#Spania – Cameră cu echipament radiologic într-un spital

Distribuie pe Ministerul Sănătății a oficializat, prin Institutul Național de Management în Sănătate (Ingesa), primele două acorduri-cadru ale Planului de Acord-cadru pentru Echipamente Sanitare de înaltă tehnologie Ingesa (Planul AMAT-I) în valoare de 120 de milioane de euro. Este vorba despre acordurile corespunzătoare furnizării de arcade chirurgicale și achiziționării de săli de radiologie, pe care comunitățile autonome și administrațiile aderente la aceste acorduri le pot începe acum să le proceseze cu oricare dintre firmele câștigătoare.

Achiziția de arcade chirurgicale este o acțiune de achiziție centralizată pentru Sistemul Național de Sănătate (SNS) și reprezintă o investiție totală de 49,5 milioane de euro. Se prevede o economie de peste 9,74 milioane de euro pentru toate administrațiile participante, care sunt unsprezece comunități autonome, Ingesa și Ministerul Apărării.

Diferitele seturi de arcade chirurgicale care pot fi achiziționate în cadrul acestui acord-cadru sunt adunate în patru loturi, unde arcadele chirurgicale se diferențiază prin dimensiunile detectorului, prin puterea lor și prin utilizarea destinată acestora, fie de uz general, fie pt. utilizare de înaltă performanță.

Prin acest acord-cadru, Ingesa a selectat cele șapte companii care vor furniza un total de 223 de arcade chirurgicale în cei doi ani de valabilitate. Acordul poate fi prelungit pentru încă un an, ceea ce ar însemna că numărul total ar fi de 300 de echipe.

Acordul aferent achiziției de săli de radiologie articulează o acțiune centralizată de achiziție pentru SNS care reprezintă o investiție totală de 70,5 milioane de euro și prevede economii de peste 12,68 milioane de euro pentru toate administrațiile atașate. În acest caz, sunt douăsprezece companii selectate pentru aprovizionare.

Dosarul este împărțit în douăsprezece loturi, unde se diferențiază diferitele tipuri de săli de radiologie, unele dintre ele robotizate sau sincronizate, cu suspendare în tavan sau podea, cu unul, două sau trei panouri plate, dotate cu sau fără telemetrie, iar în unele cazuri cu includerea funcţiilor de ajutor pentru diagnosticare.

Planul AMAT-IPlanul de acord-cadru pentru echipamente de înaltă tehnologie sanitară Ingesa (Planul AMAT-I) își propune să optimizeze și să eficientizeze procedura de achiziție pentru a atinge obiectivele care au fost stabilite și cu Planul INVEAT.

Se urmărește reducerea învechirii, creșterea capacităților de diagnosticare ale centrelor SNS prin îmbunătățirea tehnologică a echipamentelor, extinderea parcului tehnologic și atingerea eficienței maxime.

La rândul lor, atât INVEAT, cât și AMAT-I au scopul de a avansa echitatea în SNS: favorizează omogenizarea echipamentelor utilizate în SNS, reducând în consecință variabilitatea acestuia; și să stabilească standarde de calitate comune în întregul SNS, ceea ce are ca rezultat o mai mare calitate și echitate în sistem.

Au fost articulate acorduri-cadru de înaltă tehnologie pentru furnizarea următoarelor echipamente:

Camere de radiologie.Arcurile chirurgicale.Echipament cu ultrasunete.Echipament pentru mamografie.Echipament de radiologie portabil.Sala de radiologie digitală cu telecomandă.Economiile estimate pentru Sistemul Național de Sănătate, odată cu finalizarea acestor acorduri-cadru, vor fi de 40 de milioane de euro la achiziționarea a peste 2.500 de aparate noi care vor îmbunătăți capacitatea de diagnosticare a SNS.

Odată cu Planul INVEAT, comunitățile autonome care aderă la diferitele acorduri-cadru care au fost lansate au economisit aproape 80 de milioane de euro. La acestea trebuie adăugate economiile comunităților autonome nemembre care au putut negocia prețuri mai bune datorită celor stabilite în acordurile-cadru Ingesa.

Etichete: Sănătate Sursa: Guvernul Spaniei – Sănătatea facilitează comunitățile autonome achiziționarea de arcade chirurgicale și săli de radiologie în valoare de 120 de milioane