#Spania – Ministrul Culturii, Ernest Urtasun, inaugurează expoziția „Jorge Semprún. Călătoria lungă’, în Arhiva Coroanei Aragonului (Barcelona).
Distribuie pe Expoziția, organizată de Ministerul Culturii și Acțiunii Culturale Spaniole (AC/E), este punctul culminant al activităților promovate de Minister pentru a comemora centenarul scriitorului, scenaristului, intelectualului și ministrului Culturii al Guvernului Spaniei, o funcție pe care a ocupat-o între 1988 și 1991.
Expoziția, curatoriată de Tània Balló, este formată din aproape o sută de originale, multe dintre ele expuse pentru prima dată. Arhive, manuscrise, cărți, scenarii de film, fotografii, videoclipuri și postere au fost reunite în acest proiect care acoperă biografia lui Jorge Semprún (Madrid 1923 – Paris 2011) ca exilat, membru al Rezistenței, deportat în lagărul de concentrare din Buchenwald, lider comunist, agent împotriva francismului, romancier consacrat, scenarist de succes, ministru al Culturii și europeanist de frunte.
Numirea este o invitație de a reflecta asupra validității lucrării lui Semprún și de a aprofunda cunoștințele despre cariera sa, moștenirea și timpul și provocările cu care a trebuit să le facă față. În plus, este o oportunitate de a susține valorile pe care le-a apărat în viața și în munca sa: solidaritatea, apărarea democrației și a libertății împotriva impulsurilor totalitare, denunțarea barbariei și revendicarea fraternității. Răspunde astfel obiectivelor „Cultură cu memorie”, motto-ul sub care Ministerul își desfășoară acțiunile legate de memoria democratică, linie prioritară de lucru transversal.
„O călătorie lungă” în cinci capitoleExpoziția este împărțită în cinci zone care permit o privire de ansamblu completă asupra vieții și operei lui Semprún. Turneul începe cu romanul care dă titlul expoziției, „Le grand voyage”, cu care Semprún a pătruns pe scena literară franceză în 1963 și din care sunt expuse primele sale scrieri. Cenzurat de regimul Franco, în ea autorul și-a confruntat experiențele de deportat în lagărul de concentrare Buchenwald, din care sunt expuse dosarul său de admitere și declarația poliției spaniole despre arestarea sa de către Gestapo.
A doua zonă expozițională documentează acea teribilă experiență și condiția sa de exilat, rezistent, deportat și supraviețuitor. Între 1936 și 1945, Semprún a experimentat cea mai proastă versiune a ființei umane, dar și angajamentul său intelectual și politic. Din această etapă îi sunt expuse cardul de refugiat, furnizat de Office Français de Protection des Réfugiés et Apatrides (OFPRA), și documentația care îl acreditează ca membru al Rezistenței.
Cel de-al treilea domeniu îi acoperă viața între 1952 și 1965 în lupta sa clandestină împotriva francismului, care l-a obligat să-și asume mai multe identități: Jacques Grador, Federico Artigas, Agustín Larrea, Rafael Bustamante, Camille Salagnac și Federico Sánchez. Sunt anii săi de activism în Partidul Comunist din Spania, din ale cărui poziții politice a ajuns să se oprească până când a fost exmatriculat. Pentru expoziție, Arhiva Istorică a Partidului Comunist din Spania a împrumutat echipamentul tehnic cu care Domingo Malagón a falsificat documentația lui Semprún și a altor militanți în lupta împotriva dictaturii.
În al patrulea rând, expoziția se concentrează asupra puterii de denunțare a autorului prin cinema. Între 1966 și 1997, a scris 15 scenarii pentru clasice precum „Războiul s-a terminat” (Alain Resnais, 1966), „Z” (Costa Gavras, 1969) sau „Mărturisirea” (Costa Gavras, 1970), și a fost nominalizat. de două ori la Premiile Oscar. În arhiva sa personală, la Bibliothèque Littéraire Jacques Doucet din Paris, există mai multe scenarii inedite împrumutate pentru expoziție.
Opera literară extinsă a lui Semprún și simțul său al memoriei și al Europei sunt protagoniștii celui de-al cincilea domeniu. După perioada în care a fost ministru al Culturii al Spaniei (1988-1991), Semprún a publicat cel mai apreciat roman al său în 1994, „Scris sau viață”, în care a teoretizat despre limitele ficțiunii narative și ale „adevărului” literar. Convingerea sa puternică pro-europeană își are originea în Buchenwald, unde s-a întors în 2010 pentru a ține un discurs cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare. A murit la Paris pe 7 iunie 2011.
Expoziția este completată cu interviuri, realizate în mod specific, în care patru persoane care au investigat viața și opera lui Semprún se adâncesc în contemporaneitatea operei și gândirii sale. Ei sunt Felipe Nieto, istoric; Marta Marín-Dòmine, scriitoare și cercetătoare; Mayka Lahoz, doctor în Filosofie și Litere, profesor și traducător; și Xavier Pla, profesor la Universitatea din Girona (UdG).
Documentație nepublicatăExpoziția, organizată de Ministerul Culturii și AC/E, a fost posibilă datorită împrumuturilor de la o duzină de instituții spaniole și franceze și include un corp mare de documentație inedită sau niciodată prezentată publicului. În acest sens, merită subliniată participarea Bibliothèque Littéraire Jacques Doucet, care găzduiește colecția Semprún; și colecția Dominique Landman.
În plus, sunt prezentate lucrări și materiale audiovizuale din Arhiva Administrației Generale, Arhiva Istorică Națională, Arhiva Istorică a Partidului Comunist din Spania (AHPCE), Biblioteca Cataloniei, Centrul Documentar al Memoriei Istorice, Cinémathèque Française, Fundația Antonio. Maura, Office Français de Protection des Refugiés et Apatrides (OFPRA), Radiodiffusion Télévision Française (RTF) și Radiotelevisión Española (RTVE).
Mai multe informatii Site-ul Arhivei Coroanei Aragonului Mai multe stiri Ministerul Culturii și Renfe promovează programul Muzee în Rețea Peste 43.000 de oameni vizitează Muzeele de Cultură de Stat în ziua… Etichete: Cultură Sursa: Guvernul Spaniei – Expoziția „The Long Journey” culminează comemorarea centenarului lui Jorge Semprún