#Madrid –

Comunitatea Madrid conduce execuția ajutorului pentru mobilitatea electrică în Spania. Ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, a anunțat astăzi că Madrid va fi prima regiune care va acorda 100% din fondurile europene disponibile din programul MOVES III. Până în prezent, au fost procesate 53.688 de dosare, cu investiții de 150,12 milioane de euro și 24.220 de plăți, depășind semnificativ media națională (59%), acordându-se 14% din toate.

Într-o întâlnire cu mass-media pentru a face un bilanț al primului an de Legislativ, Novillo a indicat că, având în vedere buna primire pe care o are această inițiativă, Executivul regional a mai solicitat încă 63 de milioane de euro pentru a acoperi actuala listă de așteptare și a merge mai departe prognozele până la sfârşitul anului. În acest sens, Novillo a amintit că „Guvernul Sánchez a anunțat apelul pentru un Plan MOVES IV în martie trecut și nu și-a ținut promisiunea”, pe lângă faptul că cel actual „nu acoperă nevoile și dăunează utilizatorului prin împovărare. ei cu proceduri mai birocratice.”

În domeniul energiilor regenerabile, Madrid conduce, de asemenea, granturile de ajutoare, cu 68% din buget alocat, peste media națională de 54%. Și este printre primele trei în repartizarea subvențiilor pentru reabilitarea infrastructurii și eficientizarea energetică a acestora, 63% din total fiind deja acordat solicitanților, depășind din nou restul țării, care rămâne la 54%.

Măsuri de abordare a creșterii economice și demografice

Tot în acest prim an de mandat au fost promovate trei legi pentru promovarea unui model de producție care valorifică la maximum resursele și reduce risipa; creșterea ofertei de locuințe și avansarea în continuare către obiectivele de decarbonizare și digitalizare, garantarea reînnoirii generaționale a sectorului primar și combaterea depopulării în zonele rurale.

Astfel, noua Lege a Economiei Circulare, care a intrat în vigoare în aprilie anul trecut, este un nou cadru de reglementare pentru a se îndrepta spre descărcarea zero și pentru a încuraja un model de producție și consum mai eficient, care generează noi oportunități pentru companii și municipalități, precum și mai ecologic locuri de munca.

Pe de altă parte, Legea Măsurilor de Urbanism va promova locuințele protejate și va transforma birourile în apartamente de închiriat la prețuri accesibile, cu scopul de a facilita accesul la noi locuințe. Se estimează că 1,8 milioane de metri pătrați de spații pot fi eliberați pentru a le transforma în 20.000 de apartamente noi.

În fine, Proiectul de lege pentru dezvoltare echilibrată în materie de mediu și amenajarea teritoriului va modifica zece texte de reglementare pentru simplificarea procedurilor și reducerea sarcinilor birocratice, stimularea activității economice, ținând cont de creșterea populației preconizată pentru următorii ani.

Madrid, comunitatea cu cele mai mici pierderi de apă din Spania

În ceea ce privește apa, guvernul regional, prin compania publică Canal de Isabel II, urmează să investească 2.000 de milioane de euro până în 2028, din care circa 700 vor fi folosiți pentru a garanta continuitatea alimentării, reînnoirea rețelelor de alimentare cu apă îmbunătățirea depozitelor sau a infrastructurii de colectare. Alte 150 vor permite transformarea digitală și inovația, odată cu implementarea contoarelor de citire la distanță în următorii doi ani. De asemenea, vor fi luate măsuri pentru energiile regenerabile și renovarea stațiilor de pompare a apelor uzate, a stațiilor de epurare și a rezervoarelor de furtună.

În 2023, bugetul pentru salvgardarea acestei resurse a fost dublat, trecând de la 212,46 milioane la 403,57 milioane, care au fost utilizate pentru aplicarea noilor tehnologii, reînnoirea rețelei de alimentare și efectuarea unei căutări active a scurgerilor, reușind să fie cea mai eficientă comunitate autonomă. cu pierderi de abia 4%, față de media națională de 16%.

Consolidarea speciilor aflate în pericol grav de dispariție

Aproape 40% din teritoriul natural este protejat, față de media națională de 27% și media europeană de 18%. Grija lor a determinat guvernul să solicite extinderea Parcului Național Sierra de Guadarrama. În acest scop, în octombrie anul trecut a fost achiziționată Finca Término de El Paular, ceea ce va permite mărirea părții din Madrid cu 14%.

Deja în decembrie, procesul a început în fața Ministerului pentru Tranziție Ecologică și Provocare Demografică, solicitând includerea altor terenuri adiacente, și cerând includerea Muntelui Cabeza de Hierro, din Organismul Autonom al Parcurilor Naționale. Aceste 3.048 de hectare vor completa valoarea ecologică, vor consolida biodiversitatea și vor extinde zonele vizitabile. În prezent așteptăm un răspuns.

