#Madrid –

Consiliul de Guvern al Comunităţii Madrid a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul Legii noilor deduceri şi prime pentru facilitarea accesului la locuinţe şi care va intra în vigoare anul acesta pentru aplicare în următoarea campanie a Chiriei. Aproape jumătate de milion de madrileni vor putea beneficia de această inițiativă a Executivului regional, ceea ce va însemna economii de 118 milioane de euro anual atât pentru achiziționarea, cât și pentru închirierea unei case.

Inițiativa, legată de Pactul Regional pentru Locuințe, va fi înregistrată săptămâna aceasta în Adunarea de la Madrid pentru procesare parlamentară. Viitoarea Lege este asociată aproape în întregime cu impozitul pe venitul persoanelor fizice, cu patru reduceri ale acestui impozit.

Prima dintre ele va însemna o economie de 1.000 de euro pentru închirierea locuințelor goale, putând fi aplicată de micii proprietari care semnează contracte de minim trei ani. Aproape 20.000 de beneficiari vor putea economisi 20 de milioane de euro, potrivit estimării Ministerului Economiei, Finanţelor şi Ocupării Forţei de Muncă.

Al doilea are ca scop amortizarea creșterii ratelor variabile la împrumuturi din cauza creșterii ratelor, luând ca referință Euriborul din decembrie 2022, cu o limită de 300 de euro și atâta timp cât se referă la reședința principală. Aceasta nu trebuie să fi costat mai mult de 390.000 de euro, iar venitul familiei pe cap de locuitor nu trebuie să depășească 30.930 de euro. Va ajunge la 450.000 de titulari de credite ipotecare, iar reducerea pentru beneficiarii săi va fi de 90 de milioane.

Ajutoare pentru combaterea depopulării

Pentru a combate depopularea municipiilor rurale (cu mai puțin de 2.500 de locuitori), și pentru a-i ajuta pe cei sub 35 de ani să își schimbe reședința obișnuită acolo, se pot deduce 1.000 de euro, indiferent dacă cumpără sau închiriază o locuință.

În plus, tinerii care achiziționează o locuință pentru a se stabili definitiv într-unul dintre aceste orașe vor putea deduce 10% din preț, cu o limită anuală de 1.546 de euro, timp de zece ani fiscali. În acest caz, se estimează că 1.200 de cetățeni ar putea beneficia cu economii de 1,2 milioane.

La aceasta, ei pot adăuga un bonus suplimentar de 100% la taxele de transfer de proprietate (ITP) în cazul achiziției de locuințe la mâna a doua și acte juridice documentate (AJD) pentru locuințe noi. Impactul preconizat este de 7 milioane de euro în economii pentru locuitorii din Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid aprobă noi stimulente fiscale pentru locuințe cu economii de peste 118 milioane pentru cumpărare și închiriere