#Madrid –

Comunitatea Madrid începe luna aceasta să instaleze cele 400.000 de dispozitive avansate de teleasistență pentru persoanele aflate în întreținere după o investiție de 82,4 milioane de euro. De această resursă beneficiază persoanele în vârstă sau cu dizabilități în situație de dependență care locuiesc la domiciliu, dar care necesită supraveghere permanentă de la distanță pentru prevenirea incidentelor casnice, pe lângă acțiunile profesionale din domeniul sănătății, sociale și alte activități cotidiene.

Ministrul Familiei, Tineretului și Afacerilor Sociale, Ana Dávila, a explicat astăzi că în 15 zile va începe livrarea noilor terminale către companiile de succes care vor presta acest serviciu, organizate în patru zone geografice – nord, sud, est și vest. . – regiune de.

Comunitatea Madrid investește 33,6 milioane în furnizarea de teleasistență avansată, care va fi controlată de 450 de profesioniști și unități mobile care se vor deplasa la case în cazul oricărui incident, în coordonare cu alte resurse publice, private sau familiale. Echipele vor avea noi profiluri profesionale precum psihologi, personal de asistenta medicala, ergoterapeuti si kinetoterapeuti, care vor efectua evaluari individualizate ale fiecarei persoane dependente, precum si interventie si monitorizare sub aspect fizic, psihologic si social.

Guvernul regional a dedicat 39,3 milioane de euro din fonduri europene pentru achiziționarea a 320.000 de noi dispozitive, inclusiv terminale fixe și mobile care permit geolocalizarea și comunicarea de oriunde, precum și întreaga gamă de periferice funcționale, precum detectoare de mișcare, activitate, cădere, ușă magnetică. senzori (casă, cuptor cu microunde, frigider) și periferice de securitate, cum ar fi detectoare de incendiu, fum sau gaz.

Noul echipament include și dozatoare de medicamente, precum și tablete, și adaptoare auditive și vizuale pentru persoanele cu dizabilități senzoriale. Acum această dotare va fi extinsă cu achiziționarea a încă 87.900 în valoare de 7,5 milioane de fonduri europene, depășind astfel 400.000.

În august încep și primele teste cu 250 de persoane dependente de două dintre noile funcționalități, eliberarea automată a medicamentelor și controlul activității în casă.

Ministerul Familiei, Tineretului și Afacerilor Sociale lucrează deja împreună cu Ministerul Digitalizării la dezvoltarea unei platforme, în care vor fi investite încă 2 milioane de fonduri europene, care să exploateze toate opțiunile oferite de noile dispozitive; și în crearea unui centru virtual care va permite formarea îngrijitorilor și a persoanelor în situație de dependență, precum și a unei comunități virtuale. Acest sistem va fi la rândul său integrat în Istoricul Social Unic pentru a îmbunătăți coordonarea cu serviciile de sănătate.

Grup tehnic în Comisia de Coordonare în Sănătate

În cadrul Comisiei de Coordonare Sociosanitară înființată anul acesta s-a format un grup de lucru în rândul tehnicienilor din ministerele Familiei, Tineretului și Afacerilor Sociale și Sănătății, care va elabora, dacă va fi necesar, protocoalele de coordonare, prevenire, monitorizare, referire și activare a resurselor. .

Noul serviciu prevede, de asemenea, vizite de consiliere și intervenție psihosocială, precum și o linie specifică de acțiune împotriva singurătății care va oferi toate resursele coordonate de Direcția Generală de Asistență pentru Persoane Vârstnice și Dependență cu consiliile orășenești, prin Rețeaua de îngrijire a vârstnicilor din singurătate.

Prima autonomie pentru a reglementa asistentul personal

Consilierul Dávila a mai anunțat că în curând va fi aprobată o rezoluție care va stabili experiența și criteriile de pregătire pe care trebuie să le aibă asistenții personali pentru ajutorul și sprijinirea persoanelor cu dizabilități și a persoanelor vârstnice în situație de dependență, cu scopul ca aceștia să aibă un o viață mai autonomă.

Cu aceasta, Comunitatea Madrid devine prima autonomie care reglementează această cifră, cu cerințe care au fost convenite într-un tabel tehnic cu sectorul, cu participarea CERMI Madrid (Comitetul Spaniol al Reprezentanților Persoanelor cu Dizabilități).

Această rezoluție prevede că asistentul personal va trebui să facă dovada unui minim de 150 de ore de experiență profesională sau 50 de ore de pregătire specializată, până când Guvernul Spaniei elaborează Acordul Consiliului Teritorial al Sistemului pentru Autonomie și Îngrijirea Dependenței. la data de 12 aprilie 2023, printr-un certificat de profesionalism specific prevăzut în Acordul menționat anterior care trebuie eliberat de Institutul Național al Calificărilor.

Serviciul de îngrijire a dependențelor tehnologice se extinde

În plus, Dávila a anunțat că cele trei noi dispozitive ale Serviciului de îngrijire a dependențelor tehnologice din Torrelodones, Móstoles și Alcalá de Henares tocmai au început să funcționeze pentru adolescenți și familiile acestora, cu asistență de luni până vineri în sesiuni de dimineață și după-amiază. În această primă lună, ei și-au oferit serviciile unui număr de 61 de persoane, inclusiv adolescenți și familii, cu intervenții de specialitate, și au desfășurat 30 de acțiuni de conștientizare și formare pentru adolescenți și profesioniști din zonă.

Această resursă despre dependențe tehnologice a început în 2018 și de atunci a oferit acoperire la peste 27.000 de persoane, inclusiv adolescenți, mame și tați, tutori și profesioniști, cu o rată de succes în intervențiile sale de peste 80%.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid începe instalarea a 400.000 de dispozitive avansate de teleasistență pentru persoanele dependente