrid, ce s-a întâmplat cu ea duminică, 19 noiembrie 2023. În dimineața aceea nu lucra și se pregătea să iasă la plimbare și să bea ceva cu soțul ei, când a auzit strigăte de ajutor venind dintr-o casă din apropiere. În timp ce se apropia, a constatat că vecinul său, Julián, zăcea inconștient și respira în agonie, cu câteva momente înainte de a intra în stop cardiorespirator. Carmen a început imediat manevrele de Resuscitare Cardiopulmonară, în timp ce a sunat din nou la 1-1-2 pentru a comunica cu colegii săi din domeniul sănătății de la Centrul de Coordonare Urgențe și Urgențe și a-i informa că a început manevrele de resuscitare în timp ce au ajuns resursele sanitare: un Suport Vital Avansat și şeful Gărzii. Poliția Municipală a municipiului Arganda del Rey, unde s-au petrecut evenimentele, a mobilizat și un vehicul de patrulare cu defibrilator semiautomat (Desa). Întregul lanț de asistență medicală a funcționat cu succes, iar Julián și-a revenit complet și a avut ocazia să-și reitereze personal recunoștința față de Carmen: „Dacă nu ar fi Carmen și soțul ei, nu aș fi aici”, spune el.

„Julián a fost foarte critic. Este foarte emoționant să vezi că lucrurile s-au făcut bine și că astăzi este perfect bine”, spune Carmen Mendoza după ce i-a salutat pe Jualián și pe soția sa pe aceeași stradă pe care au avut loc evenimentele. La rândul său, Julián, un asistent medical precum Carmen și care nu își amintește nimic despre acea zi sau zilele ulterioare în spital, consideră că viteza intervenției a fost cheia: „a fost destinul meu să mi s-a întâmplat corect. în cel mai bun moment fizic al meu.” și s-a retras recent, dar și că Carmen a fost alături de mine.

Ambii insistă că este esențial să acționezi din prima clipă într-o situație de urgență precum cea pe care a trăit-o, la fel cum a făcut-o soția lui sunând la 1-1-2 și strigând după ajutor, și așa cum au făcut Carmen și soțul ei când a început manevrele. și caută un defibrilator. „Nu trebuie să fii medic pentru a acționa: este esențial ca populația să știe să răspundă sunând la 1-1-2, pentru că pe lângă activarea resurselor mobile necesare, colegii mei de la Centrul Coordonator vor îndruma alertă în orice moment asupra modului și cu ce cadență se efectuează compresiile în cazul unui stop, sau al unui alt tip de acțiune în funcție de ceea ce este”, spune Carmen.

Sursa: Comunitatea Madrid – Un medic de la SUMMA 112 din Comunitatea Madrid se reîntâlnește cu pacienta a cărei viață i-a salvat-o în ziua liberă