#AlcaladeHenares – Primarul Judith Piquet a prezidat ședința juriului ediției XXVIII a Premiului Cervantes Chico, care a convenit să acorde Premiul Cervantes Chico pentru literatura pentru copii și tineri Begoña Oro, pentru „calitatea, amploarea și popularitatea obiectivă a lucrării sale în literatura pentru copii și pentru tineret.”

Juriul a considerat-o „destul de meritată de acest premiu, motivată de cariera ei lungă și de succes în lumea literaturii pentru copii și tineret. Autor de mari saga precum „Grapefruit și lămâie”, „Gașca de veverițe”, cu Rasi protagonist, „Mistere acasă: indicii împuțite”, „Monsterchef sau Dragonul literelor”.

Oro a primit cele mai importante premii din sector, precum Gran Angular Award în 2011, pentru Pomelo y Limón. Romanul său „Croquetas y wasaps” a fost inclus în lista celor mai bune zece cărți pentru tineri de către El País în 2013. În 2014 a fost finalist la premiul El Barco de Vapor pentru „El Niño del Cart”. A primit Premiul Lazarillo în 2018 pentru lucrarea sa „Un fuego rojo”, sau Premiul Jaén pentru literatura de tineret pentru cartea „Tú so cancer y yo tan virgo”.

În plus, Oro participă activ la diferite programe și inițiative pentru a aduce cărțile mai aproape de băieți și fete. Participați cu entuziasm la întâlniri, biblioteci, târguri, librării, festivaluri și școli. Promovarea lecturii o determină să călătorească în toată țara pentru a avea întâlniri cu cititorii ei unde susține prelegeri despre lectură, literatură pentru copii și tineret, planuri de lectură, editare și scris.

Begoña Oro este un exemplu clar de efort și dragoste pentru litere, deoarece, așa cum ea însăși a mărturisit: „Cred în puterea transformatoare a cuvintelor”.

Cervantes Chico Recunoașterea literaturii ibero-americane pentru copii și tineri

De asemenea, Juriul Premiului a eșuat în această ediție să-l recunoască pe Cervantes Chico pentru Literatura Ibero-Americană pentru Copii și Tineri, care i-a revenit autoarei paraguayane Renée Ferrer de Arréllaga. Este una dintre cele mai reprezentative scriitoare ale literaturii paraguayane. Este poetă, romancieră, scriitoare de nuvele, dramaturg și doctor în istorie la Universitatea Națională din Asunción. De asemenea, a fost președinte al Academiei Paraguayane a Limbii Spaniole. Opera sa, atât poetică, cât și narativă, a fost inclusă în numeroase antologii. A participat la numeroase conferințe de literatură și festivaluri de poezie. Unele dintre lucrările sale sunt „Zâna care a pierdut puterile” (2015), „Misterul fluturelui albastru” (2018) sau „Pupunca” (2023).

Recunoașteri pentru comunitatea educațională

Ediția XXVIII a Premiului Cervantes Chico a acordat recunoaștere și elevului CC San Felipe Neri, Miguel Ángel ML, pentru că „este un student care, în ciuda dificultăților sale, este mereu fericit. Este foarte pozitiv și este mereu dispus să-și ajute colegii. Este un student capabil să creeze relații de camaraderie, să se înțeleagă cu toată lumea și este mereu dispus să învețe.”

„Recunoașterea pentru profesoara Cervantes Chico 2024” i-a revenit Raquel Cerrillo de Paz, de la CEIP Espartales, pentru că a fost, potrivit juriului, „o profesoară de clasă, generoasă, muncitoare neobosită și care nu renunță niciodată în fața unui dificultățile copilului.” , indiferent cât de mari par. Ea este coordonatorul bibliotecii centrului. Nimeni nu a ales-o pentru post, întrucât ea a fost cea care în urmă cu doi ani a decis să preia frâiele, schimbându-i complet funcționarea, transformând biblioteca într-un loc de întâlnire și creând o activitate de teatru în care a reușit să motiveze un număr mare de studenți și studenți voluntari.”

Și, în sfârșit, Juriul a decis să acorde „Recunoașterea mamelor, taților și tutorilor Cervantes Chico 2024”, lui Iván Baya Pérez, de la CEIP Ernest Hemingway, pentru „proiectele și inițiativele sale în promovarea lecturii. Este cunoscut ca Scriitor între ghilimele și are mai multe lucrări. A scris povestea „Profesorul de magie” dedicată clasei și profesorului fiului său. Această poveste a fost folosită ca material didactic pentru desfășurarea sesiunilor de povestire în săptămâna cărții desfășurate în mai multe școli.

Componența juriului

Juriul Premiului Cervantes Chico a inclus primarul orașului Alcalá, Judith Piquet, care a fost președinte. Dolores López, consilier pentru educație, a ocupat funcția de vicepreședinte, iar membrii au fost Santiago Alonso, consilier pentru cultură și egalitate; José Raúl Fernández del Castillo, director pentru Arte și Cultură al Universității din Alcalá; Almudena Hernández, director adjunct adjunct pentru promovarea cărții, lecturii și literaturii spaniole din cadrul Ministerului Culturii și Sportului; Pedro Mañas, Premiul Cervantes Chico 2023; Roberto Santiago, Premiul Cervantes Chico 2021; Mar Benegas, Premiul Cervantes Chico 2022; Pedro Valverde, șeful Secției Cărți și Lectură a Subdirecției Generale de Carte a Ministerului Culturii, Turismului și Sportului din Comunitatea Madrid; María Luisa Quismondo, șefa Unității de Program DAT Madrid-Est din Comunitatea Madrid; Tamara Díaz, responsabilă pentru acordurile de cooperare în domeniul educației a Direcției Generale de Educație și Formare Profesională a Organizației Statelor Ibero-Americane pentru Educație, Știință și Cultură (OEI); Mario Martín, Director de Relații cu Ibero-America, Catedra Ibero-Americană de Educație la Universitatea din Alcalá; Santiago García-Clairac, consilier literar al Premiului Cervantes Chico pentru literatura pentru copii și tineri; José Díaz, consilier educațional al Premiului Cervantes Chico pentru literatura pentru copii și tineri, și María José Gómez Navarro, specialist în literatură pentru copii și tineret și în librării.

Sursa: Begoña Oro, câștigătoare a Premiului Cervantes Chico pentru Literatură pentru Copii și Tineret 2024