#Madrid –

Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă (IRSST) din Comunitatea Madrid a susținut un curs despre bunele practici în managementul preventiv pentru autoîngrijirea microbiotei și relația acesteia cu sănătatea mintală.

Condusă de Sonia Oceransky, dietetician, coach și specialist în obiceiuri sănătoase, IRSST a organizat un training online care a permis participanților să învețe despre relația dintre sănătatea digestivă și sănătatea mintală conform celor mai recente dovezi științifice, precum și achiziția de ghiduri. care permit echilibrul microbiotei intestinale, definită ca setul de microbi pe care îi găzduim în intestinele noastre implicați în aproximativ 20.000 de funcții biologice diferite ale corpului nostru.

După cum a explicat specialistul în obiceiuri sănătoase, există „o comunicare imediată între intestin și creier prin nervul vag”, motiv pentru care există deja numeroase studii care promulgă modul în care microbiota intestinală este capabilă să guverneze starea emoțională, modificând , de exemplu, stările de anxietate și depresie sau chiar influențarea bolilor neurodegenerative.

Sonia Oceransky ne-a propus câteva chei pentru realizarea unei diete prebiotice, una echilibrată și adecvată nevoilor personale, care să ne ofere prebiotice excelente pentru microbii noștri benefici și care să fie o sursă de sănătate și bunăstare pentru noi. Pentru a face acest lucru, el recomandă să consumați alimente cât mai aproape de starea lor naturală, evitând alimentele procesate, deoarece „bacteriile benefice mănâncă alimente sănătoase”. A menționat bananele verzi, cartofii și cartofii dulci gătiți și răciți la 4-5 grade, morcovii fierți, cacao pur sau ceaiul verde, printre multe altele. Și, mai presus de toate, a insistat pe varietate atunci când alegeți legume, fructe și legume. În plus, el a sugerat câteva sfaturi precum consumul de produse locale și de sezon, inclusiv grăsimi sănătoase, obținerea suficientă a vitaminei D de la soare, alegerea acelor moduri de gătit care respectă cel mai bine produsul, mâncatul încet și la ore regulate, evitarea tuturor tipurilor de băuturi alcoolice și droguri și, în final, menținerea unei vieți active.

Și Oceransky a insistat pe tot parcursul antrenamentului asupra celor 4 piloni de bază pentru o sănătate bună care sunt interconectați: mișcarea și activitatea fizică; managementul emoțional și al stresului; odihnă și somn suficient; și, în sfârșit, o alimentație sănătoasă și un echilibru bun în microbiota noastră.

În sfârșit, vorbitorul a subliniat că companiile pot face multe lucruri pentru a îmbunătăți microbiota lucrătorilor, de la cursuri sau showcooking-uri la implementarea de automate de hrană cu alimente sănătoase, astfel încât să fie promovată o alimentație bună chiar din organizație.

Prin aceste ateliere, Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă din Comunitatea Madrid își propune să ofere formare specifică și actualizată, pentru a genera obiceiuri sănătoase și a preveni riscurile profesionale asociate cu alimentația deficitară.

Sursa: Comunitatea Madrid – IRSST analizează relația dintre sănătatea digestivă și sănătatea mintală