#Spania – 100724-diana-morant

Distribuie pe Diana Morant a vizitat Institutul de Științe Matematice (ICMAT), unde a subliniat că programul de excelență al „Centros Severo Ochoa” și „Unidades María de Maeztu” este un exemplu al angajamentului nostru față de știință și al modului în care ne consolidăm centrele de investigație. „A investi în știință înseamnă a investi în viitorul Spaniei, în bunăstare, în dezvoltarea economică și în proiecția internațională a țării noastre.”.

„Ne dorim ca știința cea mai avansată să ne ajute să găsim un leac pentru cancer sau Alzheimer; noi modalități de combatere a schimbărilor climatice și a consecințelor acesteia, cum ar fi creșterea secetelor și a incendiilor forestiere; o politici eficiente pentru a pune capăt inegalităților și a celor mai tragice expresii ale acestora, cum ar fi violența de gen, care este, de asemenea, dovezi științifice”el a declarat.

„La ICMAT, matematicienii și matematicienii care ne schimbă societatea sunt instruiți și cercetați.”În timpul vizitei sale, Morant a subliniat că ICMAT este unul dintre singurele două centre din toată Spania care a obținut consecutiv acreditarea „Centrului de excelență Severo Ochoa” în toate apelurile la care a aplicat din 2011.

„Aici sunt formați și cercetați matematicieni care ne schimbă societatea și care sunt cheie pentru dezvoltarea tehnologiilor decisive din viața noastră: inteligența artificială, calculul cuantic sau tranziția energetică. Din acest motiv, fac apel la fete și femei să se apuce de matematică pentru că explică viața și garantează un viitor loc de muncă în care trebuie să le încorporăm și talentul.”a spus.

De asemenea, Morant a amintit că programul de excelență „Severo Ochoa” și „María de Maeztu”, al Ministerului Științei, Inovării și Universităților, „recunoaște munca celor mai bune centre și unități de cercetare și, pe baza acestei distincții, oferă sprijin financiar pentru creșterea și consolidarea acestora”.

Mai exact, fiecare dintre centrele acreditate ca „Severo Ochoa” primește un total de 4,5 milioane de euro de finanțare structurală în patru ani, în timp ce unitățile mai mici „María de Maeztu” obțin fiecare câte 2,25 de milioane de euro în total în perioada respectivă.

În acest sens, el a subliniat că „De când am venit la Guvern, numărul „Centrelor Severo Ochoa” și „Unităților Maria de Maeztu” a crescut cu 36%, trecând de la 53 la 72 de centre acreditate în prezent.”.

În plus, el a amintit că, în ultimii șase ani, „Guvernul a majorat bugetul anual alocat acestor centre de cercetare de excelență cu aproape 80%, trecând de la 42 la 76 de milioane de euro”.

Ministrul a anunțat și asta în septembrie viitor „Este planificat să aibă loc la Madrid un eveniment pentru a reuni centrele și unitățile de excelență din țara noastră care concurează deja cu cei mai buni din lume în domeniile lor respective.”.

„Guvernul sprijină universitățile noastre și face acest lucru într-un mod fără precedent”De asemenea, Morant a subliniat importanța „sprijinirea universităților noastre publice într-un mod clar și hotărâtor, inclusiv în finanțarea acestora”.

„Fac un apel la responsabilitatea pe care o au toate administrațiile publice, Administrația Generală a Statului și a Comunităților Autonome, a tuturor, fără excepție. Și o fac, pentru că nu toți acționează cu aceeași responsabilitate și cu același angajament într-un moment cheie pentru modernizarea și transformarea sistemului nostru universitar.”a spus.

În acest sens, el a susținut că „Guvernul sprijină universitățile noastre cu programe fără precedent, cum ar fi Programul de încorporare a talentului didactic și de cercetare în universitățile publice spaniole, cu care urmează să finanțăm cu 150 de milioane de euro pe an încorporarea a 3.400 de profesori asistenți doctorali începând cu anul universitar 2024-2025”.

„Am încredere că acest angajament investițional va fi reciproc reciproc și de către Comunitățile Autonome, care sunt cele care au, după cum bine știe rectorul care este astăzi alături de noi, competențele în această materie.”s-a manifestat.

ICMAT, centru comun al CSIC și a trei universități publice din MadridICMAT este un centru comun al Consiliului Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC), dependent de Minister și de Universitatea Autonomă din Madrid (UAM), Universitatea Carlos III din Madrid (UC3M) și Universitatea Complutense din Madrid (UCM) .

În timpul vizitei sale, Morant a vizitat, împreună cu președintele CSIC, Eloísa del Pino; rectorul UCM, Joaquín Goyache; rectorul UAM, Amaya Mendikoetxea; și rectorul UC3M, Ángel Arias, facilitățile ICMAT, printre altele, biblioteca, care are cărți notabile precum Sistemul cosmic al lui Galileo Galilei (secolul al XVII-lea) și principiile filosofiei naturale ale lui Isaac Newton (secolul al VIII-lea).

Mai multe stiri Guvernul își întărește angajamentul față de știință și inovare cu 96 de milioane de euro Etichete: Ştiinţă Sursa: Guvernul Spaniei –