#Madrid –

PSORIAZUL ȘI HIDRADENITA SUPPURATIVA AU CONCENTRAT ȘEDINȚA

Serviciul de Dermatologie al Spitalului Universitar La Princesa, centru public din Comunitatea Madrid, a organizat sesiuni de pregătire teoretico-practică în Imunodermatologie pentru 20 de dermatologi argentinieni responsabili cu unități de psoriazis și hidradenită supurativă din diferite spitale din această țară ibero-americană. La conferința, condusă de șeful Serviciului de Dermatologie și profesor de această specialitate la Universitatea Autonomă din Madrid, dr. Esteban Daudén, au participat ca vorbitori specialiști în tratamentul acestui tip de patologii în centre publice din Comunitatea Madrid. .

După deschiderea ședinței de către Dr. Daudén, dr. Mar Llamas, coordonatorul Unității de Psoriazis a centrului, a vorbit despre screening-ul și diagnosticul precoce al artritei psoriazice, precum și despre intervenția și modificarea acestei boli.

Dr. Yolanda Delgado, șef de secție și coordonator al Unității de Hidradenită Supurativă (HS) a spitalului, a vorbit despre procesele patologice, fizice și chimice ale acestei boli și despre noile progrese, precum și despre importanța diagnosticului precoce. Abordarea variabilității clinice, comorbidităților și factorilor de risc ai acestei patologii a fost explicată de dr. Fernando Alfageme, coordonatorul Unității HS din Spitalul Puerta de Hierro Majadahonda.

În urma intervențiilor teoretice, a avut loc o vizită la spital și două ateliere practice, axate pe efectuarea de ecografii pentru artrita psoriazică și HS, susținute de medicul reumatolog Esther Vicente și dermatologul Raquel Navarro, ambele de la Spitalul La Princesa. La workshop-ul despre artrita psoriazică a participat un pacient care a împărtășit cazul său cu participanții. În ceea ce privește atelierul de hidradenită supurativă, participanții au putut exersa diferitele tehnici pe mucegaiuri artificiale care simulau fizionomia leziunilor reale.

În a doua zi a întâlnirii, în prima parte, au fost abordate ultimele tratamente pentru psoriazis, precum și locațiile și formele clinice greu de tratat în această patologie. Dr. Daudén și Dr. Llamas au fost însărcinați cu dezvoltarea acestor subiecte. Într-o a doua parte, dr. Pablo Fernández și dr. Cristina Ciudad, ambii coordonatori ai unităților HS ale Spitalului Ramón y Cajal și, respectiv, Gregorio Marañón; Împreună cu dr. Yolanda Delgado, au vorbit despre managementul HS, experiența în practica clinică și viitorul tratamentelor pentru acest tip de boală.

Conferința s-a încheiat cu prezentarea și dezbaterea diferitelor cazuri clinice complexe aduse de participanți și cu concluziile întâlnirii făcute de șeful Serviciului Dermatologie al Spitalului de La Princesa.

Ani de cercetare în acest tip de patologii

Psoriazisul este o tulburare cronică a sistemului imunitar care apare pe piele. Se estimează că afectează aproximativ 125 de milioane de oameni în întreaga lume (650.000 în Spania). Cu toate acestea, este mai mult decât o boală de piele. Există un număr mare de patologii care sunt asociate cu acesta, precum artrita psoriazică, bolile cardiovasculare, anxietatea, depresia sau boala inflamatorie intestinală. La rândul ei, hidradenita supurativă este o boală inflamatorie cronică a pielii care afectează aproape jumătate de milion de oameni în Spania. Apare în zonele corpului cum ar fi axile, inghinale, organele genitale externe, fese și zonele perianale și perineale. Se caracterizează prin prezența leziunilor profunde, inflamate și foarte dureroase. Conștienți de toate acestea, dermatologii de la Spitalul Universitar La Princesa și, mai precis, dr. Esteban Daudén au o lungă istorie în cercetarea acestui tip de patologie a pielii, ceea ce îi face o autoritate mondială în materie.

Sursa: Comunitatea Madrid – Serviciul de Dermatologie al Spitalului Public Universitar La Princesa organizează o sesiune internațională de Imunodermatologie