#Spania – Ministerul Drepturilor Sociale, Consumului și Agenda 2030, condus de Pablo Bustinduy, a deschis un apel pentru proiecte de inovare socială dotate cu 65,5 milioane de euro, provenind din Fondul Social European+ (FSE+). Obiectivul acestei apeluri este finanțarea de proiecte cu care să se protejeze copiii și adolescenții aflați în situații de risc sau neputință, prioritizarea măsurilor care garantează dreptul acestor copii și adolescenți de a trăi în medii familiale sigure prin, printre altele, măsuri preventive axate pe sprijinirea persoanelor fragile. familii.

Apelul, promovat de Secretarul de Stat pentru Drepturi Sociale, urmărește finanțarea „soluțiilor inovatoare la probleme sociale complexe” iar obiectivul este ca, „odată testate, acestea să fie transferate către politici publice mai bune pentru întregul stat”, a precizat Rosa Martínez. , secretar de stat pentru drepturile sociale. Acest apel este deschis atât entităților locale, cât și entităților de economie socială și socială. Inițiativele finanțate trebuie să contribuie la implementarea Strategiei de stat: pentru un nou model de îngrijire în comunitate, promovat recent de Ministerul Drepturilor Sociale, să promoveze un sistem de protecție a copilului în care niciun băiat, fată sau adolescent să nu locuiască într-o instituție. . În prezent, aproximativ 17.000 de minori supravegheați de administrațiile publice locuiesc în resurse rezidențiale din comunitățile autonome.

Ministrul Bustinduy a explicat că această strategie va avea o alocare financiară inițială care depășește 1.300 milioane de euro (1.323.471.810 euro) și că va fi finanțată din resurse din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene, în special Fondul Social European Plus (FSE+) și prin fonduri din Mecanismul de Recuperare și Reziliență, prin Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență, având programate operațiuni legate de procese de dezinstituționalizare, modernizare a serviciilor sociale și dezvoltarea unei noi economii de îngrijire până în 2027, atât la nivel de stat, cât și la nivel regional. „Aceasta este o investiție fără precedent pentru o strategie care va fi, de asemenea, un pionier în Europa”a subliniat ministrul, mai ales în legătură cu modul în care se va schimba modelul de îngrijire.

Dacă vorbim de fete, băieți și adolescenți în situație de neprotecție, în anul 2022 au fost înregistrate 29.770 de sesizări de abuz asupra copilului, evidențiind printre diferitele tipuri de neglijare și abuz emoțional, atât în ​​mediul familial, a subliniat Pablo Bustinduy, citând date din Observatorul copilăriei.

Ministrul a subliniat, de asemenea, că investiția Spaniei în copii și familii este cu un punct din PIB sub media Uniunii Europene „este inacceptabil ca o democrație avansată și a patra economie ca mărime din zona euro, precum Spania, prezintă niveluri atât de grave de inegalitate. și precaritatea”, a declarat el și a făcut apel la inversarea acestei situații cu investiții mai mari și politici publice mai eficiente.

Printre aceste politici, Pablo Bustinduy a subliniat că pariul pentru ca toți copiii și adolescenții să își poată dezvolta viața în medii familiale sigure este crucial pentru țară. În acest sens, investiția în familii cu măsuri precum prestația universală pentru creșterea copilului sau în modernizarea sistemelor de protecție a copilului și adolescentului prin recenta repartizare a 200 de milioane pentru comunitățile autonome sau a celor 65,5 milioane pentru apelul care se deschide astăzi, este crucială și prioritară pentru Ministerul Drepturilor Sociale.

Secretarul de Stat pentru Drepturi Sociale deschide acest apel în rolul său de Organism Intermediar pentru selecția operațiunilor FSE+. Ca atare, are puterea de a proiecta și selecta intervenții și proiecte în valoare totală de 233 de milioane de euro. Acest apel este primul dintre altele care va avea ca scop fie consolidarea sistemului de protecție a copilului, ca în acest caz, fie însoțirea și consolidarea îngrijirii timpurii acordate băieților și fetelor între 0-6 ani cu dizabilități sau probleme de sănătate mintală. dezvoltare.

Adult ținând mâna unui minor.

Mai multe stiri Bustinduy susține că Spania adoptă o prestație universală de creștere a copiilor de 200 de euro pe… Guvernul pune la dispoziția Comunităților Autonome carduri portofel pentru… Etichete: Apeluri BOE Drepturi sociale Sărăcia copiilor UE Sursa: Guvernul Spaniei – Social Rights va finanța proiecte de inovare socială pentru protecția copiilor cu 65,5 milioane de euro