#Madrid –

Spitalul Universitar Public 12 de Octubre din Comunitatea Madrid a devenit un pionier la nivel național prin inițierea tratamentului cu terapie comercială CAR-T în afara unui studiu clinic, după ce a fost autorizat oficial de către Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse Sănătate (AEMPS). ).

Primul caz este cel al unei persoane în vârstă de 57 de ani, cu mielom multiplu de 8 ani, care nu a răspuns satisfăcător la procedurile convenționale și a suferit mai multe recăderi. Acest pacient a trecut deja de prima faza a procesului, constand in extragerea unui numar foarte important de limfocite T – un tip de globule albe – din propriul sange, prin leucafereza, un sistem de filtrare a sangelui.

Ulterior, acestea sunt reprogramate și multiplicate în afara corpului, astfel încât, atunci când sunt reinfuzate în pacient, sunt capabile să recunoască și să combată celulele canceroase mult mai eficient.

Este o procedură individualizată, cu o singură administrare, destinată profilurilor cu diverse tumori hematologice care nu au alte opțiuni terapeutice și care au o rată de supraviețuire foarte scăzută în majoritatea cazurilor. Pe lângă acest utilizator, pe 12 octombrie a aprobat efectuarea acestuia cu alți doi cu aceeași patologie.

CAR-T, cel puțin în aceste tipologii oncologice, s-a dovedit a fi mult mai eficient decât sistemele obișnuite și a dat rezultate foarte bune pe termen lung. Aplicarea sa trebuie să îndeplinească standarde riguroase de calitate pentru a garanta siguranța pacientului. Toate acestea necesită respectarea unor cerințe foarte exhaustive, precum și cunoștințe profunde și expertiză în managementul asistenței medicale.

Rezultate excelente din 2019

Spitalul Public Universitar 12 de Octubre și-a demonstrat în ultimii ani pregătirea în vederea administrării acestei terapii, întrucât, de când a oferit-o prima, în ianuarie 2019, a tratat până acum peste 100 de persoane cu tumori hematologice în cadrul studiilor clinice , cu rezultate excelente. În plus, este de așteptat ca în 2024 să îl primească peste 80 de persoane cu diferite afecțiuni hematologice, în principal pentru că indicația sa a crescut și s-a extins numărul patologiilor în care poate fi administrat.

Pentru a o duce la îndeplinire, este esențial să existe o echipă multidisciplinară de profesioniști care sunt foarte angajați față de destinatari și au o experiență vastă. Astfel, la proces participă serviciile de Hematologie și Hemoterapie, Imunologie, Medicină Intensivă, Neurologie și Farmacie.

Mielomul multiplu este o boală care debutează în măduva osoasă și constă în proliferarea necontrolată, care favorizează apariția tumorilor, a celulelor plasmatice care, în condiții normale, sunt responsabile de producerea imunoglobulinelor (proteinelor) necesare pentru apărare infectii.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public 12 de Octubre din Comunitatea Madrid, pionier în tratarea pacienților cu CAR-T comercial în afara unui studiu clinic