#Madrid –

Comunitatea Madrid și Generalitat Valenciana au început astăzi lucrările pentru crearea între ambele regiuni a celui mai mare hub logistic din Spania, angajament luat de președinții lor, Isabel Díaz Ayuso și, respectiv, Carlos Mazón, în cadrul celui de-al II-lea Business Summit desfășurat la Madrid. ultimul decembrie.

Cele două guverne regionale, împreună cu Fundația Conexus, au prezentat în capitala levantinei strategia public-privată pentru a transforma axa dintre Madrid și Valencia în principalul hub de Logistică, Electromobilitate, Inovare și Digitalizare a țării. O întâlnire la care a participat președintele Generalitati și care a inclus participarea consilierilor cu atribuții în Economie, Transport și Digitalizare a Executivilor din cele două regiuni.

Obiectivul este promovarea potențialului economic și tehnologic în rândul acestor Comunități Autonome, care au o țesătură productivă dinamică și diversificată, precum și o locație imbatabilă pe harta națională și internațională. În acest sens, ponderea celor doi reprezintă 25,4% din populația națională, mai mult de un sfert din companiile țării (26,7%) și aproape 30% din PIB-ul spaniol.

Acest lucru a fost subliniat de ministrul Economiei, Finanțelor și Ocupării Forței de Muncă, Rocío Albert, în cadrul inaugurării întâlnirii organizate de Fundația Conexus, care a reunit reprezentanți instituționali și de afaceri, printre care AVE, Camerele de Comerț din Madrid și Comunitatea Valenciană. și confederațiile de afaceri CEIM și CEV.

Albert a subliniat că „portul nostru maritim este Valencia, deoarece prin el ajung 80% din containere, iar peste 90% din transportul rutier de mărfuri al țării trece prin axa care leagă cele două capitale”. În plus, el a subliniat rolul fundamental al unei inițiative comune care „marchează o piatră de hotar în istoria regiunilor noastre și deschide un nou capitol de cooperare și creștere care va consolida dezvoltarea economică a Spaniei și care, fără îndoială, va îmbunătăți conducerea ambelor comunități la nivel național.”

Grupuri de lucru în logistică și digitalizare create

Urmărind foaia de parcurs conturată în cadrul celui de-al II-lea Summit de la Madrid, au fost deja înființate grupurile de lucru Logistică și Electromobilitate și Digitalizare, al căror scop este de a promova simplificarea administrativă, de a stabili o strategie comună pentru strângerea de fonduri europene și de a dezvolta un plan logistic pentru îmbunătățirea conexiunilor. ale ambelor Comunități Autonome, cum ar fi conexiunile feroviare și aeroportuare. De asemenea, impulsul în utilizarea tehnologiei în domeniile infrastructurii conectate sau energiei pentru mobilitate. În plus, este planificată dezvoltarea unui plan comun de inovare.

În cadrul evenimentului au fost prezentate principalele obiective ale acestor grupuri de lucru. În domeniul Logisticii, ministrul Locuinței, Transporturilor și Infrastructurii, Jorge Rodrigo, a explicat că această întâlnire la nivel înalt este „rezultatul unui angajament ferm în care sectorul public și cel privat sunt implicați pentru a construi o axă de dezvoltare. economic, o piață comună și o macroregiune, care este lider.”

Pentru a realiza acest lucru, Comunitatea Madrid „nu numai că are o infrastructură de transport magnifică, dar are și ambiția de a fi un reper în logistică. Din acest motiv, acum sunt 23 de parcuri și încă două sunt avansate, în Arganda del Rey și Meco.”

Acest sector reprezintă, a amintit Rodrigo, „7% din PIB-ul regiunii, oferă locuri de muncă directe pentru peste 180.000 de oameni și generează peste 16,5 miliarde de euro”. Astfel, Executivul regional este cufundat în crearea unei Agenții de Logistică care ar putea fi operațională în 2025 și care va contribui la reducerea costurilor și a timpilor de operare prin unificarea procedurilor și centralizarea managementului centrelor de transport.

La rândul său, ministrul digitalizării, Miguel López-Valverde, a subliniat importanța stabilirii unor linii de colaborare între administrații și cu sectorul privat „pentru a avansa în comun dezvoltarea serviciilor publice agile și ușor accesibile”. În acest sens, el a împărtășit delegației din Valencia angajamentul său pentru modernizarea proceselor și simplificarea procedurilor.

López-Valverde a detaliat câteva dintre acțiunile în materie de inovare care permit reducerea procedurilor în Comunitatea Madrid, precum robotizarea în următorii doi ani a peste 240 de proceduri cu o investiție de 5,6 milioane de euro; Contul Digital, care va reuni serviciile publice esențiale pentru cetățeni într-o singură aplicație mobilă, sau Cardul Virtual de Sănătate, un instrument de pionier și revoluționar pentru managementul sănătății care a stârnit interes internațional și a obținut numeroase premii și recunoașteri.

El s-a referit, de asemenea, la exemplul de transformare pe care o trăiește Departamentul de Justiție din Madrid, care în 2026 va fi complet digitalizat și a subliniat importanța formării în procesul de tehnologizare a societății. În acest moment, el a evidențiat Planul regional de formare digitală, care include inițiative precum Madrid Aula Digital, platforma cu care se intenționează să formeze 78.000 de oameni în această materie până în 2025.

De asemenea, Executivul regional de la Madrid a insistat asupra importanței de a avansa în reducerea poverii de reglementare pentru promovarea activității economice și a antreprenoriatului. În acest sens, au fost transferate principalele instrumente deja în funcțiune precum Legea pieței deschise, Linia deschisă împotriva hiperreglementării sau Acceleratorul de investiții.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid și Generalitat Valenciana încep lucrările pentru a crea cel mai mare hub logistic din Spania