#Madrid –

ACEST SPITAL PUBLIC MADRID I-A REUNIS PRINCIPALII EXPERȚI MONDIALI

Spitalul public Clínico San Carlos, din Comunitatea Madrid, a reunit experți prestigioși de pe cele cinci continente pentru a avansa în studiul diagnosticului, tratamentului și managementului pacienților cu risc de infecție cu imunodeficiențe secundare, în care a reușit să reducă mai mult de jumătate din zilele de spitalizare per pacient datorită unității sale funcționale multidisciplinare. Conferința, „Consider Medical Tutorial 2024”, este prima de acest gen care se va desfășura în lume, iar Spitalul Clinic San Carlos a fost ales pentru conducerea, palmaresul și prestigiul său în domeniul imunologiei clinice. Aceasta este o activitate educațională pentru formarea specialiștilor în managementul și tratamentul imunodeficiențelor secundare într-un program multidisciplinar de excelență.

Imunodeficiențele apar atunci când capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva bolilor infecțioase este compromisă, influențând capacitatea acestuia de a apăra organismul împotriva bacteriilor, virușilor sau ciupercilor, pe lângă alte manifestări. Ele pot fi rezultatul unei erori congenitale de imunitate (imunodeficienta primara) sau pot fi secundare altor factori precum cancerul hematologic, bolile cronice sau consumul de medicamente, care tind sa fie mai frecvente decat cele primare.

Imunodeficiențele secundare apar de obicei la o vârstă mai înaintată și una dintre principalele lor consecințe este predispoziția lor de a contracta infecții, care pot fi repetate și grave. Bolile care pot fi afectate de acestea sunt cancerul hematologic (leucemie, limfom și mielom) și bolile autoimune tratate cu terapii biologice, în principal.

Strategii de prevenire care îmbunătățesc calitatea vieții în Spitalul Clinic

Spitalul Clinic San Carlos are o unitate funcțională multidisciplinară care îngrijește aproximativ 300 de pacienți, formată din imunologi, hematologi și reumatologi din acest spital public din Madrid, care au demonstrat „că strategiile de prevenire a infecțiilor reprezintă o îmbunătățire directă a calității vieții pacienții și o importantă economii socio-sănătate”, explică șefa Serviciului de Imunologie de la Spitalul Clinic San Carlos, Silvia Sánchez Ramón.

Cu strategia de prevenire derulată în această unitate specializată a spitalului Madrid Clínico San Carlos, „am reușit să reducem considerabil zilele de spitalizare per pacient, trecând de la 13,9 la 6,1, precum și să reducem semnificativ vizitele la Urgențe la acei pacienți tratați. cu imunoglobuline când este indicat clinic. De asemenea, am evitat internarea acestor pacienți în secțiile de terapie intensivă, realizând și economii financiare semnificative, conform studiului pe care l-am publicat în revista științifică Frontiers in Immunology, în luna iulie”, adaugă imunologul de la Clinica San Carlos, Silvia. Sanchez Ramon.

Cei peste 50 de imunologi, hematologi și reumatologi din întreaga lume, care s-au adunat la Clinica San Carlos, au evidențiat importanța tratamentului multidisciplinar în imunodeficiențe din cauza complexității cazurilor, inclusiv profesioniști ai asistentei medicale și alți specialiști. Dintre acestea, merită evidențiată prezența unor experți prestigioși și de renume internațional precum Cecile Hveding Blimark, profesor de Hematologie la Spitalul Universitar Sahlgrenska, din Göteborg, Suedia; Nicholas Rider, profesor la Virginia Teach Carilion School of Medicine, din Statele Unite; precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți precum britanicul Nick York, președintele CLL Advocates Network.

Printre obiectivele evenimentului – care a fost structurat în expoziții interactive, dezbateri, workshop-uri și prezentări de cazuri – a fost evidențiată importanța managementului colaborativ între diferiți specialiști pentru tratamentul acestor pacienți, elaborând strategii și protocoale de îmbunătățire continuă pe baza cercetărilor recente și progrese tehnologice, oferind ghiduri de practică clinică și explorând idei noi pentru viitor.

Sursa: Comunitatea Madrid – Clinica San Carlos reduce zilele de spitalizare în imunodeficiențe secundare cu mai mult de jumătate