#Madrid –

Pentru munca sa la un instrument de revizuire a dosarelor medicale și o propunere de îmbunătățire a abordării mastita lactațională

Managementul Asistenței Primare din Comunitatea Madrid a obținut două dintre cele trei premii acordate la XVI Conferință Națională pentru Siguranța Pacienților din Asistența Primară, desfășurată pe 11 iunie. În total, au fost prezentate 60 de comunicări din diferite comunități autonome, iar Managementul Asistenței Primare din Comunitatea Madrid a obținut cele mai înalte distincții în modalitățile de Cea mai bună comunicare lungă și Cea mai bună comunicare scurtă.

Întâlnirea, care a avut loc la Spitalul Universitar Clinic San Carlos, s-a desfășurat sub deviza „Împreună, pentru îngrijire sigură” și a fost organizată de Societatea Spaniolă pentru Calitatea Sănătății, Societatea Spaniolă de Medicină de Familie și Comunitate, Societatea Spaniolă. Farmaciştilor de Asistenţă Primară, Federaţia Asociaţiilor de Asistenţă Medicală Comunitară şi Asistenţă Primară, Asociaţia Spaniolă a Pediatriei de Asistenţă Primară, Societatea Spaniolă de Pediatrie Extraspitalicească şi Asistenţă Primară şi Ministerul Sănătăţii.

Premiul pentru cea mai bună comunicare orală lungă corespunde lucrării prezentate de Gerardo Garzón González, tehnician în Zona Calitate și Siguranță a Managementul asistenței medicale primare, care a primit premiul pentru inițiativa „În căutarea incidentului dispărut: profesioniștii care revizuiesc dosarele medicale cu instrumentul TriggerPrim”. Alberto Pardo, director general adjunct al îngrijirii de calitate și siguranța pacienților, al Ministerului Sănătății, a fost responsabil de prezentarea premiului.

Îmbunătățiți cultura siguranței

Comunicarea descrie implementarea, progresivă și integrată în practica clinică obișnuită, a unui instrument care constă în revizuirea dosarelor medicale (cu instrument de declanșare) de către profesioniști. Acest progres face posibilă identificarea incidentelor legate de siguranța pacienților și să învețe din ele și să se îmbunătățească. În acest proiect sunt implicați în prezent aproximativ 50 de profesioniști, al căror număr se dublează la fiecare 3-6 luni.

La rândul său, Henar Martínez Sanz, farmacist la Direcția de Asistență Primară de Sud-Est, a apărat scurta comunicare orală „Putem îmbunătăți gestionarea mastita lactațională în asistența primară?” și a primit premiul de la Soledad Gómez-Escalonilla, președintele Asociației Castellano-La Mancha de Nursing Familial și Comunitar.

Comunicarea prezentată subliniază că profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie instruiți în managementul mamitei, precum și necesitatea de a garanta accesul la evaluarea precoce de către moașă dacă este necesar. În conformitate cu aceasta, lucrarea subliniază, de asemenea, că fiecare femeie ar trebui să primească informații înainte de naștere despre măsurile de prevenire și tratare precoce a mastita în timpul alăptării.

Sursa: Comunitatea Madrid – Asistența primară din Comunitatea Madrid obține două premii naționale în domeniul siguranței pacienților