#Spania – Afiș de campanie a Ministerului Sănătății „O vară de îngrijire”

Distribuie pe Ministerul Sănătății reamintește importanța prevenirii și atenuării efectelor negative pe care căldura excesivă le poate avea asupra sănătății cetățenilor, în special în grupurile de risc sau mai vulnerabile, precum persoanele în vârstă, femeile însărcinate, minorii și persoanele cu boli cronice precum și în acele grupuri care își desfășoară munca sau fac eforturi în aer liber.

Pe tot parcursul verii, Sănătatea menține Planul Național de Acțiuni Preventive pentru Efectele Excesului de Temperatură asupra Sănătății, al cărui obiectiv este reducerea impactului căldurii asupra sănătății populației. În fiecare dimineață, Ministerul Sănătății actualizează harta nivelurilor de risc pentru sănătate pe zonele Meteosalud, qUE cont, în plus, cu un sistem de abonament gratuit prin e-mail și SMS.

Decalog de recomandări generale împotriva călduriiMinisterul Sănătății insistă asupra unui decalog de recomandări generale cu scopul de a minimiza daunele pe care le pot suferi oamenii în urma căldurii:

Bea apa sau lichide frecvent, chiar daca nu iti este sete si indiferent de activitatea fizica pe care o faci.Evită băuturile cu cofeină, alcool sau foarte zaharoase, deoarece pot favoriza deshidratarea.Deși oricine poate suferi de o problemă legată de căldură, acordați o atenție deosebită bebelușilor, minorilor, femeilor însărcinate sau care alăptează, precum și persoanelor în vârstă sau persoanelor cu boli care pot fi agravate de căldură (cum ar fi boli de inimă, boli de rinichi, diabet, hipertensiune arterială, obezitate, cancer, patologii care împiedică mobilitatea, demența și alte boli psihice, precum și abuzul de droguri sau alcool).Stați cât mai mult posibil în locuri răcoroase, umbrite sau încălzite și răcoriți-vă oricând este necesar.Încercați să reduceți activitatea fizică și să evitați să faceți sport în aer liber în mijlocul zilei.Purtați haine ușoare, largi, care vă permit să respirați.Nu lăsați niciodată o persoană într-un vehicul parcat și închis (în special minori, persoane în vârstă sau persoane cu boli cronice).Consultați un profesionist din domeniul sănătății dacă simptomele durează mai mult de o oră și pot fi legate de temperaturile ridicate.Păstrați medicamentele într-un loc răcoros; Căldura poate modifica compoziția și efectele acesteia.Consumați mese ușoare care ajută la înlocuirea sărurilor pierdute prin transpirație (salate, fructe, legume, sucuri etc.).Factori de risc și efecte ale expunerii la temperaturi ridicateImpactul expunerii la căldură excesivă este influențat de îmbătrânirea fiziologică și de bolile subiacente. În mod normal, o persoană sănătoasă tolerează o variație a temperaturii sale interne de până la aproximativ 37 de grade Celsius fără ca condițiile fizice și mentale ale acesteia să fie modificate semnificativ. De la 37 de grade, apare o reacție fiziologică de apărare. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că persoanele în vârstă și copiii sunt mai sensibili la aceste schimbări de temperatură.

Mai mult, din punct de vedere social, izolarea, dependența, unele tipuri de dizabilități, precum și condițiile de viață ale persoanelor cu mai puține resurse, adaugă factori de risc care fac aceste grupuri și mai vulnerabile. Factorii de risc asociați cu expunerea la temperaturi ridicate care sunt luați în considerare în Planul național pot fi de natură personală, de mediu, de muncă sau de natură socială și locală.

Expunerea la temperaturi ambientale ridicate poate provoca un răspuns insuficient al sistemului de termoreglare uman. Căldura excesivă ne poate altera funcțiile vitale dacă corpul uman nu este capabil să compenseze variațiile temperaturii corpului. O temperatură foarte ridicată produce pierderi de apă și electroliți care sunt necesari pentru funcționarea normală a diferitelor organe. La unele persoane cu anumite boli cronice, care urmează anumite tratamente medicale și/sau cu dizabilități care le limitează autonomia, aceste mecanisme de termoreglare pot fi decompensate mai ușor.

Dintr-o abordare biologică, expunerea la temperaturi excesive poate provoca probleme de sănătate precum crampe, deshidratare, insolație sau insolație (care provoacă probleme cu mai multe organe care pot include simptome precum instabilitatea mersului, convulsii, comă și chiar moartea).

În vara anului 2023, Sistemul zilnic de monitorizare a mortalității al Centrului Național de Epidemiologie al Institutului de Sănătate Carlos III a identificat 3.009 decese atribuite temperaturilor excesive la nivel național, fiind a treia vară cu cel mai mare număr de excese din seria 2015 -2023. În același an, autoritățile sanitare regionale au sesizat Ministerul Sănătății despre 24 de decese prin insolație, cu o vârstă medie de 53 de ani și o distribuție pe sexe de 87,5% bărbați și 12,5% femei.

Planul național împotriva temperaturilor ridicatePlanul Național de Acțiuni Preventive împotriva temperaturilor ridicate stabilește măsuri de reducere a efectelor asociate temperaturilor excesive și coordonează instituțiile Administrației de Stat implicate în această problemă. De asemenea, propune acțiuni comunităților autonome și administrațiilor locale, pe baza nivelurilor de risc atribuite și în concordanță cu temperaturile preconizate.

Site-ul Ministerului Sănătății oferă o hartă cu informații despre nivelurile de risc pentru sănătate din cauza temperaturilor ridicate în fiecare dintre cele 182 de zone Meteosalud. In plus, pune la dispozitia cetatenilor un Serviciu de Abonament pentru Temperaturi si Nivele de Risc pe zonele Meteosalud, care ofera posibilitatea de a primi informatii despre temperatura preconizata, precum si nivelul de risc pentru sanatate datorat temperaturii excesive, intr-o maniera gratuita, prin e-mail și/sau SMS, în intervalul de timp solicitat.

Mai multe informatii Ministerul Sănătății: harta nivelurilor de risc pentru sănătate pe zonele Meteosalud Planul național de acțiuni preventive pentru efectele excesului de temperatură asupra sănătății Mai multe stiri Cum să prevenim efectele temperaturilor ridicate asupra sănătății? Sănătatea activează Planul Național de Acțiuni Preventive împotriva Efectelor Excesului de… Etichete: Sănătate Sursa: Guvernul Spaniei – Sănătatea își amintește de importanța luării măsurilor preventive pentru a te proteja de temperaturile ridicate