#Madrid –

Comunitatea Madrid a adaptat Buletinul de știri regional la citire ușoară pentru a garanta accesul la informații pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și de dezvoltare. Acest document cuprinde, deocamdată, inițiativele în curs de desfășurare de Executivul regional și, în viitor, le va include și pe cele ale celor 179 de municipii din regiune.

Ministrul Președinției, Justiției și Administrației Locale, Miguel Ángel García Martín, a subliniat că „acesta este un proiect care aduce măsurile pe care Guvernul de la Madrid le promovează tuturor cetățenilor și, mai ales, celor cu cele mai multe dificultăți, precum și ca noile servicii pe care le pot accesa.”

Buletinul informativ este găzduit pe Portalul Transparenței https://www.comunidad.madrid/transparencia/lectura-facil-y-comunicacion-clara-comunidad-madrid și este publicat în fiecare lună. Inițiativa a fost promovată de Direcția Generală Servicii pentru Cetățeni și Transparență în colaborare cu Plena Inclusion Madrid în cadrul acordului anual existent între ambele instituții.

Citirea ușoară este o metodă de creare și adaptare a textelor care le face mai ușor de înțeles pentru persoanele cu dificultăți de citire, inclusiv pentru cei cu dizabilități intelectuale, persoanele în vârstă cu probleme cognitive, cei a căror limbă maternă nu este spaniolă sau cei cu un nivel scăzut de alfabetizare sau parcurs educațional incomplet. Această tehnică stabilește orientări și recomandări pentru pregătirea documentelor și necesită ca acestea să fie validate de către beneficiari înșiși.

Comunitatea Madrid, care pariază pe această metodologie din 2014, are un depozit de peste 50 de publicații care pot fi consultate, în principal, prin Portalul Transparenței. Printre altele, titluri legislative, precum Statutul de autonomie; proceduri administrative, sau materiale informative, cum ar fi ghiduri despre instituțiile regionale sau despre exercitarea dreptului de vot în alegerile regionale și europene.

De asemenea, Executivul regional realizează, împreună cu organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități, diferite politici publice menite să garanteze independența și incluziunea socială a acestora. În acest sens, au identificat deja în jur de 40 de texte de reglementare, 12 legi și 18 decrete, în care să se elimine termenii peiorativi.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid publică un Buletin de știri ușor de citit pentru a garanta accesul la informații pentru persoanele cu dizabilități