#Madrid –

Comunitatea Madrid își începe proiectul de construire a primei reședințe pentru pacienții cu SLA din lume, cu o investiție de 4,3 milioane de euro. Consiliul Guvernatorilor a autorizat astăzi atribuirea contractului de redactare a proiectelor și direcția opțională a lucrărilor de renovare completă a vechiului spital Puerta de Hierro ca viitor Centru Funcțional de Recuperare și Spital-Unitate Rezidențială pentru pacienții cu scleroză laterală amiotrofică. . (A-UL).

Această investiție reprezintă primul pas pentru transformarea acestui spațiu, la sfârșitul anului 2026, în prima reședință exclusivă pentru persoanele cu SLA, inițiativă căreia administrația regională va aloca în total 80 de milioane de euro. Viitoarele dotări, cu o suprafață de peste 12.000 de metri pătrați, vor avea o unitate spitalicească rezidențială, un Centru de zi și un centru funcțional de recuperare. Acesta va avea 190 de locuri, dintre care, inițial, 50 vor fi pentru bolnavii de lungă durată afectați de SLA, alte 120 vor fi pentru tratarea diferitelor patologii neurologice și 20 vor fi pentru îngrijiri paliative.

În acest fel, acest nou complex de sănătate publică din Madrid va fi integrat în viitoarea REȚEA ELA, care este formată în prezent din cinci unități specializate distribuite între spitalele publice 12 de Octubre, Clínico San Carlos, La Paz, Infanta Elena de Valdemoro și Rey. Juan Carlos de Móstoles, căruia i s-a alăturat, din aprilie anul trecut, Centrul de îngrijire de zi specializată pentru pacienții cu SLA, situat în pavilionul 1 al Spitalului public Enfermera Isabel Zendal, unde Executivul regional a investit 1,2 milioane de euro.

Crearea Centrului de Recuperare Funcțională și a Unității Spital-Rezidențiale pentru pacienții cu SLA va aduce îngrijirea deja acordată acestui tip de pacienți cronici mai aproape de împrejurimile capitalei, având în vedere că în prezent cele trei spitale pe termen mediu (Fuenfría, La Poveda și Guadarrama) care le oferă servicii sunt situate la mai mult de 50 de kilometri de municipiul Madrid.

Cercetare, informare și formare

Noul complex care acum își începe călătoria va fi o referință națională și internațională, deoarece va promova cercetarea, informarea și formarea în domeniul SLA. Pe de altă parte, va răspunde nevoii ca pacienții de peste 18 ani cu această patologie de a primi îngrijiri multidisciplinare și specializate, așa cum se desfășoară deja la Spitalul public Enfermera Isabel Zendal.

De asemenea, va însemna o garanție de odihnă pentru mulți îngrijitori, care sunt piese fundamentale în procesul de îmbunătățire a calității vieții pacienților, care vor avea la dispoziție și îngrijire optimă prin dispozitive precum ventilația mecanică invazivă.

În acest sens, partea rezidențială va dispune de echipamente socio-sanitare destinate să asigure, fie permanent, fie temporar, asistență clinică, socială și psihologică cuprinzătoare, alături de activități de reabilitare și de specialitate menite să promoveze menținerea și dezvoltarea sferei sociale a celor care sufera de aceasta boala.

Centrul de zi va oferi îngrijiri de specialitate non-intensive (psiholog, kinetoterapeut și logoped) pe o perioadă determinată de timp în oricare dintre fazele SLA, indiferent de gravitatea acesteia. În portofoliul de servicii al proiectului se înscrie și terapia ocupațională, pentru pregătirea căruia, Ministerul Sănătății a avut consilierea experților în domeniu, profesioniști și pacienți, prin diferite entități și asociații.

Scleroza laterală amiotrofică este o boală neurodegenerativă care afectează în principal adulții. Din cele aproximativ 4.500 de cazuri din Spania, 600 sunt în Comunitatea Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid își începe proiectul de lansare a primei reședințe pentru pacienții cu SLA din lume în vechea Puerta de Hierro