Dezvoltarea Arco Verde este o altă piatră de hotar pentru biodiversitatea regională. Acest coridor de mediu, din care 67% a fost executat, leagă deja 17 municipii de-a lungul a 135 de kilometri. În acest an, se preconizează finalizarea a 200 de kilometri de zone naturale de mare valoare, cu peste 180.000 de noi arbori autohtoni. Odată finalizat, acesta va conecta 25 de orașe cu cele trei parcuri regionale, precum și parcuri periurbane, munți de utilitate publică, zone forestiere și campusurile universitare din Montegancedo, Somosaguas și Las Rozas din Madrid.

Speciile de animale protejate s-au consolidat și datorită stării bune a habitatelor și sprijinului pentru hrănirea și reproducerea acestora sau îndepărtarea speciilor invazive. Vulturul imperial iberic, aflat în serios pericol de dispariție, și-a sporit prezența cu 90 de perechi reproducătoare în 2023, aproape de 15% dintre exemplarele din întreaga lume. Au fost peste 200 de perechi de vultur negru anul trecut, iar barza albă-neagră, vulturul Bonelli și mamifere precum lupul iberic sau vidra au crescut considerabil.

72 de milioane de euro ajutor pentru fermieri și fermieri

În acest prim an de Legislativ, au fost procesate 72 de milioane de ajutoare pentru sectorul primar, promovând inovația tehnologică și schimbarea generațională, pe lângă răspunsul la situații critice precum Boala Hemoragică Epizootică care afectează bovinele.

În acest sens, Madrid a fost un pionier în stabilirea unui plan de acțiune cuprinzător în toată Spania, cu o investiție de peste 1 milion de euro pentru cheltuieli veterinare sau de deces. De asemenea, a existat un contact continuu cu Asociațiile de Apărare a Zootelului pentru a stabili măsuri de protecție și igienă și a fost lansat un serviciu gratuit de drone care detectează creșterea temperaturii animalelor. În cele din urmă, se desfășoară un studiu epidemiologic și se colaborează cu Facultatea de Medicină Veterinară și Colegiul Oficial al Medicilor Veterinari din Madrid pentru a preveni noile focare.

Ajutoarele pentru tinerii fermieri și fermieri au crescut și ele cu peste 56%, cu 2,5 milioane de euro. Și au fost livrate contribuții extraordinare de 6,33 milioane pentru a face față costurilor cauzate de seceta din campania 2022/23.

Cele 3,3 milioane de euro subvenționate pentru combaterea vitelor au permis a 45 de crescători să-și mențină activitatea după COVID-19. Aceste vite au fost luptate la ultimul Târg de la San Isidro, care a atins cel mai mare număr de spectatori din ultimul deceniu depășind jumătate de milion de participanți (564.353). Monumental de Las Ventas atârna semnul de Nu există bilete în mijlocul serbărilor și numărul abonaților a ajuns la 16.000.

Pe de altă parte, noul Cluster Agroalimentar reunește pe toți cei implicați în lanțul de producție și, de la nașterea sa anul trecut, a reunit 86 de parteneri, lucrând la proiecte precum o platformă tehnologică pentru ambalare, alta pentru internaționalizare digitală sau un proiect agrovoltaic.

Evidența istorică a intervențiilor pompierilor

Planul regional de protecție civilă împotriva incendiilor forestiere (INFOMA) a desfășurat o campanie istorică în 2023, cu o reducere de peste 60% a incendiilor față de anul precedent. În lunile de cel mai mare pericol, au ars 26,49 hectare – doar 8% în suprafață împădurită -, în timp ce 92% din cazuri au rămas simple încercări (mai puțin de un hectar).

Campania actuală continuă pe această linie, cu până acum o scădere cu 50% a accidentelor față de ultimul deceniu, precum și în zona afectată (cu 65% mai puțin) și doar 75 de incendii, dintre care 61 au rămas în aer liber. (81%).

Mai mult, în 2023 a fost atins recordul istoric de intervenții ale Pompierilor, cu 19.306, cu 14,5% mai mult decât anul precedent. Răspunsul la ploile torenţiale DANA care au afectat mai multe municipii în septembrie 2023 a fost de asemenea crucial. Aceşti profesionişti au efectuat 1.467 de servicii în 105 locaţii, iar Centrul Municipal de Coordonare (CECOM) a gestionat 216 anunţuri legate de precipitaţii.

În același eveniment, sala 112 din Madrid a asistat la aproximativ 2.300 de incidente, cu peste 18.000 de apeluri, iar pentru prima dată a fost utilizat Sistemul Es-Alert, care a lansat o alertă masivă la telefoanele mobile ale cetățenilor informându-i despre riscul extrem. din cauza furtunilor, recomandând să nu folosiți vehiculul decât dacă este strict necesar, prevenind astfel deteriorarea ulterioară.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid, prima regiune care a acordat 100% din ajutorul MOVES III pentru mobilitatea electrică