#Madrid –

Au întrebat despre analiza moleculară, terapia celulară sau procesarea probelor

Institutul de Cercetare al Spitalului Gregorio Marañón, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a găzduit trei sejururi de formare în cadrul inițiativei „Oameni de știință în stagii”. Studenții au putut afla de aproape cum funcționează grupurile de cercetare din domeniile Cardiologie, Farmacie și Genetică. Este o inițiativă căreia i s-a alăturat dorința de a-și face publice liniile de cercetare și intenția de a genera și promova noi vocații în rândul viitorilor cercetători. Cu această ocazie, nouă studenți din învățământul secundar au devenit tineri cercetători pentru a folosi tehnici de analiză moleculară, pentru a afla despre terapia celulară sau pentru a primi mostre, a le procesa și a interpreta rezultatele.

Institutul de Cercetare în Sănătate al Spitalului Gregorio Marañón (IiSGM), un centru public din Comunitatea Madrid, a organizat trei sejururi pentru studenții de la institutele de învățământ secundar, unde tinerii studenți au devenit oameni de știință timp de o săptămână în cadrul programului de stagii de știință, la care nucleul de cercetare biomedicală a spitalului participă pentru al doilea an consecutiv.

Aceasta este o inițiativă promovată de Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC) și Asociația Spaniolă pentru Avansarea Științei (AEAC), cu colaborarea Rețelei de Sănătate pentru Responsabilitate Socială și Durabilitate.

Cu această ocazie, au fost create itinerarii de formare cu activități pentru studenții prezenți, care au putut cunoaște de aproape munca desfășurată de trei grupuri de cercetare Gregorio Marañón: Cardiologie și transplant cardiac pediatric, Farmacia spitalicească și farmacogenomică și Genetică hematologică și Genomica .

Farmacie, Genetică și Cardiologie

În cazul studenților care au lucrat alături de grupul de Genetică, aceștia au fost instruiți în utilizarea tehnicilor avansate de analiză moleculară, care sunt fundamentale pentru cercetarea țintelor terapeutice pentru cancerele care afectează sângele. Mai exact, au învățat să efectueze PCR cantitativ și să dezvolte cariotipuri, ceea ce este esențial pentru diagnosticarea și studiul acestor patologii.

La rândul lor, tinerii cercetători din cadrul grupului de Cardiologie au văzut sălile de operație ale spitalului de copii și laboratoarele de terapie celulară. În plus, au vizitat sălile de consultație pentru a vedea dispozitivele pe care le folosesc în practica lor zilnică și au putut afla cum sunt studiate bolile cardiovasculare ereditare.

Studenții care au desfășurat activitatea împreună cu grupul Farmacie IiSGM au învățat cum să primească mostre, să le prelucreze și să le interpreteze rezultatele. În plus, profesioniștii din Marañón i-au învățat cum să își pună întrebări de cercetare și să le rezolve cu rigurozitate și chiar au putut să efectueze extracții ADN.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón „transformă” studenții din Învățământul Secundar în tineri cercetători timp de o săptămână