#Spania – Tur ghidat la Muzeul Sorolla.

Distribuie pe Muzeele de stat ale Ministerului Culturii lucrează continuu pentru îmbunătățirea incluziunii și accesului la cultură pentru persoanele cu dizabilități. În această linie de lucru, din luna iunie a anului trecut, rețeaua muzeelor ​​de stat are interpretare în limbajul semnelor spaniole în programul său de vizite. În acest fel, este favorizat accesul normalizat la cultură pentru persoanele cu dizabilități de auz și/sau surditate.

Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Sorolla, Muzeul Cerralbo, Muzeul Național al Romantismului, Muzeul Național de Arte Decorative, Muzeul Costumelor, Muzeul Americii și Muzeul Național de Antropologie din Madrid, împreună cu Muzeul Sefard și Muzeul El Greco din Toledo, Muzeul Național de Sculptură și Muzeul Cervantes din Valladolid, Muzeul Național de Artă Romană din Mérida, Muzeul Național și Centrul de Cercetare Altamira din Santillana del Mar, Muzeul Național de Ceramică și Artă Sumptuare din Valencia și Muzeul de Arheologie Subacvatică din Cartagena oferă posibilitatea de a accesa acest serviciu gratuit în diferite ore și zile ale săptămânii. Programul complet poate fi consultat pe site-ul Ministerului Culturii.

La această inițiativă se adaugă recenta actualizare, renovare și instalare de bucle magnetice pentru a facilita accesibilitatea auditivă la serviciile oferite de cele 16 muzee de stat. O buclă magnetică facilitează accesibilitatea auditivă în mediul înconjurător, ajutând persoanele cu aparate auditive, fie implante sau aparate auditive, să audă sunetul curat prin reducerea zgomotului ambiental și a reverberațiilor.

Acestea sunt disponibile în locuri precum casele de bilete și birourile de acces și facilitează comunicarea persoanelor cu dizabilități de auz cu personalul muzeului. În plus, vizitatorii pot solicita legăturile lor personale pentru a se bucura de tururi ghidate, concerte, conferințe și alte activități în condiții optime.

Alte măsuri de incluziuneÎn cadrul implementării măsurilor care îmbunătățesc accesul la facilitățile și conținutul acestora, Muzeul Costumului, Muzeul Cerralbo și Muzeul Național de Arte Decorative sunt primele muzee de stat care au instalat planuri de informare conform criteriilor de accesibilitate universală. Ele se numesc avioane haptice și sunt un instrument important de accesibilitate care permite persoanelor cu dizabilități vizuale să se bucure de spațiile muzeale.

Prin texturi, culori contrastante și reliefuri atent proiectate, aceste planuri oferă o reprezentare tactilă a distribuției camerelor și serviciilor, permițând tuturor vizitatorilor să exploreze spațiile în mod autonom, promovând incluziunea și autonomia vizuală a persoanelor cu dizabilități.

Mai mult, și continuând cu angajamentul muzeelor ​​de stat față de accesibilitate și cultură pentru toți, grație acordului de colaborare semnat cu Fundația Traiul Fără Bariere, Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Național de Antropologie și Muzeul Costumului au vehicule motorizate care să facilitează turul sălilor și tranzitul prin facilitățile muzeului în mod independent pentru persoanele cu un tip de problemă de mobilitate, temporară sau permanentă. Muzeul Național de Sculptură din Valladolid și Muzeul Americii din Madrid vor oferi și ele acest serviciu începând cu luna septembrie.

În această linie de lucru de îmbunătățire a accesibilității fizice, a fost inițiat un proiect de instalare a apelurilor de urgență în băile accesibile pe care le au deja muzeele. Primul muzeu care va avea în curând acest dispozitiv va fi Muzeul Național de Arte Decorative.

Includerea persoanelor cu tulburare din spectrul autistCu scopul de a face spațiile culturale mai accesibile minorilor cu tulburare din spectrul autist și familiilor acestora, muzeele de stat au început anul trecut să se alăture programului Empower Parents de la Muzeul Național de Antropologie. Prin vizitele lunare la muzeu, familiile au obținut chei pentru a naviga în camerele acestuia și a reînvăța treptat bucuria de petrecere a timpului liber și spațiul public.

După încheierea primei ediții în iunie și cu un bilanț care a depășit toate așteptările, datorită colaborării strânse a profesioniștilor muzeului și a familiilor, Ministerul Culturii își continuă angajamentul față de acest program inovator și își extinde participarea la Muzeul Americii, care se alătură astfel instituțiilor culturale care continuă să lucreze pentru a-și face dotările și mai incluzive.

Mai multe stiri Ministerul Culturii și Renfe promovează programul Muzee în Rețea Etichete: Cultură Sursa: Guvernul Spaniei – Muzeele de stat oferă un program stabil de tururi ghidate în limbajul semnelor