#Madrid –

În prima jumătate a anului, Comunitatea Madrid a înregistrat aproape 1,4 milioane de împrumuturi de carte, dintre care 720.000 corespund colecțiilor din cele 15 biblioteci publice, ceea ce este cu aproape 6% mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă. La acestea trebuie să adăugăm cele 670.000 de transferuri efectuate prin platforma digitală eBiblio Madrid, cu 19,4% mai mult decât în ​​aceleași luni din 2023. Comunitatea Madrid a înregistrat aproape 1,4 milioane de transferuri în prima jumătate a anului, din care credite de carte 720.000 corespund colecțiilor din cele 15 biblioteci publice, adică cu aproape 6% mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă. La acestea trebuie să adăugăm cele 670.000 de transferuri efectuate prin intermediul platformei digitale eBiblio Madrid, cu 19,4% mai mult decât în ​​aceleași luni din 2023.

Guvernul regional investește în jur de trei milioane de euro în fiecare an în reînnoirea cataloagelor sale. Concret, în cursul acestui an au fost alocate peste două achiziții, abonamente la reviste, achiziții de audiovizuale și cărți audio în suport tangibil, în timp ce investiția în licențe și resurse electronice pentru eBiblio se va ridica anul acesta la 620.000 de euro.

Cele mai solicitate cărți pentru publicul adult până în prezent au fost Un amor, de Sara Mesa; Iadul și Bestia, de Carmen Mola; Cucul de cristal, de Javier Castillo; Totul se întoarce și Reina Roja, de Juan Gómez-Jurado; Nu te văd murind, de Antonio Muñoz Molina; Ultima problemă, de Arturo Pérez-Reverte; Inocenții, de María Oruña; și Cuibul cucului, de Camila Läckberg.

În ceea ce privește titlurile pentru cei mici, se remarcă Superpatata, de Artur Laperla; Doraemon, de Fujiko F Fujio; Animalotes, de Aaron Babley; A fost odată un trup uman, de Ramón Llobet Colomé; mai multe lucrări semnate de Dav Pilkey, precum For Whom the Balls Roll, The Litter of the Savages, A Tale of Two Pussycats, Policán and Chikigato și Situación desperrada; și Jurnalul lui Greg 3: Acesta este ultimul lucru de Jeff Kinney.

În plus, cele 15 biblioteci publice regionale au avut1.601.926 de vizite și au aproape 1.250 de posturi de lectură în facilitățile lor cu ore lungi, precum și deschidere extraordinară în perioadele de examen.

1,9 milioane de utilizatori cu un singur card

În prezent, aproximativ 1,9 milioane de utilizatori au Cardul Unic de Bibliotecă, cu ajutorul căruia pot accesa toate serviciile de lectură publică integrate în catalogul colectiv, cu peste 225 dintre aceste facilități, bibliobuze, bibliometru și Biblioteca Regională din Madrid. Aceste resurse oferă acces la aproape nouă milioane de documente împrumutate.

Acestea includ transferul de cărți pe hârtie, audiovizuale și muzică, acces la internet, ateliere, activități sau schimburi între centre; și serviciul gratuit de lucrări în format digital: cărți electronice, reviste, ziare, baze de date specializate și cărți audio, precum și filme sau documentare. Pe parcursul acestui semestru, au fost înregistrate aproximativ 150.000 de mișcări de petiții și fonduri de rambursare.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a efectuat aproape 1,4 milioane de împrumuturi în biblioteci și eBiblio în prima jumătate a anului 2024